Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Drama

Oblíbené seriály (10)

Jak jsem poznal vaši matku

Jak jsem poznal vaši matku (2005)

— It's legen – wait for it… HIMYM je bezesporu jeden z nejlepších a nejzábavnějších sitcomů všech dob. Do detailů promyšlený, skvěle napsaný, neskutečně zábavný, plný skvělých vtipů, running gagů a kultovních hlášek, s úžasnými, dobře napsanými a skvěle zahranými postavami. Zároveň se ale nebojí brát věci i vážně a skvěle propojuje humor s romantickými, smutnými, ale i inspirativními momenty. Ted, Marshall, Lily, Robin a Barney jsou Přátelé jednadvacátého století, avšak stále aktuální a stále zábavní i pro další a další mladší generace. HIMYM je zkrátka jeden z nejlepších seriálů všech dob, který nikdy nezestárne a který se stal ještě během vysílání kultovní záležitostí. …dary! Legendary! —

Sherlock

Sherlock (2010)

— I'm not a psychopath, I'm a high-functioning sociopath. Do your research. — Moderní zpracování legendárního detektiva mě už v prvních minutách okamžitě chytlo. Sherlock je stoprocentně jeden z nejlepších seriálů na světě, přičemž každý díl je jako film. Příběh, herci, hlášky, hudba, dedukce, vizuální podoba, kamera – vše je naprosto dokonalé a geniální. Po každém zhlédnutí se mi chce být Sherlockem Holmesem. První série zcela úžasně přenáší legendárního detektiva do 21. století a skvěle pracuje s předlohou a postavami. Druhá série (osobně má nejoblíbenější) pak vše skvěle vylepšuje, prohlubuje a přináší ty nejlepší epizody celého seriálu. Třetí série na mě sice působí víceméně jen jako přechod ke čtvrté séri, přesto ale nabízí spoustu skvělých momentů a humorných okamžiků. Speciální díl Přízračná nevěsta je vážně vydařený, zanechal ve mně přání vidět adaptaci celého holmesovského kánonu v tomto stylu, a zároveň působí dobře i jako finále celého seriálu. Čtvrtou sérii totiž považuji za nejslabší, přišlo mi, že tvůrci se v některých momentech nechali až moc unést a čtvrtá série tak často zabředává do zbytečných nečekaných zvratů a fan servisu. I když si moc přeju i pátou sérii, asi je dobře, že se pokračování Sherlocka pravděpodobně nedočkáme. Navzdory ne úplně vydařené poslední sérii je Sherlock naprosto dokonalým moderním zpracováním nesmrtelných příběhů.

Akta X

Akta X (1993)

— Mulder, the truth is out there, but so are lies. — Kultovní seriál, který se už během vysílání stal legendu s dvojicí hlavních postav, které zná celý svět. X-Files tvoří z poloviny hlavní dějová „mythology“ linka, jejíž epizody zabývající se vládními konspiracemi a UFO, jsou naprosto skvělé, napínavé a parádně natočené. Zápletka každou další takovou epizodou fantasticky vtahuje diváka stále hlouběji do rabbit hole svých konspiračních teorií. Z druhé poloviny jsou to pak „monster of the week“ epizody, které jsou svou kvalitou ale velmi různé – mohou být skvělým atmosférickým hororem, odlehčenějším dobrodružstvím, nebo průměrným sci-fi. X-Files jsou pro mě ale hlavně skvělá svou atmosférou, kterou mám s tímto seriálem neodmyslitelně spojenou – devadesátková nostalgie deštivého amerického maloměsta, ve kterém úžasně charismatická dvojice FBI agentů vyšetřuje místní záhadu. Ano, X-Files jsou hlavně Mulder a Scully, asi by to fungovalo i bez nich, ale myslím, že právě charisma a chemie hlavních postav, jejichž obsazení se nadmíru povedlo, udělalo z tohoto seriálu právem kultovní záležitost, kterou zná úplně každý.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

— When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground. — HBO už léta hraje svou vlastní neuvěřitelně silnou seriálovou hru a prakticky každým svým počinem válcuje konkurenci. Nejinak je tomu i u Game of Thrones, jednoho z vrcholů seriálové tvorby a perfektní adaptace, jejíž úspěch budoucí seriály jen těžko napodobí. Čím mě Hra o trůny rychle zaujala jsou naprosto dokonale napsané a fantasticky zahrané postavy. Jsou jich zde desítky a skoro dvě série mi trvalo, než jsem se pořádně zorientoval kdo je kdo a kdo je s kým příbuzný. Každý si najde své oblíbené i nenáviděné postavy. Všechny jsou perfektně napsané a zahrané, a většina naprosto morálně šedá. Je sice celkem jasné, kdo mají být ti hodní a kdo zase ti zlí, jenomže sympatické postavy se najdou na obou stranách. Vše je zasazeno do skvěle vytvořeného a uvěřitelného světa se zajímavými kulturami a historií. Fantasy prvky v seriálu zpočátku ustupují velmi do pozadí (pořádně na ně dojde až v posledních třech sériích) a tvoří jen pouhou kulisu. Mnohem více pozornosti je věnováno intrikám, politice, rozhovorům a práci s postavami. Sledovat jak všichni intrikují proti sobě navzájem a bodají si kudly do zad je skutečně napínavé. Všechno tohle drama je navíc nečekaně odlehčeno skvělým humorem. A tak ještě jednou vyzdvihnu dokonalé herecké výkony. Velkolepá výprava, kostýmy, lokace, epická a krásná hudba, efekty (naprosto skvělí draci), úžasné a dechberoucí zpracování bitev a soubojů; ohromný rozpočet se zkrátka promítá do všeho a Game of Thrones víc než seriál připomíná dlouhou sérii epických a skvěle natočených velkofilmů. Vadí mi snad jen občas až přílišná roztříštěnost děje. Postavy třeba několik epizod pouze přešlapují na místě a čekají, až na ně přijde řada, nebo se několik epizod přesouvají mezi lokacemi. Když se ale všechny figurky na šachovnici ve správném momentě dostanou na správná místa, děj často vygraduje v nečekaný moment, který překvapivě naprosto změní celý průběh hry. Zvlášť zmínit musím dnes již pověstnou a nezapomenutelnou Rudou svatbu, neuvěřitelně krutý moment, který naprosto převrací všechna divákova (i čtenářova) očekávání. Právě tahle nepředvídatelnost dokáže diváka naprosto pohltit a vtáhnout do osudů jednotlivých postav. Největším mínusem seriálu je příběhová linka s Bílými chodci, která po celou dobu působí celkem nadbytečně a její rozuzlení v poslední sérii je až na pár momentů zklamáním. Ke konci samotné hry o trůny (kromě uspěchanosti posledních dvou sérií) moc výhrad nemám a celý ten hejt mi přijde hodně přehnaný. Náznaky toho, jak to všechno skončí se objevovaly už několik sérií dopředu. Snad jenom příběhová linka Daenerys a Jona by si zasloužila trochu propracovanější konec, ale věřím Martinovi, že to nakonec napíše lépe.

Futurama

Futurama (1999)

— Bite my shiny metal ass! — Kultovní Futurama se ani po letech nestala takovým kulturním fenoménem jako její žlutí sourozenci, ale to je vlastně dobře. Na rozdíl od Simpsonových, kteří se s každou přibývající sérií už skoro dvacet let propadají čím dál víc hlouběji pod průměr, mají původní série Futuramy vzestupnou kvalitu a také jasný začátek a konec. Skvělé hlavní i vedlejší postavy se vyvíjejí, stejně tak jejich vztahy. Tvůrci zde také mohli naplno využít svou fantazii a postavy se tak občas dostávají do bizarních situací, ze kterých se ale stejně bizarně i dostávají. Svět Futuramy skvěle kombinuje moderní sci-fi s tím retro pulpovým, často odkazuje na jiná díla žánru, či rovnou tvoří vlastní předělávky klasických příběhů. A i když je vše zasazené tisíc let do budoucnosti, odkazuje se samozřejmě i na současnost. 31. století tak působí bláznivým, ale zároveň i komfortním dojmem toho, že taková absurdní budoucnost by vlastně nebyla tak špatná, zvlášť se sexy mutantkou a nejlepším kámošem robotem po boku. Posádka Planet Express sice přežila už několik zrušení, to před víc jak deseti lety se však zdálo být nadobro poslední a děj se krásně uzavřel. I když mám radost, že jsme se po letech dočkali dalších epizod, bojím se, aby se Futurama nyní nevydala po stejné cestě jako Simpsonovi. Nejnovější série byla totiž celkem tragická, svou snahou o reflektování „současných“ témat se totiž už v době vydání kvůli ohraným vtipům bez nápadů stala nevtipnou a trapně neaktuální. Původní série Futuramy ale navždy patří k tomu nejlepšímu z animované seriálové tvorby.

Taková moderní rodinka

Taková moderní rodinka (2009)

— When life gives you lemonade, make lemons. Life will be all like: "What!?" — Krásný pohled do americké rodiny 21. století, ve které se dá snadno ztotožnit s postavami, jejich vzájemnými vztahy, úspěchy a problémy, i situacemi do kterých se dostávají. Naprosto skvělý seriál na zvednutí nálady. Skvělí herci, kteří si to opravdu užívají a geniální scénáře, které vytvářejí úžasné situace. Některé epizody jsou vypointované až tak, že jenom kroutíte hlavou, jak chytře vtipné ty momenty vlastně jsou. Je točen originálním stylem, eliminuje všechny prvky, které činí jemu podobné seriály trapné (umělý a nucený smích tu opravdu nenajdete), a tak vyčnívá nad nudnou a nenápadnou konkurencí. Taková moderní rodinka snadno přiroste k srdci a nepustí.

Černobyl

Černobyl (2019)

— A just world is a sane world. There was nothing sane about Chernobyl. — Nemám slov. Série Černobyl je mistrovské dílo od začátku do konce, které naprosto každý musí vidět. Začíná v momentě výbuchu, a už od začátku se nesnaží absolutně nic idealizovat. Sice si občas tvůrci neodpustili nějaké ty nepřesnosti kvůli dramatickému efektu, ale jinak jde o celkem přesnou rekonstrukci událostí. Od okamžitého zásahu hasičů, přes vypořádávání se s následky katastrofy, až po rekonstrukci toho, co se vlastně stalo, než došlo k nejhoršímu. Ty nejděsivější příběhy jsou ty pravdivé a o událostech největší jaderné katastrofy v dějinách to platí dvojnásob. Sovětské prostředí je ztvárněné velice přesvědčivě, realisticky a do nejmenších detailů, což jen umocňuje už tak nervy drásající a mrazivou atmosféru. Radiace doslova sálá z obrazovky a zneklidňující hudba podtrhává neuvěřitelně emočně silné momenty. Těch je, hlavně zásluhou naprosto fantastických herců, nepočítaně. I když po celou dobu víte, co se stane a jak to nakonec vše dopadne, budete naprosto pohlceni a bude vám fyzicky a psychicky špatně, až na vás na konci posledního dílu ta neuvěřitelně těžká emoční zátěž dolehne. A je to v samotném závěru posledního dílu, kdy si uvědomíte, co všechno slovo Černobyl znamená. Hasičům, likvidátorům a dalším hrdinům, kteří se podíleli na záchraně světa patří nekonečný dík.

Borgiové

Borgiové (2011)

— Only God forgives. We're Borgias. We never forgive. — Intriky, lži, korupce, láska. Tvůrci seriálu skvělé zvládli vytvořit atmosféru renesančního Říma a seriál je poutavý od začátku do konce – při některých scénách mi naskočila husí kůže. Ta hudba! Cesare Borgia (moje nejoblíbenější historická postava), stejně jako jeho otec tu jsou ztvárněni naprosto dokonale. Jelikož naprosto miluji historii za času Borgiů, je to můj nejoblíbenější historický seriál. Sice místy značně nepřesný, ale všechny chyby přebíjí úžasná atmosféra. Zrušit ho byla obrovská chyba – to nejlepší se totiž teprve mělo stát...

Salem

Salem (2014)

— Thirteen souls fed to hungry earth opens the way for our dark lord's birth. — "The occult and witchcraft are so often used in cinema with a heinous disregard for even researching its origins. However, I liked the themes of Salem. It looks at the witch trials without being cliche like most modern films." Stejnými slovy jako Marilyn Manson bych popsal Salem i já. K seriálu jsem se dostal právě skrz Mansona a zaujal mě jak svým zpracováním a tématem, tak i zajímavým příběhem a postavami. Janet Montgomery v hlavní roli je naprosto úžasná, krásná a místy i děsivá zároveň. Svým hereckým výkonem často zastiňuje své kolegy (což však u některých nebylo zas tak těžké). Co se „skutečně“ odehrálo v Salemu na konci 17. století je fascinující námět. Okultismus a nejrůznější rituály jsou zpracované opravdu skvěle, a to hlavně v první sérii. V dalších dvou se mi zdálo, že Salem až moc zabředl do žánru fantasy a magie byla až moc využívaná úplně všemi. Taky škoda, že samotným procesům se seriál věnuje jen v první sérii a další dvě se už jimi prakticky nezaobírají. Vrcholu pro mě Salem dosáhl s příchodem Increase Mathera, proto škoda, že se i další dvě série nenesly v podobném duchu. Moc se mi líbilo i salemské ztvárnění Samaela a jeho teologické rozpravy s Cottonem. To, že byl seriál zrušen předčasně, je však hlavně v poslední sérii velmi patrné – charaktery postav se rapidně mění a děj se žene kupředu. Přesto jsem ale rád, že se tvůrcům podařilo Salem ukončit. Jen škoda, že se vše vlastně odehrává jen v prvních měsících salemských procesů, a i když finále seriálu teasuje fakt, že hon na čarodějnice bude pokračovat, bohužel už nikdy neuvidíme, jak by byly tyto další měsíce ztvárněny. Přesto je ale fajn, že se Salem dočkal zakončení, mnoho seriálů tento luxus nedostane.