Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Rodinný

Recenze (54)

plakát

Adelheid (1969) 

Naprostý vrchol české kinematografie. Vláčil ve své nejlepší formě, kterou už bohužel nikdy nezopakoval. Velmi ožehavé téma i dnes tolik let po uvedení filmu. Vláčil většinou ve svých filmech využíval herce-profesionály, proto mě překvapilo, že se zde objevuje J. Vostrčil, jehož doménou byly role v komediálních filmech. Čepek v sympatičtější roli snad nikdy nevystupoval, podle mého názoru jeho nejlepší role vůbec. Tento snímek tak trochu opouští do té doby básnické filmové ztvárnění typické pro F. Vláčila, ale je naprosto profesionálně natočen, a člověk by skoro nevěřil, že je to víc jak 40 let staré. Velký umělecký zážitek.

plakát

Čintamani & podvodník (1964) 

Asi nejlepší zpracování povídek Karla Čapka. Řekl bych, že jsou ještě zajímavější než samotné psané povídky. Výkony herců skvostné, zejména Olga Scheinpflugová v první povídce vykresluje postavu tak civilně, že jí musíte věřit každé slovo. Taky jedna z nejkrásnějších rolí pro J. Sováka a V. Šmerala, který je spíš známý postavou Bobliga z Kladiva na čerodějnice, ale postava Vitáska je dle mého názoru nejzdařilejší. Nad těmi všemi ale stojí J. Hlinomaz se svoji pitoreksní figurkou a jeho roztomilým "profesionálním" lupičstvím. K tomu ještě nádherná epizodní role V. Menšíka. Nejlepší film J. Krejčíka, na který se vždycky rád podívám. U mě patří mezi desítku toho nejlepšího v české kinematografii. Doporučuji všem milovníkům K. Čapka a českých komedií, protože tomuto filmu asi není co vytknout.

plakát

Divoké pivo (1995) 

Ten film je opravdu ubohost. Tehdejší aktuální "humor" dneska už nikomu nic neřekne. Pamatuji se, že tento film vysílala TV Nova při svém 5. výročí vysílání, a od té doby jsem to už neviděl. Asi věděli proč to nedávat. Tu jednu hvězdičku dávám za herecké obsazení: naposled se tady totiž ukázal "nesmrtelný" Jára Kohout, V. Krška, jedna z posledních rolí i pro K. Augustu a J. Sováka. Sovák a Poloczek vzpomínali, že za tento film nedostali ani korunu. A Hrubešová byla opravdu svůdná.

plakát

Dvacátý devátý (1974) odpad!

Toto se ani hodnotit vlastně nedá, protože to není klasický film. Nehorázná propaganda komunistické strany. V roce 1929 se do čela KSČ dostává Klema Gottwald a z této partaje rázem udělá mašinérii stalinského typu. Naprosto čistá propaganda. Ovšem pro historiky, politology a sběrače všech kuriozit opravdu zajímavý kousek. Velmi trapná a naivní je postava Ant. Zápotockého v podání A. Filipa. Film mi tolik k smíchu nepřišel, když si představím co bolševizací strany vlastně správní soudruzi tehdy zamýšleli (stačí vidět posledních pár minut dlouhého monologu KG(B):-). Ale ruku na srdce, která strana by si nechtěla o sobě natočit takovýhle politický manifest. "My se do Moskvy jezdíme učit jak vám zakroutit krk!"

plakát

Dva mrazíci (1954) 

Krásný animovaný filmeček s předními esy naší zábavy Vlastou Burianem a Janem Werichem. Po úspěchu pohádky Byl jednou jeden král se tito dva velikáni sešly opět, ale škoda že jen tak na krátkou chvíli. Mohl z toho klidně být celovečerák. Co víc dodat?

plakát

Egyptologové (1974) (TV film) 

