Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (6)

plakát

Tak jde čas (1965) (seriál) 

Něco mi to říká. Vzpomínám si na znělku, přesýpací hodiny a... že to dávali každý den, pořád a pořád dokola. Jednu hvězdičku dávám za odvážné babičky z vesnice, které odpoledne odhodily motyky a běžely vyhodit dědečky z obýváku.

plakát

Medvědí bratři (2003) 

Disney v plné kráse. Silný příběh, roztomilí medvídci, poutavá hudba i úsměvné chvilky. Tentokrát se tvůrci zaměřili i na dospělého diváka a zamýšlí se nejen nad vztahem člověka a divokého zvířete, ale také nad ospravedlněním pomsty, vinou a odpuštěním. Celým filmem prostupuje mocná síla přírody, na kterou ani sám člověk nestačí. Je navýsost smutné, že lidé neustále narušují chod přírody a bezdůvodně zabíjejí zvířata, která chtějí jen žít. Za přímo srdceryvný okamžik filmu považuji scénu, kdy se malé medvídě snaží promlouvat ke Kenaiovi, ale ten se již proměnil z medvěda do své původní lidské podoby, takže mu nerozumí a my slyšíme pouze vystrašené kňučení bezbranného tvorečka. Škoda, že i když člověk zná o zvířatech první poslední, stejně jim není schopen porozumět. Poselstvím této pohádky je láska. Láska nejen k lidem, ale i k všemu živému.

plakát

Městečko South Park (1997) (seriál) 

Primitivní sprosťárna pro zaostalé degeneranty? Omyl. South Park je komplexní seriál, který nevidí tabu v žádné, ale opravdu žádné věci na celém široširém světě. Konečně. Vulgarity, stupidní „celebrity“, sex, fekálie... čili nic pro konzervativce a puritány, které ovládá stud. Tohle městečko před vámi nemá tajnosti ani žádná zapovězená místa. Hraje fér a na rovinu. Jenže kromě toho obsahuje mnohem víc. Nejen nepřekonatelný humor všeho druhu, ale dokonce i děj. Opravdový děj. Žádné metání sprostých slov od začátku do konce. Právě naopak, vulgarismů není mnoho, ale pokud zazní, tak v pravý čas a od správné osoby. Dále je seriál (ač se to nezdá:) založen na morálních hodnotách a přináší i ponaučení do života. Přátelství si cení nade vše. Chytlavé písničky, originální grafika a vysoce zajímavá čtveřice na první pohled roztomilých klučinů, z nichž si asi nikdy nebudu schopna vybrat nejoblíbenější charakter. Nevinný Eriček je zlomyslná, ale neodolatelná potvůrka. South Park nejen pobaví, ale také donutí zamyslet se. Paroduje aktuální problémy, nespravedlivost, lidskou hloupost, kontrasty ve světě. Vše s humorem, přirozenou cestou a nadhledem. Proto South Park miluju.

plakát

Schindlerův seznam (1993) 

Skvost mezi válečnými filmy. Výborný výběr hlavních postav, charismatický Liam Neeson a až nevhodně sexy Ralph Fiennes (budoucí Voldemort) v roli bezcitné zrůdy. Jistě, Spielberg nedodržuje přesně historické skutečnosti, snaží se totiž co nejvíce zdůraznit pravé nefalšované zlo a dobro. Aneb Oscar Schindler coby anděl a Amon Göth jako ďábel. Nezapomínejme však, že se díváme na film, ne na dokument. Podle historiků sice Schindler nebyl žádný svatoušek, ale skutečnost, že zachránil 1200 Židů od jisté smrti, z něj bez ohledu na jeho minulost dělá HRDINU. I přes nemalou časovou propast na nás dýchá všudypřítomný strach, bezmocnost, brutalita, nejistota, ale také špetka naděje, že zlo bude poraženo. Černobílé provedení navíc dodává pocit autentičnosti. Svůj účel tohle veledílo splnilo dokonale. Po skončení filmu jsem několik dnů přemýšlela proč... Proč tolik nenávisti? Proč nacisté beztrestně zabíjeli lidi jako obtížný hmyz. Kdo si vůbec myslíme, že jsme, když dokážeme něco tak šíleně nelidského? Co všechno může člověk psychicky snést, aby si zachoval poslední zbytky důstojnosti. Existují vůbec nějaké hranice lidskosti...? O to více bolí fakt, že holocaust a zbytečné zmaření tolika lidských životů je smutnou realitou lidské (snad už) minulosti. A tak Schindlerův seznam představuje obrovský vykřičník a varování před těmito krušnými časy.

plakát

Mary a Max (2009) 

To pravé filmové potěšení pro sentimentální diváky. Díky poštovní korespondenci sledujeme nevinně se rozvíjející vztah psychicky nemocného, avšak inteligentního zralého Američana a zakřiknuté australské holčičky. Film hýří vtipem a hlavně černým humorem, takže přesně podle mého gusta. Jemně se dotýká i nenápadných drobností všedního života, které vás možná přimějí všímat si pozorněji okolí. Graficky velice zdařilé a také je na místě pochválit český dabing (Maxe dabuje sám pekelný kníže Karel Heřmánek). V závěru se nedočkáme klasického happyendu, jak jsme u filmové tvorby zvyklí, ale naopak konec vyznívá až smutně realisticky. Jako celý film a celý náš krátký život – zázraky se nekonají.

plakát

Do vesmíru se Stephenem Hawkingem (2010) (seriál) 

Vesmír mě nepřestává překvapovat, stejně tak jako Stephen Hawking. Hawking patří bezesporu mezi největší génie současné vědy a jeho boj s nemocí z něj udělal nesmírně inspirativní osobnost. Tento 3dílný dokument, korunován magickou hudbou, vám odkryje základní poznatky o vesmíru, nastíní představu o formě mimozemského života a zakoketuje si s myšlenkou cestování v čase (slavné paradoxy). Zkrátka zdroj vědomostí ve velmi svěží a atraktivní podobě. Přesně takový typ dokumentu, po kterém se s bušícím srdcem poběžíte podívat na oblohu, zda je Slunce opravdu tam, kde být má.