Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (323)

plakát

Justine (1977) 

Začátek filmu může připomínat filmy s tématikou nunsploitation. Ale pak se děj filmu přesouvá z kláštera do skutečného světa, bahna reality. Pařížský nevěstinec a jeho návštěvníci, bandité žijící po svém a nakonec i ten dobře vypadající rytíř na bílém koni se mění v noční můry plné děsu. Důležitější ale bylo zachování smyslu původní předlohy a ještě důležitější byl výběr hlavní hrdinky, která sama o sobě je symbolem nevinnosti. A na ten konec se těžko zapomíná. Není to výborný film, ale stojí za vidění.

plakát

Bezbranné dívky za mřížemi (1980) 

Další z mnoha WIP exploitation filmů, u kterých je kvalita vyšší než u některých jeho napodobenin. Zde jde o akčnější a erotičtější podívanou a postava hlavní ošetřovatelky je rozhodně nekonvenční a bezprostřední kočka. V mnoha podobných filmech se pak nic nedovídáme o jeho aktérkách. V tomto však ano, ačkoli je jejich závěr na můj vkus moc rychlý (ne-li nemožný).

plakát

Uvězněný žár (1974) 

Podle mého názoru asi nejlepší film WIP subžánru. V první řadě nejde režisér prvoplánově po obnažování ženských vnadidel (tak jako jiní jeho kolegové), ale zachází dál ve vykreslování rozličných charakterů vězenkyň, dozorčích a ředitelky. Na kvalitu nejlepších filmů z mužského vězeňského prostředí snímek nemá, proto dávám jen 3*, ve srovnání s ostatními exploitation filmy rozhodně nadprůměr.

plakát

Frauen im Liebeslager (1977) 

Klasické WIP béčko s jasným cílem ukázat nějaké to násilí, nahotu, sexuální scény, vydírání a ponižování, vzpouru a útěk. Na film jsem se vydržel dívat celou dobu, protože bylo na co. Jen jednu věc nepochopím. Proč si El Capitano vybral Angelu (chtěl zkušenou a zralou), když ostatní byly atraktivnější.

plakát

Escalofrío (1978) 

Divil jsem se, jak dokáže oldsc(h)oolový trash se 70. let přitáhnout mou pozornost, zejména v době současných triků a gore efektů. Sice se s Pánem Temnot ve filmu nesetkáme, za to máme však jako na talíři přehledné návody na černou mši i s kvalitními erotickými scénami. Ačkoli Italové i Španělé jsou "poctiví" katolíci, dokáží vytvořit obraz satanismu působivěji než Američané. Film nedoporučuji vegetariánům a milovníkům psů. Cesta Boží i cesta Satana je odlišná, ale má stejný cíl. A tím je poznání. Tak kterou si vybrat?

plakát

Windsorský protokol (1996) (TV film) 

Tento film, kdyby byl natočen ve větší produkci, by stál za to. Napínavý příběh, i když s nedotaženými zkratkami, které by film jinak mohl nabídnout. Je třeba se zamyslet nad tím, že nacističtí pohlaváři opustili Německo a v zahraničí pod jinými jmény se schovávají ve státní správě, ve vládě, ve finančních institucích, ve kterých se podílejí na uzurpátorství moci, o kterou přišli. I Oskar Schindler nebyl žádný mírotvůrce a tak není divu, že všichni přeživší držitelé moci chtějí učinit svému egu za dost.

plakát

Svatební horečka (2008) (TV film) 

Film je sice průměrný, ale odpočinkový a vtáhne vás do děje. Když čekáte romantiku (nemyslím romantiku za každou cenu), dostanete romantiku. Trochu mě mrzí, že distributoři filmu chybně napíší obsah filmu. Zatímco se její spolužačky vdávají jedna za druhou, tak knižní editorka Gwen zatím nenašla toho pravého. Dostane však možnost pracovat pro známou, úspěšnou spisovatelku romantických trháků Dahlii a být jí tak po boku při psaní jejích pamětí. Dahlia byla už šestkrát vdaná a tak udílí rady Gwen a její kamarádce, jak dostat svého vysněného do šesti měsíců před oltář. Gwen však potká dva muže, nerozhodného prodavače knih a rozhodného, movitého právníka. Zvítězí rozum nebo srdce?

plakát

Sluneční bouře (2007) 

Ačkoli se mi nelíbí evangelická kazatelská show a její komercionalizace, tak ukázka několika zfanatizovaných švédských bigotních věřících mé přesvědčení jen potvrdila. Hlavní představitelka, daňová expertka Rebecka, se vrací do své rodné Kiruny v době sluneční záře, aby utěšila svou sestřenici Sannu, která našla svého bratra Viktora mrtvého v kostele místní náboženské komunity s uřezanýma rukama. Automaticky se postaví na stranu její obhajoby, ale Sanna je přesto ihned zatčena a uvězněna. Rebecka tak potkává ve svém rodném městě několik postav, se kterými ji pojí společné zážitky. Od těch špatných prožitků Rebecka z Kiruny před sedmi lety utekla. Nyní se vše vrací jako bumerang. Sic jsem se místy ztrácel v přehlednosti postav, nečekaný závěr, mrazivá Kiruna i chladná atmosféra činí film shlédnutelným.

plakát

Polibek mého anděla (2000) 

Začátek mi rozhodně neučaroval, hudba, vzpomínky na snoubenku, která odešla od oltáře bez žádných dialogů. Později film nabírá kurs směrem k rozhodnutí mezi srdcem a rozumem (zde padnou první náznaky morálního ponaučení), ale film s dopředu netušenými anděly dává filmu gradaci a napětí. Jestliže věříte na anděly, pak budete film sledovat se zatajeným dechem.

plakát

Bez rozkazu (2004) 

Novodobý ruský válečný akční film o tom, jak Kozáci (jako chrabrý národ odporující i samotnému Stalinovi) likvidují ustupující Němce v západních Čechách (ačkoli se točilo všude možně). A tak sledujeme skupinku kozáckého bratrstva, jejich hrdinství a udatnost, jak postupně po lesích snižují počty Němců i sebe samotných až do bodu Omega.