Zatímco československá nová vlna v kinech skončila na přelomu let 1969/1970, v TV se nadále točily skvělé věci, řekl bych že v první půli sedmdesátých let úplně nejlepší (viz. Taková normální rodinka, Byli jednou dva písaři, Jana Eyrová, Alexander Dumas ml., Kamenný řád, Tři muži se žralokem, Zdravá vdova, Rome o Julie na konci listopadu, Za rok přijdu zas, Kráska a zvíře, Zvony pana Mlácena, atd. atd.). Televizní film Egyptologové patří k absolutnímu vrcholu televizní tvorby. Geniální myšlenka založit si společnost zabývající se starověkým Egyptem, aby pánové v dobrém společenském postavení mohli zakrýt svůj koníček - hýřit a chodit za ženskými. K tomu ta plejáda skvělých herců v nejlepší formě (úplně nej byl Sovák)! Opravdu povedené. Dopručuji i knižní předlohu, ta je taky výborná.

plakát

Falešná kočička aneb Když si žena umíní (1926) 

Na tento film bych se nedíval kdyby v něm nehrál Vlasta Burian. A souhlasím s tím, že krom něho nic zvláštního na filmu není. Jeho gagy jsou prostě skvělý, srovnání se špičkou světového němého filmu zde jednoznačně sedí. Burian jako by v některých scénkách rád něco vykřičel aby ho bylo slyšet a divák už asi tuší co říká a jakým způsobem. Přesto VB dohnal handicap němého filmu svou mimikou, gesty a nápady. O něco méně prostoru než v Láskách Kačenky Strnadové, ale hlavní pozornost na sebe strhává jednoznačně Vlasta. Jako by si spíš dělal srandu z toho v čem hraje. Nejvíc mě asi dostala scénka u zubaře a kropení omdlelých pacientů.:-) Vysoké hodnocení tedy jen díky Vlastovi.

plakát

F. L. Věk (1970) (seriál) 

Pro mě absolutně nejlepší seriál. Srvnávání s ostatními seriály z dnešní doby je naprosto bezpředmětné. Tenhle seriál je proste někde jinde. Konkurenci bych viděl jen ve Sňatcích z ruzumu, V Elišce a jejím rodu nebo "Písařech". Plejáda těch nejlepších herců, bohatý děj, ale řekl bych že barva by tady nevadila. Zajímavé je tu i to, že zde zaznívá hudební doprovod častokrát jen jednou za celý seriál a pak už se neobjeví, což je zcela originální. Nejlepší scénka je ale stejně při návštěvě vlastence s nohotrapem J. Sováka. :-))))

plakát

Funebrák (1932) 

Další ze zdařilých "burianovek" pod taktovkou K. Lamače a tak trochu i určitě M. Friče, který si zde vystřihl skvělou roličku (mnohem zajímavější a komičtější nez jeho Sherlock Holmes). Burian zde řádí jako o život. První půlka tak nějak v poklidu a pak jeho brilantní výstup před publikem a konverzační smršť vtipů na úřadě drah. Super! Tohle je klasika české kinemtografie. Nejlepší (asi životní výkon) J. Richtera, který moh s Burianem vytvořit více takových povedených čísel. Osobně tento film považuju za jeden z nejlepších v Burianově filmografii. Za šest dní natočit něco čemu se člověk řechtá i po desítkách let je prostě geniální.

plakát

Happy End (1967) 

Nejoriginálnější film nejen v rámci české kinematografie, ale i světové. Tohle nikde nenajdete. Opravdu unikum. Každého z nás asi napadlo si pustit něco pozpátku a sledovat jaká to je sranda, tady dovedeno do takřka celovečerního filmu a navíc to dává smysl. Vtipný komentář, super rozehrané dialogy. Občas to sice zaskřípe, ale výborná zábava, kterou by fakt měli vysílat v TV aspoň dvakrát do roka. Ještě že máme DVD a možnost si to pustit sami doma, protože většina televizí (hlavně Nova) opakuje pořád dokola ty samé komedie, které se mi (i přes jejich kvalitu) zajídají. K tomuto filmu už asi tady bylo řečeno všechno, takže jen krátky dialog nakonec: "Jste tedy doma sama?" "Prase." "Telátko?" "Manžel jel k švagrovi zabíjet." "Kdepak je pan manžel?"