Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Animovaný

Obsahy (13)

Dům bláznů

Dům bláznů (2008)

Aina chce ode všeho utéct, ale v domě bláznů nejspíš svůj klid a štěstí nenajde. Poté, co se prohodí výlohou jednoho obchodu, je vzata na léčbu. Musí procházet různými procedůrami jako skupinová terapie, řízené hodiny a různé "očistné" konverzace se všemi, kteří jí chtějí pomoci. A je to především Stetson, pojmenovaný po svém vlastním klobouku, pro kterého je vzkříšení pošramocené duše hlavním posláním. V domě bláznů Aina přijde na to, že čisté šílenství má rozhodně svůj smysl.

Říše léta

Říše léta (2010)

Komedie o obyčejné rodině, provozující neobvyklý podnik "elfí" turistiky a spiritualistických sešlostí. Jejich dům se nachází hned vedle kamene elfů, který je zasvěcen paní domu Laře, která je obdařena šestým smyslem. Když dostanou nabídku prodat kámen za opravdu vysokou cenu, její manžel Óskar je ve velkém pokušení.

Lidé z Dalecarlie

Lidé z Dalecarlie (2004)

Příběh se točí kolem tří sester, které vyrostly společně v malé vesnici v kraji Dalarna. Nejmladší ze sester, Mia, která opustila domov již v mladém věku, aby mohla okusit život velkoměsta, se vrací na oslavu sedmdesátých narozenin svého otce. Oslava se koná v místním centru a stane se výbornou příležitostí pro otvírání starých ran. Ožívají dávné konflikty a křivdy, tempo narůstá a velmi brzy se zjistí, že snad jen kočka nemá žádný problém.

Originál

Originál (2009)

Henry se ze všech sil snaží zapadnout. Většinu svého života tráví jako jakýsi lidský chameleon, který se vždycky chová podle očekávání ostatních. Jednoho dne, když je tvrdě sražen a konfrontován s realitou, jeho nejlepší přítel Jon ho přemluví, aby společně otevřeli restauraci ve Španělsku, dali sbohem dešti a depresím a vrhli se vstříc tapas a sangrii. Před odjezdem musí ovšem Henry vyřešit několik drobností: unést svoji matku z ústavu, najít pravou lásku a odhalit pravdu o svém nejlepším příteli. Ovšem nic neprobíhá tak, jak si představoval a tak je Henry vržen do víru zběsilých událostí. Proč být jen nějaká kopie, když můžeš být originál!

Jen mraky hýbou hvězdami

Jen mraky hýbou hvězdami (1998)

Příběh vypráví o jedenáctileté Marii, jejíž mladší bratr zemře na rakovinu. Jejich matka, paralyzována ztrátou svého syna, se utápí ve svém žalu a otec se zoufale snaží udržet rodinu v chodu. Maria stráví letní prázdniny u svých prarodičů, kde potká přibližně stejně starého Jakoba, který je narozdíl od ní veselý a otevřený, ale zároveň i moudrý. Vytáhne Marii z její ulity a pomůže jí učinit rozhodnutí, které ovlivní celý zbytek jejího života. Předlohou pro tento snímek se stala adaptace oceněného románu známé norské autorky Torun Lian.

Pět lží

Pět lží (2007)

Ulrik – pracující jako klaun v supermarketu sní o tom, že se stane jevištním umělcem. Postižená Kristin je zamilovaná do vychloubačného Alexandra, ale nemá odvahu mu to přiznat. Erna má být deportována ze země, neboť je shledáno, že je jednou z nevěst na objednávku z východní Evropy. Setkáváme se s třemi postavami z norské části ztroskotanců, z toho druhého Norska, které žije ve stínu blahobytu. Vše se točí kolem lží a neúspěchů díky neustálému nalhávání sobě samým a ostatním. Ale možná se zde nakonec najde nějaká ta naděje pro trojici podivných outsiderů v této černé komedii…

Síla Severu

Síla Severu (2005)

