Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (10)

plakát

KOndoMEDIE (2001) 

Název v češtině je opravdu hrozný, věřím, že spousta diváků si podle názvu zařadí film do jiné škatulky, než kam patří. Taky jsem váhal, ale nakonec jsem věřil, že by to mohlo být něco jako Drž hubu, když to natočil stejný režisér. A nemýlil jsem se, o něco horší, přesto hodně vtipná komedie se skvělými hláškami, u které se člověk hodně zasměje.

plakát

Práče (1960) 

Film, který není hloupý, nenudí, ale nenadchne. Dobrý výtvor, který je ale zajímavý pouze tím, co už bylo viděno i jinde.

plakát

Tři bratři (2014) 

Režisérsky celkem dobře zvládnutý, film mě nenudil, ale ani neuchvátil. Písničky průměrné a co se týče děje, je strašně jednoduchý, děti si z pohádky neodnesou žádné poučení, maximálně se pobaví. Někde jsem viděl Svěráka mladšího mluvit o tom, že některým pohádkám chybí právě poučení. To mi ale bohužel tak nějak chybělo v obou jeho pohádkách, které natočil (ještě Kuky se vrací).

plakát

Pravidla moštárny (1999) 

Jelikož jsem četl knihu a poté i viděl film, mohu obě verze porovnat. Lepší mi přijde kniha, což pro mě není překvapení, protože více než příběh se mi na Pravidlech moštárny líbil autorův jazyk a styl, což jsou věci, které na plátno asi těžko převedete. Kniha je také daleko rozsáhlejší, což umožňuje lépe poznat jednotlivé postavy. Ve filmu spousta věcí chybí nebo je pozměněná. Vše je v něm soustředěno na Homera a jeho příběh, a tak se režie tolik nevěnuje doktoru Larchovi, což je podle mě škoda. Chybí mi také větší zamyšlení nad otázkami k potratům a život po Wallyho návratu. Na druhou stranu je román tak rozsáhlý, že scénář nějaké změny mít asi musel. Lasse Hallström to natočil vcelku pěkně, knižní verzi se to ale nevyrovná.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Výtvarné zpracování mě zaujalo nejvíc. Tvůrci na to hodně sázeli a dokázali si s tím vyhrát- např. práce s vodou, stínování. Zvláště se mi líbil začátek, s tím lesem. Bylo to dobře doplněné hudbou a ty tmavé barvy tomu dodávaly takovou tajemnost. Prostě to mělo atmosféru, což měl i celý film. Proto byly taky často k vidění dlouhé záběry, které byly podle mne někdy až moc dlouhé, což zpomalovalo tempo filmu. Příběh mě tolik nezaujal. Pořád jsem čekal, až se to vyvine do nějakého zvratu, který mě překvapí, hne s mými emocemi. Místo toho mě překvapilo, že film tak rychle skončil. Celou dobu jsem čekal, co chtějí tvůrci hlavně sdělit. Samozřejmě mě něco napadá, ale čekal jsem, že to na konci nějak víc zdůrazní, aby to vyznělo silněji. Taky mi přišlo, že byl film v hádankách, jako by měl vynechané některé scény, protože některé věci mi přišly nevysvětlené a člověk si je musel domýšlet.

plakát

Černá Venuše (2010) 

Bez těch pomalých záběrů by to asi nemělo takovou atmosféru, ale přesto si myslím, že by se to hodilo trochu sestříhat. Kdybych od začátku věděl, že to má 159 minut, tak nevím, jak bych to vydržel. Na druhou stranu měl film nějaké sdělení, na něco důležitého upozorňoval. Někdy se mi zdálo, že ta situace Saartjie byla tvůrci až moc vynucená. Zdálo se mi, že se od toho Caezara mohla odpoutat (mohla mu být vděčná, že jí poskytl práci, ale on s ní mohl zacházet lépe- už jenom proto, že byla schopna pobavit diváky i bez ponížení). Myslím, že by se sama dokázala uživit. Proto mě ale překvapilo, že to bylo podle skutečné události. Tak nevím.

plakát

Stíny a mlha (1991) 

Docela mi vadila postava Kleinmana. Nelíbilo se mi, jakým tónem mluvil, jak se pořád zadrhával, a jak pořád říkal you know. (Možná kdyby ho hrál jiný herec, tak bych to viděl jinak) Tomu všemu nepřidalo, že byl poměrně ukecaný a že byl ve filmu často. Přesto měl občas nějaký dobrý hlášky. Ve filmu bylo i několik vtipných situací- například Irmy na policejní stanici, naložení s pěnězi nebo když se Klaunovi dostalo do rukou dítě. Prostředí se stíny a mlhou, hozené do černobílé barvy, bylo zajímavé. Celkově mne film ale poměrně často nudil (a to má jen 85 minut). Možná to bylo i tím, že záběry kamery byly hodně dlouhé.

plakát

Hellboy (2004) 

Na filmu mi přišly zajímavý vizuální efekty, kostýmy, masky, kamera, střih, prostředí, kde se příběh odehrával, prostě takový ty věci, co by měly doplňovat příběh. A ten nebyl nijak zvlášť originální. Našlo by se u něj hodně klišé- jako například Mayers a jeho chování nebo třeba hlášky Hellboye. A konec byl fakt odfláknutej (rychlé a poměrně snadné rozuzlení) a trapnej (vysvětlení kolem Liz). Na druhou stranu mě film docela bavil a byla to taková příjemná oddychovka.

plakát

Černá labuť (2010) 

Myslím, že film je dobrou ukázkou toho, jaký tlak bývá vyvíjen na sportovce nebo jaký si na sebe sportovec vytváří sám. Ten tlak pak způsobuje, že jde sportovec za svým úspěchem i na úkor svého zdraví nebo že třeba mění chování ke svému okolí. (Teď nezáleží na tom, jestli balet považujete za sport, nebo ne) Na Black Swan bych také ocenil herecké výkony Natalie Portmanové a Vincenta Cassela. Zaujala mě i hudba.

plakát

Americká krása (1999) 

Na celém filmu se mi nejvíce líbila postava Lestera, kterou výborně ztvárnil Kevin Spacey. Líbilo se mi, jak byl Lester sám sebou. Nestyděl se za sebe a stál si za svým, i třeba za situace, při které by se jiný člověk cítil trapně. Zaujalo mě, jak byl sarkastický a jak si díky tomu dokázal poradit s maželkou, když například řešila jeho zájmy, nad kterými jí zůstal rozum stát. Dále bych ocenil scénář, kameru(Rickyho kameru) a hudbu od Thomase Newmana, od kterého se mi už líbil soundtrack k Vykoupení z věznice Shawshank.