Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Animovaný
  • Komedie
  • Pohádka
  • Drama

Recenze (29)

plakát

Achtste-groepers huilen niet (2012) 

Pokud se trochu orientujete v dramatech, jistě víte, že tomuto žánru v současné době kralují seveřané (převážně dánská či norská kinematografie). Nedávno se ke mně dostalo holandské drama Achtste Groepers Huilen Niet (Cool kids don´t cry). Již ze zkušenosti vím, že je lepší o filmu vědět co nejméně, proto zde nehodlám zacházet do podrobností. Musím uznat, že se to opravdu vyplatilo, protože se dosáhne toho ááá efektu místo déjà vu efektu. Děj se odehrává ve školském prostředí. Dětské herecké výkony jsou velmi působivé díky své upřímnosti. V podstatě mi film jako komplex nepřišel jako film, ale jako bych byl svědkem skutečné události. A to je přesně to, čím se může pyšnit každé obstojné drama. Naprosto mě fascinovala ona lidskost paní učitelky Iny. Takových učitelů bychom dnes našli opravdu málo. Vlastně celá ta atmosféra třídy působí až utopicky. Film si z vašich emocí udělá horskou dráhu a věřím, že nejedno oko nezůstane suché. I přes radu klišé (v této tématice se tomu moc nedá vyhnout) a lehkou předvídatelnost děje jsme podle mě svědky klenotu holandské tvorby. Na závěr (jak to dělám často), kdybych měl tento film popsat dvěma slovy, bylo by to "smutná nádhera". V rámci žánru: 90%

plakát

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994) 

Naprostá srdcovka. Z těch 2711 komentářů asi 2600 říká stále to samé, takže to nebudu nijak natahovat. Výjimečná sestava, životní role Travolty (na Pomádu jsem nikdy moc nebyl), vynikající příběhy doplněny legendárními hláškami a zkrátka příběh režírovaný géniem. Už bych měl přidávat i ty trashe, protože podle komentářů to evidentně vypadá, že se zaobírám jen filmovou smetánkou, css. (100%)

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Shutter Island jsem dlouho odkládal a teprve včera jsem dostal náladu na pořádný DiCapriovský film. To byla zkrátka nádhera. A víte co je na tom všem nejkrásnější? Že ten film má v podstatě dvě interpretace a je na každém, se kterou se ztotožní, protože jsou zde podpůrné body, které dokazují obojí. Polehčující fakt je, že už se mi dlouho nestalo, že bych po skončení filmu nedokázal usnout. To se fakt nedalo a já furt musel přemýšlet jestli... No však vy víte. Herdek filek! Nakonec se to krátce před čtvrtou za svítání povedlo, ale dnes jsem byl celkem nepoužitelnej, protože jsem stále dumal, jak to teda dopadlo. Myslím, že mám jasno a věřím, že vy budete mít po pár úvahách taky. Vy, kteří jste stále neviděli Shutter Island, popadněte ovladače, startujte bedny a buďte svědky něčeho, co předčí všechna vaše očekávání! (100%)

plakát

Špičák (2009) 

Tak nevím, jestli balkánská kinematografie je skutečně tak bizár nebo je to pouze skrytý xenofobní úsudek... Ch.Stergioglou zahrál svou roli tak bravurně, že jsem k němu pociťoval velkou nenávist. Je to v podstatě hodně smutné, když přihlédnu k tomu, že tohle se děje běžně ve světě. Já jsem s filmem neměl nejmenší problém, i když přestože se radikálně stavím proti násilí vůči zvířatům, tady jedna malá patálie se dala v pohodě snést. Akorát mě mrzí, že film nezasáhl tolik lidí, což lze jasně vidět z příšerně nízkých tržeb. Osobně bych tomu dal 3*, ale pozoruhodné na tom všem je, že i po půl roce, když to teď píšu, si vzpomínám na určité silné scény. Z toho tance na konci mě až mrazí... Kdo se té scéně smál, tak nepochopil pointu filmu. RIP Mary Tsoni (80%)

plakát

Forrest Gump (1994) 

Poprvé jsem tento film viděl asi v deseti letech a moc mě neoslovil. Ale teprve teď v dospělosti (po několika projekcích) můžu vidět skutečnou krásu tohoto filmu. Ono je to v podstatě ohraná písnička, která se tu objevuje na sto způsobů, takže bych to zestručnil asi dvěma slovy: Filmový klenot. TOP 5 (100%)

plakát

Smrt krásných srnců (1986) 

Když jsem se do tohoto filmu pouštěl, opravdu jsem nečekal, že mě zfilmované povídky Oty Pavla dokážou tak dojat... To, co se zpočátku jevilo jako lehoučká komedie vyústilo v drama, na jehož konci jsem jen nevěřícně koukal. Transformace osobnosti aneb jak člověk kvůli rodině poruší své morální zásady. (90%)

plakát

Deprivační staniol (2007) (amatérský film) 

Velmi silné autentické dílo. Až mě mrazilo. Martin Pohl mi přijde jako takový český Arthur Rimbaud. Zdá se mi, že je nedoceněný a velmi kritizovaný, ale snaží se nám sdělit, že Život Není Krásný. Výtečně byl zvolen černobílý filtr. Zvuková stopa skvělá. Už při vyslovení prvních vět mi bylo jasné, že je Tomáš slušně řečeno v prdeli, ale takový konec jsem teda nečekal! (90%)

plakát

Převrat (2015) 

Docela milé překvapení. Owen Wilson v nezvyklé roli a obzvlášť musím ocenit miniroli Pierce Brosnana. Herci hráli velmi přesvědčivě, dcerky dostatečně prudérní v momentech, kdy si to opravdu nepřejete. Co se samotného filmu jako celku týče, líbí se mi, jak působí realisticky. Na druhou stranu mě mrzí to, jak je děj předvídatelný a konec vyšumí v podstatě do ztracena. Patrně zde zazní z mé strany lehký spoiler, ale pokud by film končil zabitím Owena vlastní dcerou, patrně by to ve mně zanechalo mnohem hlubší dopad a já bych nadšením jásal (jsem to ale cynik). Takhle je to za lepší 3, ale pod taktovkou schopnější režie mohl Převrat sahat až ke smetánce světových thrillerů. (70%)

plakát

Stethoscope (2001) 

Na osobní doporučení PANA recenzenta zvráceností všeho druhu Flipnica jsem si v tento poklidný nedělní večer řekl, že by nebylo na škodu pustit si tento kousek. Pokud mi dovolíte, udělám vám svěží a stručný přehled. (jména jsou náhodné) To byli takoví čtyři mladíčci, kteří se jednoho pátečního večera chystali na mejdan. Patrně se ale zdunili rychleji než očekávali a samozřejmě zabloudili. Protože počasí bylo pochmurné, Pepča usoudil, že by se měli jít schovat před blížícím se deštěm do opuštěné budovy. Po příchodu zažívají vlnu euforie, když skulinkou dveří vidí Bětku a Máňu, dvě průměrné dívky ovšem s nadprůměrnými choutkami. A věřte nevěřte, nejsou to ty holky, které si vystačí s okurkou z kaufu za devět devadesát. Tyhle ženy mají koule (ne,tady se bohudík jedná o metaforu) a jejich dildo mi připomínalo strukturou i rozměry spíše palcát, nevermind... A plantážníci jedni se ke kočičkám chtě nechtě přidávají. To, co se zpočátku jevilo jako soft porno, postupně vyvrcholilo v orgie plné těch největších zvráceností jako okusování lidské kůže a masa, ejakulace smíchaná s krví a bůh ví s čím vším... No velevážené publikum, doporučuji to jen hrstce z vás, která je již zvyklá na zvrácenosti tohoto formátu. Na závěr bych jen chtěl podotknout, že vy čtyři kulíšci snad víte, že taková potvůrka AIDS se přenáší krví i kopulací. :) (85%)

plakát

Bloody Mary (2007) 

Slušná minutka ve smyslu perpetuum mobile. Já hledal úplně něco jiného, ale i tak mi to vykouzlilo úsměv na tváři. (70%)