Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (336)

plakát

Banda (2019) (seriál) 

The Boys servírují odpověď na otázku, co by se stalo, kdyby byli superhrdinové reální, a dělají to s takovou grácií, že i když vám u toho urvou ruku, flusnou do ksichtu a pošlou vás do prdele, ještě jim za to poděkujete. Jo, přijde mi celkem pravděpodobný, že by Superman byl totální magor a superhrdiny ovládala nenažraná korporace.

plakát

Půjčovna masa (2018) (seriál) 

Kombinace noirový detektivky a kyberpunku se asi nikdy nepřejí. Altered Carbon má výhodu v tom, že stojí na pevných základech knižní předlohy, kterou si sice prej upravuje k obrazu svýmu, ale i tak staví na dobrým příběhu, propracovaným světě a dobře vykreslených postavách v čele s tou ústřední. Takeshi je boží, i když je to vlastně docela zmrd a Joel Kinnaman s nasraným výrazem a růžovým batůžkem je v hlavní roli naprosto skvělej a je to právě hlavně on, kdo seriál táhne. Z ostatních mi zůstal v paměti hlavně Chris Conner jako sympaťák Poe a dekadentní zbohatlík Jamese Purefoye. Dějová linka člověka navíc nenechá v klidu, dokud se ten zamotanej uzel nerozplete, akční scény jsou hodně fajn a vizuál je vymazlený a oku lahodící a je vidět, že do toho Netflix nasypal velkej balík. Jednoduše pecka. Doufám, že podobných vynálezů, jako je čip přenášející vědomí, se lidstvo nikdy nedočká, protože mám pocit, že by to s náma přesně takhle dopadlo. P.S.: Budu se tvářit, jakože druhá série nikdy nevznikla.

plakát

Pod černou vlajkou (2014) (seriál) 

Black Sails je jedna z oněch vzácných výjimek, který s postupujícími sezónami nejenže nepadá řetěz, ale naopak nabírá na obrátkách. Divácky vděčný téma pirátů stojí na pevných základech v podobě dobrýho scénáře a skvěle napsaných postav, mezi nimiž vyčnívá jednoznačně kapitán Flint (pro mě asi nejlepší a nejzajímavější postava, kterou jsem v seriálu viděla za hodně dlouhou dobu). A velkou měrou je to zásluha fantastickýho Tobyho Stephense, kterej si tu roli neskutečně dává a člověk mu toho prohnanýho a nesmlouvavýho pirátskýho kapitána žere i s navijákem. A i když jsem u pár postav měla s jejich obsazením že začátku trošku problém, postupem času si na ně člověk buď zvykne (John Silver, Anne Bonny) nebo si je dokonce oblíbí (Jack Rackham). Jen ten Černovous mohl dostat víc prostoru, protože Ray Stevenson do tý role neskutečně seděl. Přihoďte si k tomu patřičně tučný a šťavnatý bitvy (ať už na moři nebo na souši), atraktivní lokace, úžasný lodě a výbornej soundtrack Beara McCrearyho s naprosto boží úvodní sekvencí a dostanete výživnou pecku, která by si zasloužila podstatně víc pozornosti. V tomhle světě by Jack Sparrow nepřežil ani půl hodiny.

plakát

The Haunting - Dům na kopci (2018) (série) 

Pecka! Tam kde si jiní vystačí s pár lacinými lekačkami (a projde jim to), tam jde Hill house dál a přimíchává tu trochu psychologie, tu rodinného dramatu, tu ohlédnutí do historie. Výsledkem je hororová laskomina, která je závanem poměrně svěžího větru v trochu zatuchlém žánru. Chef's kiss. Ale do toho baráku by mě asi stejně jen tak někdo nedostal. No možná tak za zlatý prase...

plakát

SpongeBob v kalhotách (1999) (seriál) 

Autoři museli bejt zřejmě na tripu, když tohle tvořili. Zábavná blbina pro děcka, pro dospěláky totální úlet.

