Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Oblíbené seriály (8)

Ztraceni

Ztraceni (2004)

Musím přiznat, že jsem Lost poprvé spatřil až na Nově (ach ta hanba), ale stačilo pár dílů a sehnal jsem si zbytek (bez jejich příšerného dabingu, protože v originále je to mnohem lepší). Seriál je dokonalým mixem dobrodružství, napětí, sci-fi a částečně i hororu. Velmi dobré herecké obsazení a skvěle napsané rozmanité postavy. Lidé, kteří seriál soudí po 4 dílech, že je to hovadina, ať se proberou. Seriál je s každou řadou lepší a lepší (první řada je jen takové úvodní seznamování s postavami), i ty nejnemožnější otázky se nakonec vysvětlí (některé už jsou vysvětleny, další snad budou) a až na první půlku třetí série si seriál drží vysokou kvalitu. Prvních 10 dílů třetí řady je až na výjimky skutečně celkem slabých. Flashbacky nejsou až na pár výjimek nudné či zbytečné a každý díl doplňují. Navíc od 3. řady se z flashbacků stane důležitá záležitost, protože jsou více soustředěné na minulé dění na ostrově (a od 4. řady jsem získal dojem, že schéma flashbacků tu bylo kvůli tomu, aby mohly od 4. série nastoupit mnohem důležitější flashforwardy). 4. řada má opravdu grády, třeba díl 4x05 by se prosadil jako samostatný film. Někteří lidé si stěžují, že je to natahované - co by chtěli? Aby je zachránili po dvou sezónách a nic pořádného se tam nestalo? Prostě je to běh na dlouhou trať. Já se pořád bavím a těším se, čím mě tvůrci překvapí zase příště. Jasně, najde se tam plno scénáristických bot a trochu mě štve to "ten miluje tu, ta toho", ale přes to se prostě musím přenést. Michael Giacchino k celému seriálu skládá výtečnou hudbu, snad žádný seriál nemá tak povedený instrumentální soundtrack. Momentálně nejlepší seriál vůbec. Ale abyste mu přišli na chuť, musíte přistoupit na hru scénáristů, že je možné úplně vše. Musíte být lidé víry, ne vědy. EDIT PO SKONČENÍ SERIÁLU: No...musím uznat, že závěrečná sezóna byla trochu zklamáním, čekal jsem něco jiného, ale pořád si LOST udržel úroveň a bude mi chybět. V samotném finále se nám ale scénáristé pěkně vysmáli do ksichtu. Ačkoliv jsou mé pocity z posledního dílu rozporuplné, bylo to i tak velmi dobré zakončení. But it only ends once...Pořadí sezón podle toho, jak se mi líbily: S5, S4, S2, S1, S6, S3 - Nejlepší postavy: Benjamin Linus, John Locke, Desmond Hume - Nejlepší epizoda: nelze jednoznačně říct, bylo by jich víc - Nejlepší finále: Season 5 - The Incident

24 hodin

24 hodin (2001)

Čtyřiadvacítka byla první. První ze seriálů v dechberoucím tempu, kterých je dnes plno (Lost, Prison Break,...). Čas utíká a my sledujeme strhující děj. Věci jako "čas tak úplně nesedí" nebo "v reálu by to takhle nešlo" se musí ignorovat, vždyť je to jen seriál. Právě díky stylu jednoho dne je tento seriál zajímavý. Ale nejen kvůli tomu, zejména pro tu opravdu dobrou akci a napětí. Tvůrci si dokáží poradit jak s politickým thrillerem, tak i se strhující akcí. Vše je natočeno ve filmovém stylu a nic nepůsobí seriálovsky lacině. Občas je dost věcí přehnaných, ale ke každému seriálu se musí přistupovat s nadhledem. Mnoho herců dostane roli nejprve v nějakém seriálu, a pak se vyšvihne do světa filmů, kde naplno předvedou své kvality. U Kiefera Sutherlanda je to úplně naopak. Filmový herec, který nakonec najde svou životní roli v seriálu. Jako Jack Bauer je vážně vynikající. Herecké obsazení je povedené i u ostatních postav, ať už se jedná o agenty, prezidenty nebo hlavní záporáky. Kvalita s novými sériemi stále stoupá, ačkoliv šestá řada byla už takovou podivnou splácaninou, ale třeba se tvůrci v sedmé řadě oklepou...Škoda, že u nás tomuto seriálu nikdy TV Nova nedala takový prostor, jaký by si zasloužil. Spíš mnoho českých diváků svým pitomým vysílacím časem a nepovedenou reklamní kampaní odradila, neboť tento seriál si zaslouží mnohem vyšší hodnocení než jen okolo 72%.

