Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 239)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, který má však poněkud sestupnou tendenci. Od počáteční dokonalé a opravdu trochu ulítlé zábavy se seriál postupně dostává do většího a většího humanistického moralizování. Částečně to souvisí i s postupným odchodem klíčových postav. Ty nové je nedokázaly nahradit ani charizmatem, ani poskytnout podklad pro podobně humorné situace. Ale zábava to je až do konce. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Tomuto vojenskému seriálu jsem nikdy nepřišel na chuť. Před patnácti lety viděno pár dílů na chalupě a nebavilo mě to. Efektivněji byla v té době využitá procházka do lesa se sbíráním dřeva či hub. Dnes když na to koukám s odstupem času tak se vůbec nic nezměnilo. Tento humor mi zřejmě nesedne ani za padesát let až budu děda. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál patří k mým nejoblíbenějším! :-) vynikající herecké obsazení, inteligentní a osobitý humor, mě stále a stále dokáže rozesmát a pobavit. Vážnější a dojemné scény mě dokáží opět pořádně dojmout, přestože jsem ho viděla snad stokrát a vím o čem díly jsou. MASH může běžet v televizi do nekonečna a já zato budu nesmírně vděčná :-) ()

Renton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Creator: Larry Gelbart, Burt Metcalfe, Gene Reynolds, Stanford Tischler, Alan Alda and many more .. Nejlepší hraný seriál! Tento fakt potvrzuje mimo jiné to, že ač seriál běží po sobě prakticky nepřetržitě už několik let, stále se na něj rád dívám, ba co víc královsky se u něj bavím. Protiválečné narážky posazené do neveselého lékařského prostředí, kde se tvrdá chirurgická práce střídá s čekáním na další várku a tudíž obrovskou nudou. A právě tahle prázdnota dává široký prostor k nespočetnému množství vtipů, konfrontací, škodolibostí a dokonalých dialogů. Dnes už nezaměnitelné herecké obsazení je jen třešničkou na dortu. Celý seriál se dá více méně rozlišit na dvě poloviny, rozdělené právě pozměněným hereckým obsazením, byť jeho jádro zůstává. Neodvážím se říct, že je jedno lepší než druhé, každé má své kouzlo a dává seriálu určitý nezaměnitelný punc. Díky poctivé práci celého štábu vzniknul seriál, s nezaměnitelným kouzlem a humorem, který je stále více než aktuální a bavit bude ještě mnohé generace. Perla seriálové tvorby přetékající dokonalou ironií. 100%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Začalo to roku 1970 u Roberta Altmana, jehož překvapivě úspěšný snímek získává Zlatou palmu v Cannes a Oskara za scénář. A ani netušil, jakou přízeň diváků si o dva roky mladší seriál získá. Korejská válka pohledem několika chirurgů přináší především lidský přístup několika jedinců, s obyčejnými starostmi, kousavým cynismem a neustálou nadějí přibližující je ke svým blízkým, doma v Americe. Tvůrci každou epizodu zasypali nespočtem gagů, hřejivým, černým humorem a realitou každodenního strachu ze smrti. A i dnes je radostí sledovat noblesního Alana Aldu (stále aktivně hrající – např. nominace na Oskara za Letce Martina Scorseseho) v hlavní roli. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Mezi původní literární předlohou a televizním zpracováním lze najít několik rozdílů. V knize byl například Frank Burns (Larry Linville) kapitán, zatímco v seriálu je majorem. (jurama525)
  • Jednotky MASH měly 60 lůžek, k jejichž přesunu bylo zapotřebí 50 velkých nákladních automobilů a jejichž příprava trvala 24 hodin. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama