Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (296)

plakát

Tisíc dnů s Annou (1969) 

Konečně jsem pochopila, jak to Boleynka na Jindřicha hrála a proč kvůli ní byl ochoten zbořit zavedené pořádky a riskovat téměř vše... Herectví Richarda Burtona nezestárlo, film působil upřímně a věrohodně, nezapomenutelný příběh, který ovlivnil dějiny.

plakát

Ubožáci (1982) 

Rozhodně jeden z nejlepších přepisů nádherného Hugova románu. Lino Ventura jako nemluvný Valjean, obdobně nemluvný Bouquetův Javert, jejichž vnitřní boje lze číst jen v jejich očích. Některé linie jsou lehce potlačeny (například ta milostná mezi Mariem a Cosettou), velká pozornost je věnována úžasně natočeným záběrům revolučních bojů na barikádách. V těchto částech film připomíná Delcroixova plátna, doprovázená monumentální hudbou. Film, který by zasloužil velké plátno.

plakát

Habermannův mlýn (2010) 

Schindlerův seznam naruby. Rozhodně jeden z nejlepších českých filmů posledních let. Odvážný, strhující scénář, působivý, nezapomenutelný příběh natočený citlivě, bez zbytečného patosu, většina neokoukaných herců podávajících výborné výkony, výborně natočené scény. Bohužel, film trpí nešvary všech českých filmů: špatný, neplynulý střih, mizerný zvuk a postsynchrony zvýrazněné ještě dabingem většiny postav. Proč nám pořád něco chybí k dokonalosti?!

plakát

Terapie - Série 1 (2011) (série) 

Na české poměry velmi kvalitní, vážný, neotřelý, poutavý seriál, vedoucí k zamyšlení nad tím, jak je život složitý a vlastně neradostný... Zanechal ve mně smutek, ale i trochu naděje. Seriál stojí na výkonu Karla Rodena, jednoho z mála českých herců, kteří by byli schopni tohle utáhnout. I vedlejší role jsou výborně zahrané, rozpaky ve mně vyvolávala jen Kamila Magálová, které jsem tu její profesorku moc nevěřila.

plakát

Melancholie (2011) 

Ano, pokud konec světa, tak takto....

plakát

Indočína (1992) 

Silná jako smrt je láska... Silný příběh z časů zanikajícího koloniálního světa, o ženách tak silných, že už dnes asi neexistují. Jeden z nejkrásnějších francouzských filmů.

plakát

Jana Eyreová (1983) (seriál) 

Seriál BBC z roku 1983 možná nedisponuje tak krásnou šerosvitovou kamerou, ani temně klasickou hudbou jako nová verze z roku 2011, televizní atmosféra z něj čiší v mnoha ohledech, ale po mém soudu tento seriál nejlépe vystihuje podstatu geniálního (a tudíž "nesmrtelného“) románu Charlotte Brontëové. Postupně vysvětluje a výstižně zobrazuje pomalu sílící pouto mezi nespoutaným, divokým, vášnivým, zatrpklým a životem znechuceným Rochesterem a malou, skromnou, nepříliš pohlednou, trochu upjatou, ale přece tak upřímnou, inteligentní a hrdou Janou. Timothy Dalton je sice až příliš hezký, ale dokáže být tak nepříjemný a protivný, že se stává nejskutečnějším Rochesterem. Seriál nevynechává žádnou z podstatných částí románu, a to jej činí úplným a tolik pravdivým. Nicméně souhlasím s některými dalšími přispěvateli, že Jana Eyrová na svoji ultimátní verzi stále čeká.

plakát

Láska v bílém pekle (2004) (seriál) 

Dámy spisovatelky v 19. století (při vší úctě) trošku opisovaly jedna od druhé. Takže pan Thornton je trochu drsnější verzí pana Darcyho z Pýchy a předsudku - nejdřív nelidský drsoň, posléze humanitární samaritán. Navíc je zde nakonec zachráněn nečekaně zbohatnuvší samostatnou hlavní hrdinkou. Velkým přínosem v záplavě jinak úžasných austenovských a brontëovských příběhů je realisticky a dramaticky vylíčené prostředí industriální Anglie poloviny 19. století, plného konfliktů mězi dělníky a majiteli továren v době raného kapitalismu, což nám může mnohé napovědět i v dnešní době... Herecké výkony, hudby , výprava - vše na jedničku.

plakát

Velká země (1958) 

Jeden z mála klasických westernů, který přes značnou délku dokázal udržet moji pozornost. Pravda, začátek je rozvleklejší, kovbojské přestřelky a rvačky mě moc nebavily, ale celkové vyznění bylo velmi silné, zejména díky výborným hereckým výkonům (skvělý kontrast uhlazeného a kultivovaného Gregory Pecka s burany z Divokého Západu). Jen mi vrtá hlavou, co tam ten dobytek v té pouštní krajině vlastně žere...

plakát

Královna (2006) 

Film vypovídající především o absurditě dnešního světa, kdy média manipulují do nesmyslné hysterie milióny lidí a kdy umírněnost je pokládána za bezcitnost. Mediální masáž je zde podána velmi věrohodně a není nutné vědět, zda to bylo přesně a doslova tak, jak je zde popsáno. Krásně, citlivě a výstižně provedeno.