M*A*S*H

M*A*S*H (1972)

Výborný seriál se skvělým hereckým obsazením a výbornou atmosférou. Zajímavé je sledovat, jak se seriál mění. První řady byly více komediální a bláznivé, později humor ustoupil a za některé epizody by se nemusel stydět vážný válečný seriál. V M*A*S*Hi jsou ukázány snad všechny světlé (ne že by jich válka měla zrovna nějak hodně) i tmavé stránky války a celé je to zpracováno uvěřitelně. Také zde máme velké množství úžasných a různorodých postaviček a charakterů. Jak hlavních, tak i epizodních. Už sám takový plukovník Flagg je za 5 hvězdiček, i když se objevil jen asi v šesti dílech.

Scrubs: Doktůrci

Scrubs: Doktůrci (2001)

Hledal jsem oddechový a zábavný seriál. No a našel jsem Scrubs, který obě tyto kritéria splňuje. Povedený komediální seriál, který ale není sitcom (však mu také chybí tradiční smíchy) a jelikož je z lékařského prostředí, občas hraje i na smutnou a vážnější notu. Díky tomuto a rozmanitým charakterům mi trochu připomíná M*A*S*H. Sice mi v začátcích poněkud trvalo, než jsem přistoupil na styl humoru (který se ale od poloviny druhé sezóny docela zvedl) a některé díly v první sezóně jsem vyloženě přetrpěl, ale nakonec jsem si personál Sacred Heart Hospital oblíbil. A to docela dost. Kvalita se díl od dílů liší a některé vtipy se zrovna nepovedou či jsou vyloženě trapné, ale tak to je u každého komediálního seriálu. Herecká parta je dobrá a mnohdy je vidět, že si to užívají. V mnoha epizodách také hostuje nějaká známější tvář. Prostě příjemná oddechovka, která pobaví. Ať žije Janitor! "Jak to jde?" - "Je mi 37 a jsem údržbář. Jak myslíš, že to asi jde?" - "Není nic špatného na tom být údržbář." - "Vážně? Děkuju. Úplně jsem teď prozřel. Půjdu říct svojí údržbářské ženě a všem našim údržbářským dětem, že má cenu žít." EDIT: Po zhlédnutí všech osmi řad přidávám i tu pátou hvězdičku, já si tenhle seriál vážně zamiloval. Mojí dost možná nejoblíbenější epizodou je prodloužená verze dílu 5x07 My Way Home (který mimochodem režíroval samotný Zach Braff). EDIT #2: Devátá série sice není vysloveně špatná, ale není to ono. Kdyby nevznikla, nic by se nestalo...Nastavovaná kaše.

Ajťáci

Ajťáci (2006)

Vůči britským sitcomům jsem byl vždy tak nějak imunní. Podobné seriály nikdy nebyly můj "cup of tea". Jenže hoši z IT si mě našli a už po prvních dvou dílech mi kápli do noty. Dokonce tak, že jsem maratónem projel všechny tři sezóny a u většiny epizod jsem se královsky bavil! Roye a Mosse si prostě oblíbíte, ať už chcete, nebo ne. Je trochu smutné, že po nějakých deseti epizodách to sem tam ztrácí dech, ale i přesto se v každé epizodě najdou skvělé momenty. Tu pátou hvězdičku zatím schovám za červené dveře, uvidíme časem. Jinak zřejmě dám šanci i jiným britským seriálům, protože IT Crowd má přesně ten druh humoru, který já můžu.

Akta X

Akta X (1993)

Vynikající seriál, který v mnohém ovlivnil tento žánr. David Duchovny a Gillian Anderson v roli agentů Muldera a Scullyové jsou nepřekonatelní, stejně jako další legendární postavy - Muž s cigaretou, místoředitel Skinner, Alex Krycek... První řada byla jen takový rozjezd, je na ní vidět, že ještě neměla takový rozpočet, ale ze všech řad je jako celek nejvíce hororovější. Ve druhé řadě se konečně setkáváme s mytologií seriálu, hlavní dějovou stránkou seriálu. Seriál si dlouho držel vysokou kvalitu, ale u takové šesté řady ji částečně ztratil. Ubylo napětí, přibyl humor. Humorné díly jsou sice výborné, ujeté a zábavné, ale když jich je moc, kazí to tvář seriálu a ocení je jen opravdový fanoušek, normálního diváka moc neosloví. Osmou řadou seriál (sice s omezeným výskytem Muldera) chytil druhý dech a ani 9. nebyla zas tak hrozná, i když tam nehrál Mulder a Scullyová hrála druhé housle. Přesto je pravda, že posledních pár řad prostě nemá na zlatou éru řad 1-4. Hlavně proto, že se z toho stává chvílemi ta komedie a čím dál víc se tam řeší vztahy hlavních postav, mnou nenáviděné prokletí mnoha seriálů. Ale i v těch horších časech se najde několik legendárních dílů, a tak nemohu hodnotit jinak (kdybych měl hodnotit jen ty první čtyři řady, potřeboval bych šest hvězdiček).

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Jeden z nejlepších seriálů, který ačkoliv je kreslený, není vůbec pro děti. Mnoha vtipům a parodiím by caparti nerozuměli a najde se i několik "neslušných" dílů. Výborná plejáda komických obyvatel celého města a skoro v každém dílu najdeme záplavu inteligentního humoru. Bohužel, dnes už musím říct, že jsou Simpsonovi nejnatahovanějším seriálem na světě, který měl skončit 14. řadou. Protože řady 15-x jako celek za moc nestojí, pouze se v nich objeví čas od času dobrý díl. 5 hvězdiček si seriál zaslouží, když budu dělat, že poslední řady neexistují, ty totiž opravdu seriálu dělají stále větší a větší ostudu. Prachy jsou prostě prachy...

Kriminálka New York

Kriminálka New York (2004)

CSI: NY sice přišlo jako poslední a možná, že je méně kvalitní než třeba Las Vegas, ale u mě se jedná o jediné CSI, které mě baví a které sleduji. Zejména kvůli sympatickým postavám. Gary Sinise byl odjakživa můj oblíbenec a role Maca Taylora mu sedí. Zbytek týmu jsem si také oblíbil. V prvních třech sezónách je kvalita epizod dost kolísavá, střídají se zde výborné, průměrné a příšerné epizody, od čtvrté sezóny má ale seriál vzestupnou tendenci a ty kvalitnější epizody dle mého názoru převládají. Holt záleží na dané epizodě. Někdy si říkám, co asi scénárista fetoval, když napsal takovou stupiditu, jindy se zase objeví sakra dobrý nápad. Zkrátka je nutné přistupovat k seriálu s rezervou a mozkem v režimu OFF. Dalším důvodem, proč mám seriál rád, jsou newyorkské lokace. Sice nás mnohdy tahají za fusekli (plno věcí se natáčí v Los Angeles), ale letecké záběry jsou skutečné a ty lepší epizody se ve Velkém jablku opravdu natáčejí. Když má zrovna pauzu nějaký seriálový hit, sáhnu po CSI: NY a zabiji tak čas. A bavím se.