Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš KopeckýJiří Sovák v televizním zpracování slavného humoristického románu Kingsley Amise a Roberta Conquesta... Komedie o mužích, kteří si založili Metropolitní egyptologickou společnost, aby si uchránili alespoň částečnou volnost od manželek. Dokonale vybudovaný aparát nejprve vzbuzuje v ženách naprostou důvěru. Pravidelně ve čtvrtek se pánové scházejí v budově společnosti, o víkendech jezdí na semináře. O tuto společnost se však začne zajímat i policie. A teprve shoda okolností přinutí ctihodné anglické gentlemany Metropolitní egyptologickou společnost rozpustit… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Původní námět je skvělý, kdo z chlapů by občas nechtěl mít podobnou tajnou společnost? Herecké obsazení je také parádní, přesto na mě Egyptologové působili vlažným dojmem. Televizní kulisy jsou nevýrazné, ale tohle by mi ani nevadilo. Vytkl bych spíše pozvolnější a utahaný rozjezd, častěji jsem se začal smát až ve druhé polovině. Není to ale rozhodně špatná televizní adaptace a rozhodně se mrkněte. Sám mám jen dojem, že vzhledem k námětu a obsazení se její potenciál nevyužil zdaleka naplno… tři hvězdy. ()

davidjunek 

všechny recenze uživatele

Zjistím-li, že hlavní role ve filmu hrají Miloš Kopecký, Jiří Sovák, Josef Vinklář a Jiří Adamíra, podívám se na něj s velkým očekáváním bez ohledu na kladné či záporné recenze. V tomto případě byla očekávání překonána měrou vrchovatou. Noblesa a elegance hlavních hrdinů jdou ruku v ruce se všemi úskoky a intrikami provázející fungování „egyptologické" společnosti. Scénky jako Sovákův „recepční v ubytovně" nebo Kopeckého „televizní vystoupení" bych neváhal označit jako klenoty, které se neoposlouchají ani při dvousté repríze. A na co by se v neposlední řadě nemělo zapomenout, jsou skvěle zahrané šaramantní manželky v podání Ilony Kačírkové, Slávky Budínové, Karolíny Slunéčkové.... Paráda. ()

Reklama

Gimli 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro Jiřího Sováka. A když k němu přidáte hromadu dalších skvělých herců (kteří dnešnímu českému filmu chybí), je to paráda. Jednotlivé výstupy jsou výborně vypointované. Bavil jsem se od začátku do konce královsky a obdivoval tu promakanost dokonalého krytí. S několika kamarády jsme přemýšleli, jaký spolek založíme my. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Pomalý rozjezd, ale od chvíle, kdy spolek začne vyšetřovat policie to nemá chybu. Hláška za hláškou. Především "TV přenos" je scéna u které jsem smál, jako už dlouho u ničeho. Samořejmě velkým plus jsou i herečtí giganti jako Sovák a Kopecký, kteří dnes českému filmu velmi znatelně chybí, a kteří dávají filmu další rozměr - požitek z hraní. Určitě si v dohledné době přečtu knihu! ()

Mishelen 

všechny recenze uživatele

Zatímco československá nová vlna v kinech skončila na přelomu let 1969/1970, v TV se nadále točily skvělé věci, řekl bych že v první půli sedmdesátých let úplně nejlepší (viz. Taková normální rodinka, Byli jednou dva písaři, Jana Eyrová, Alexander Dumas ml., Kamenný řád, Tři muži se žralokem, Zdravá vdova, Rome o Julie na konci listopadu, Za rok přijdu zas, Kráska a zvíře, Zvony pana Mlácena, atd. atd.). Televizní film Egyptologové patří k absolutnímu vrcholu televizní tvorby. Geniální myšlenka založit si společnost zabývající se starověkým Egyptem, aby pánové v dobrém společenském postavení mohli zakrýt svůj koníček - hýřit a chodit za ženskými. K tomu ta plejáda skvělých herců v nejlepší formě (úplně nej byl Sovák)! Opravdu povedené. Dopručuji i knižní předlohu, ta je taky výborná. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama