Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (50)

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

Realisticky špinavý, temný, vnitřnostíplný a mrazivý snímek, natočený znatelně jen za přirozeného světla nám to Alejandro přichystal. Je to zase uplně něco jiného z režisérského hlediska, než co jsme doposud viděli. Obličeje nacpané v kamerách, dlooouhé záběry se skvnostnými úhly. A to jsem si po zhlédnutí rozhovoru s DiCapriem a jeho tvrzení, že režisér zase svou práci dělá uplně jinak, říkal, co může být tak znatelně jiné. Opravdu bylo. Ač byl děj až moc přímočarý, film jsem si velice užil. DiCaprio přežívá nepřežitelné věci a vy si při sledování jen představujete, jak příšerný to muselo být a jestli je vůbec možný, aby člověk přežil byť jen desetinu toho, co přežil Glass. Kromě mistra Leonarda bych naopak chtěl taky ocenit Toma Hardyho. Ten se ve své herecké kariéře už taky dostal do x různých rolí a všechny dovedl zahrát skvostně. Po zhlédnutí si nedovedu představit do role Fitzgeralda někoho jinýho. Miluju ten jeho přízvuk, kterej celou jeho postavu dělá tajemnější a uvěřitelnější. Ve výsledku bych Revenant hodnotil jako film s průměrným námětem, se kterým bylo ovšem dokonale naloženo, jak z režiserského hlediska, tak z hereckého. Při sledování jsem si trochu vzpomněl na Hankse v Trosečníkovi, kdy je většinu času na plátně pouze on sám a jeho herecký výkon stačí k tomu, aby film byl špička. Leo potvrdil, že je to pan herec a ať mu napíšete jakoukoli roli a ať už na scéně bude sám nebo nebude, zahraje jí a nás to bude bavit.

plakát

Osm hrozných (2015) 

S naprosto čistým svědomím uděluji pětihvězdičkové hodnocení a říkám, že to je pro mě nejlepší film, co kdy Tarantino natočil. Člověk, co alespoň jednou viděl něco od Tarantina a šel by na tenhle film bez toho, aniž by věděl, kdo ho točil, by to prostě musel poznat. Tohle je totiž nashromáždění všech Quentinovo faktorů, které si ve svých filmech v jeho kariéře vytvořil a dává to dohromady dokonalej celek. V mnoha recenzích jsem se dočetl, že první hodina, respektive začátek filmu byl pomalej a byla to naprostá nuda, tak si říkám, koukal jsem na stejnej film? Pro mě vůbec nebyl problém přijmout ten "pomalý" začátek, jak většina tvrdí, (já bych ho tedy nazval spíše méně akčním) protože si myslím, že u takovýho filmu jako je tento, je to zkrátka vyhovující, aby začínal právě takhle. Respektuji ovšem, že né každému to prostě sedí, sto lidí - sto chutí. Rozhodně bych to teda za sebe nenazval nudou, už jen díky nezvykle širokoúhlému formátu, který je opravdu třeba sledovat na velkém plátně a díky sněhuplné severo-západoamerické přírodě, kterou širokej formát ještě víc zatraktivňuje. Abych řekl pravdu, šel jsem na tenhle film trošku se strachem, protože mám přátele, kteří tvrdili, že se toho docela bojí, že znají Tarantina a když viděli délku filmu a zhruba to, o čem film má být, tak jsem byl bombardován né uplně slibnýma myšlenkama o filmu, tudíž jsem na tenhle film šel s menším napětím v žilách, co mi vlastně nadělí. I mé vlastní myšlenky ohledně toho, o čem film vlastně bude a jaký bude mít děj nebo zápletku, byly trošku jiné a rozporuplné (nepřemýšlel jsem nad tím zas tolik, jak to vypadá, jen jsem se nad tím prostě zamyslel a šel). Film ovšem nadělil ve všem naprostej opak. Zpočátku sice nečekaně, ale jak později zjistíte, se film odehrává celé dlouhé tři hodiny v jedný zaprášený chajdě uprostřed Wyomingu (jak jsem si mohl vůbec pomyslet, že by to bylo jinak?!), herci na vás jeden za druhým sypou své naprosto přesvědčivé, skvělé herecké výkony, do toho hraje občas hodně temná, dokonale hodící se hudba, při níž ale do vás L Jackson vráží své historky o dlouhých černých lofasech v krku, takže nevíte, jestli jde opravdu do tuhýho nebo vrcholí komediální scéna. Jednodušeji shrnuto - žral jsem každou minutu a rovnou říkám, že patřím mezi tu skupinu naprosto obyčejných fanoušků Tarantina, nikoli mezi tu skupinu zarytých hltačů. Dále když si vezmu, že L Jacksona nějak extra nemusím a filmy s ním nevyhledávám, tak tady byl naprosto geniální a nedovedu si předsavit do týhle role nikoho jinýho. Nečekaně až hororově natočené smrti postav tomu dávaly ten nejsprávnější nádech divokýho západu. Tarantino se s tím na plnou hubu řečeno - nesral! Tři hodiny příjemně utíkaly a musím říct, že bych klidně zkousnul ještě další hodinu. Bylo to tak moc dobrý, že jsem nechtěl, aby to skončilo - a to už je kurva co říct.