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

Kdo by to byl řekl, že chlápek s puntíkama bude takhle boží! James Gunn je magor, ale tím líp pro nás.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Ono je to natočený tak věrohodně a trefně, že už to asi radši nikdy nechci vidět znovu. Leo je jako vždycky boží, stejně jako ostatní, jen ten Jonah Hill je všude na přesdržku.

plakát

Batman (2022) 

Očekávání byla velká, obavy ještě větší, ale Matt Reeves to naštěstí dokázal. Od studia očividně dostal velkou tvůrčí svobodu a vyplatilo se. Stvořil Gotham, ve kterém byste žít nechtěli - špinavý, bezútěšný a tak prolezlý korupcí, až se jakékoliv snahy o boj se zločinem zdají být beznadějné. Rozumím některým zdejším výtkám směrem k filmu, ale tak nějak se s nimi nemůžu, ale hlavně nechci ztotožnit, protože Reevesova depresivní vize mi jednoduše strašně sedla. Dokonce i ta stopáž podle mě není na škodu, ba naopak. Příběh graduje pomalu a postupně a člověk zkrátka musí přistoupit na pravidla hry. Výsledek je tak boží, že ani nevím, co chválit dřív. Naprosto fantastickou hudbu Michaela Giacchina, která mi v hlavě zněla ještě den po shlédnutí? Kameru Greiga Frasera, jehož některé záběry působí instantně ikonicky? (Batman v plamenech, první start Batmobilu) Herecky je to taky pecka. Robert Pattinson je skvělý a jako Batman naprosto uvěřitelný a definitivně tak (snad) umlčuje všechny zbývající pochybovače. Poprvé člověk konečně rozumí tomu, proč je gothamská zločinecká čeládka podělaná až za ušima už jen z toho, když se na nebi objeví známý symbol. Když Rob rozdává rány, diváka to skoro až fyzicky bolí, když sundá masku (což udělá jen párkrát), působí jako zlomený člověk stíhaný traumaty a depresemi. Další, kdo vyčnívá, je fantastický Paul Dano, který nechává Carreyho excentrické divadýlko daleko za sebou (porovnávat tyhle dvě inkarnace Riddlera vlastně není fér). Většinu stopáže nevyleze z masky (stejně jako Batman), takže si musí vystačit s řečí těla a se svým hlasem, ovšem dokáže s obojím pracovat tak působivě, že člověku opravdu nahání hrůzu. Bez masky je z něj ukázkový psychopatický magor. A skvělí jsou i ostatní (křehká Zoë Kravitz, k nepoznání zřízený Colin Farrell), i když třeba nedostanou tolik prostoru (Andy Serkis). Druhá projekce je pro mě v tomto případě nutností. Shrnuto a podtrženo: Matt Reeves i přes různorodé výtky natočil nejlepší batfilm od Temného rytíře a pro mě rozhodně nejoblíbenější. Sem s dvojkou! P.S.: Druhá návštěva kina potvrdila, že ten film je prostě pecka, ať si říká kdo chce co chce.

plakát

Manhunt (2017) (seriál) 

Malý, leč výrazný klenot, který bohužel trochu zapadl ve stínu žánrově spřízněného Fincherova Mindhuntera. Neprávem! Zatímco jedna časová rovina se soustředí na pátrání po nepolapitelném Unabomberovi, ta druhá je regulérní hra kočky s myší, přičemž si divák není jist, kdo že je tu vlastně za šelmu. Sam Worthington není zrovna oscarový herec, ale tahle role mu sedí. A Paul Bettany suverénně vládne v každé scéně, ve které se objeví. Ten chlap je prostě třída. P.S.: Na tenhle seriál si vzpomenu pokaždé, když stojím na prázdné křižovatce na červenou.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Jako by jste u toho byli... Napadá mě jediný seriál, který se Černobylu autentičností a kvalitou vyrovná, a to je Bratrstvo neohrožených. Většinu seriálové produkce tyhle dva televizní klenoty nechávají daleko za sebou.