Film sleduje osudy tří mladých lidí kolem dvacítky a jejich osobní boj s drogami, ve třech samostatných dějových liniích. Maria žije se svým přítelem, dealerem Asgerem, pro kterého shání drogy v Kodani. Ovšem to, co opravdu potřebuje – cit, jí Asger není schopen dát. Po celou dobu trvání jejich vztahu tedy jen čeká – na lásku. Alan je námořník, který se po dlouhé plavbě Pacifikem a po těžkém zranění, které utrpěl, vrací domů. Již několik let je čistý. Jediné, co si přeje, je začít nový život a nebýt opět vtažen do světa plného drog, přece jen mu trvalo dost dlouho, než tomu utekl. Ale některé věci jsou těžší, než si myslel, zvlášť po náhodném setkání se starým „známým“ Frankem je všechno cokoliv, jen ne bezpečné. A Steso, mladý intelektuál a cynický feťák, je závislý už od svých mladých let a stále má drogy rád. Zneužívá pocitů viny svých rodičů, kteří mu jeho drogové excesy financují, prohlašuje, že je díky drogám stále naživu. Jenže jeho přítelkyni Tildě už začíná docházet trpělivost a chce vztah ukončit. Přestože Steso k ní chová hluboké a silné pocity, drogy se už staly součástí jeho charakteru natolik, že pokud se jich vzdá, zcela to zničí jeho identitu.

Nepřítel lidu

Nepřítel lidu (2005)

Z jedné z nejčtenějších a nejhranějších divadelních her na světě vychází jeden z největších příběhů naší doby. Nepřítel lidu je moderní filmová verze klasické hry Henrika Ibsena - s tím, že děj je přesunutý do současnosti a zasazen do prostředí místní komunity západního pobřeží Norska a zápletka je tedy zaktualizovaná. Ibsenovy lázně se proměnily ve výrobní podnik na minerální vodu a z hlavní postavy, Tomase Stockmana se stal psycholog přes výživu a televizní osobnost. Bohužel se zjistí, že voda nemá požadovanou kvalitu a začínají se hromadit problémy a rodit konflikty. Na tomto filmovém projektu spolupracovalo několik předních filmových tvůrců, aby daly dohromady současný Ibsenův příběh, s originální dramatickou zápletkou, ovšem zmodernizovanou podle současných filmových předpokladů. Nepřítel lidu je v každém slova smyslu "krajinný" snímek, natočený na západním pobřeží Norska. V krajině, která je jak svěží tak dramatická, tvořena strmými horami pokrytými sněhovými poli, nad úrodnými ovocnými plantážemi a průzačně modrými fjordy.

Rozbouřené vody

Rozbouřené vody (2008)

Zdánlivě klasický příběh o vykoupení. Film Neviditelní sleduje osud Thomase (Sverre Valheim Hagen), kterému právě končí osmiletý trest za vraždu malého chlapce. Jsme svědky váhavých, neohrabaných kroků Thomase s cílem vrátit se do normálního života: hledání práce, potom bydlení a konečně i šance na lásku, štěstí a odpuštění. Do té doby, než jeho tajemství vyplave nevyhnutelně na povrch...

Nejlepší léto

Nejlepší léto (2000)

Píše se rok 1958. Do malé vesnice přijíždějí dva sirotci, aby strávili léto v péči pana Johanssona, místního hrobníka. Ale děti nevrlost a neústupný charakter pana Johanssona poněkud nesdílejí.

Rodinné záležitosti

Rodinné záležitosti (1994)

Jan je mladý člověk, napůl Švéd, napůl Dán, který po smrti své matky zjistí, že byl jako dítě adoptován. Když se díky tomu jeho svět začne hroutit, rozhodne se vyhledat své pravé rodiče. To ho zavede na cestu taxíkem do Portugalska, kde ho ovšem čekají další překvapení.

Zozo

Zozo (2005)

Zozo vyrůstá v Bejrútu. Navzdory občanské válce prožívá normální život se svou rodinou, přáteli a chodí do školy. Ale jednoho dne přijde osudová tragédie, která Zoza od jeho rodiny odtrhne a on je nucen žít na vlastní pěst. Jeho jedinou nadějí je dostat se do Švédska, pro něj do té doby neznámé země. Po své úspěšné komedii Jalla! Jalla! přichází Josef Fares se snímkem Zozo, s o poznání dramatičtějším a emocionálně nabitým příběhem, režívovaným s typickým "faresovským" smyslem pro humor a vytříbenou vizuální stránku.

Nová země

Nová země (2000)

Film z prostředí nelegálních imigrantů a životních ztroskotanců. V jednom starém přebarveném autě (bez topení) se setkává na pohled nesourodá trojice zvláštních postaviček, která na své cestě (kam vlastně?) poznává množsví dalších zvláštních až zvrácených osůbek. Situace pro ně není zrovna růžová, přesto ve filmu není nouze o nadhled a typický skandinávský humor. Během své cesty plné zážitků trojice prochází vývojem vztahů jak vzájemných, tak vztahů k samotnému Švédsku.

Reklama