plakát

Agresivní virus (2014) (seriál) 

Po zhlédnutí druhé série měním hodnocení ze tří hvězdiček na čtyři. Tentokrát jsem si počkal a dal všech třináct dílů hned zasebou, možná i to je z části důvod, že se mi to tak líbilo. Skvělý "oddechový" nebo "bokový" seriál, který sice neřadím mezi své top, ale rozhodně ho budu doporučovat těm, kteří budou mít zájem o hororový žánr. Druhá sérka měla skvělou zápletku a celý posun příběhu se mi velice líbil. Dějové linie hlavních postav skvěle udělané, nepůsobí a ani to není stereotypní, jak to u většiny seriálů je. Musím přiznat, že jsem čekal trošku víc odvázaný konec druhé série, ale je vidět, že se seriálem počítají do budoucna, takže si nechali prostor pro minimálně ještě jednu sérii. U seriálu je důležité, aby vám v určitém momentu došlo, že vám nějakým způsobem postavy přirostly k srdci a že už to nesledujete jen proto, že jste s tím začali. Aby se vám nějaké momenty, ať už díky hudebnímu podkladu, nebo zvratu, zaryly do hlavy. To u mě The Strain splnil. Těším se na třetí sérii a s čistým svědomím uděluji čtyři hvězdičky. Dokonce i jako nečtenář jsem přemýšlel o tom, že bych si tento kousek mohl někdy dát i v písmenkové podobě. Uvidíme po konci seriálu.

plakát

REC 4: Apokalypsa (2014) 

Tady se dá napsat fakt jen jedno, po milion letech a nekonečném protahování, se nám dostalo akorát tak zklamání. Libovka Rec měla skončit po druhém díle. Tohle už byla jen snůžka hoven.

plakát

Avatar (2009) 

Pět roků, pět roků jsem se tomuto filmu vyhýbal. Nejspíš kvůli tomu přehnanému šílenství okolo toho, tak to mám vždycky, jak je kolem nečeho až moc velký šrumec, nějak mě to přestane lákat, ale nakonec jsem se k tomu tedy po pěti letech dostal a vůbec toho nelituji! Není pochyb, že Cameron je pan režisér, ale tady překonal všechny svoje laťky, co v minulosti nastavil. Film je po všech stránkách super! Jsem zvědavý, jak naloží s dalšími pokračováními. Každopádně, další díly rozhodně v kině, takovej zážitek (při nejmenším vizuální), si nemohu nechat ujít.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Jak bylo už několikrát řečeno, je za námi nejspíše poslední zfilmovaný kousek z Tolkienova světa. Musím říct, že jsem tak negativní reakce, jaké jsem zaslechl, vůbec nečekal. To teď ale není důležité. Chtěl bych říct, že musím velice pochválit tvůrce za to, že to stáhli na 144 minut, díky tomu si film držel skvělé tempo a atmosféru od samého začátku. Ovšem jsem nečekal tak "osekaný" konec, ale to se dá ještě zkousnout. Věřím, že ještě dost věcí je ještě neodhaleno a že budou v prodloužených verzích, nebo jako bonusy, ale pro zážitek v kině je 144 minut je naprosto ideální. Nechci se tu moc rozepisovat, Středozem je pro mě srdeční záležitost a kdybych tu měl popisovat všechny svoje pocity... bylo by to zkrátka zbytečné, to není to, co potřebujete vědět. Do třetice ihned na premiéru do kina a jsem neskutečně rád, tohle jsem si nemohl nechat ujít. Rád bych sem napsal, že technika natáčení byla určitě jiná než původně, film byl natočen velice stabilně, neroztřesený obraz a celkově mi to přišlo daleko kvalitnější, než byla třeba Neočekávaná Cesta. Se smutným pohledem musím ale přiznat, že mě malinko zklamal opět nízký počet efektů pro 3D. Většina si také stěžovala, na hrozně moc CGI scén, které například mě ani nevadily, až na scénu se záběrem na elfy, kdy stojí před branou Ereboru, kde to bylo poznat extrémně moc, jinak bych řekl, že to bylo docela decentní a kvalitní. Co mě docela překvapilo, bylo poměrně rychlé a laciné odbytí draka Šmaka, bych býval opravdu nečekal, že všemocný drak dopadne takhle, ale to by musel být zase čtyřhodinový film, aby se tam vešlo ještě o linii navíc. Kdybych to měl přirovnat k trilogii Pán Prstenů, Hobit ještě kousíček postrádá, aby dosáhl laťky, kterou nastavila první trilogie. První trilogie je taková více vážnější a Hobit více pohádkovější, což jsem docela i rád. Třeba ale jednou, po dalších zhlédnutích kompletních trilogií, názor změním. Pán Prstenů působil tak a Hobit zase tak. Důležité pro mě je, že jsem z kina odcházel se "zahřátým srdcem." Farewell, přátelé.

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Díky čemu je Cpt. Phillips pro mě nejlepším filmem 2013? Hlavně díky neuvěřitelným hereckým výkonům spojených s dvě hodiny dlouhou, dramatickou atmosférou. Somálský kapitán to zahrál naprosto dokonale, občas jsem si říkal, jestli je to opravdu jen film, fakt veliký klobouček. Žádné klišovité scény a dialogy, skvělá práce za kamerou, kostičky do sebe zkrátka zapadly dokonale! Neuvěřitelná nadšenost.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Neměl bych teď asi vůbec hodnotit, protože mám takové rozporuplné názory, které rozřeší asi až třetí díl. Druhá část Hobbita bude asi nejslabší, tedy doufám, že trojka bude zase jen lepší. Na den po roce jsem si opět udělal výlet do pražského IMAXu, ale tentokrát toho trošku lituji. Za sebe musím říct, že bych čekal opravdu víc. S něčím jsem spokojen, s něčím zase ne. Jednička byla "o hvězdu lepší". Šmakově dračí poušti chybělo napětí a atmosféra co byla v jedničce. V Neočekávané cestě nám z tohoto nadělili daleko víc. Docela mě zaráží, že Peterův tým má nejnovější natáčecí technologie a typické scény pro 3D jsou tam snad jen tři, z nichž nejlepší je asi velkej bzučící čmelák. V tomhle ohledu bych teda čekal také daleko víc. Šmakova dračí poušt je spíš taková pohádkovější a chybí jí aspoň malá špetka vážnosti. Zatím nehodnotím, uvidíme jak můj názor změní druhé zkouknutí. /// Po několika dalších zkouknutích, uděluji hodnocení pět hvězdiček.

plakát

FlashForward - Vzpomínka na budoucnost (2009) (seriál) 

Jeden z nejoriginálnějších námětů pro seriál vůbec. Řekl bych, že je jedině dobře, že skončil po dvaadvaceti dílech, seriál takhle zůstane navždy oblíbený, protože jak jistě všichni dobře víme, v něčem se prostě nedá pokračovat. No řekněte si sami, jak by tady mohli pokračovat? Bylo by to furt dokola. Pro mě to skončilo přesně tam, kde mělo. Tady se pokračovat prostě nedalo. Výborné herecké výkony, nekompromisnost scénaristů, nedá se vyčíst absolutně nic. Člověk by čekal, že scénáristé dají (jak to většinou bývá a nemám to rád) větší prostor k milostné linii a vztahy mezi postavami, ale tady to udělali naprosto dokonale a věnovali se tomu, čemu měli. Co mě na FlashForwardu nejvíce mrzí? Že jsem se k němu dostal až čtyři roky po premiéře!

plakát

Emperor (2012) 

Spokojenost. Dlouho jsem čekal na tenhle snímek a nezklamal. Matthew Fox konečně opět v hlavní roli, tentokrát v historické a moc mu to sedlo. Milostná linie byla méně nutná, ale neurazilo mě to. Některé flashbackové scény měly docela i hloubku. Děj se odehrává kolem věcí, které mě vždy zajímaly a měly by zajímat každého. Fox jedinečnej a Tommy Lee Jones mi snad poprvé přišel sympatickej.