Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

10/10 - Film, který mi pokaždé změní život.

Kmotr

Kmotr (1972)

Už jen to, že film trvá skoro tři hodiny a vás při tom ani jednou nenapadne otázka času, něco svědčí o jeho kvalitách. Coppola, Brando, Pacino i Rota jsou géniové, ale největší pochvala přece jen patří panu Puzovi. Film na knihu místy sice ne zcela dosahuje, ale zato má jiné prostředky jichž využívá tam, kde je na to papír krátký. Síla a invence Kmotra je v jeho jednoduchosti, upřímnosti a zároveň komplexnosti - ve všech ohledech.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

U tohoto westernu mě pokaždé zamrazí po zádech. Uvolněné tempo, magická hudba, pamětihodné hlášky a vynikající střih. Clint Eastwood je jako hodný Blondie klasicky skvělý (ale u něj by k dokonalosti snad stačilo i kdyby jen tak stál a zubil se) a ošklivý Tuco a zlý Angel Eyes perfektně doplňují zbylé dva rohy trojúhelníku. Ani nevím jaký moment filmu vyzdvihnout jako první, děj je vyvážený od začátku až do konce.

Návrat do budoucnosti

Návrat do budoucnosti (1985)

Kdybych měla jmenovat jeden film svého dětství, byl by to Back to the Future (a s tím potažmo celá trilogie) - kdykoliv rodiče odešli pryč, přiběhla bych k televizi, do přehrávače zasunula kazetu a hltala to od začátku do konce. I dnes (o mnoho let později) si potvrzuji jeho nesporné kvality, a pro mně osobně stále obstává mezi všemi dalšími výbornými filmy, co jsem od té doby měla šanci zhlédnout. Marty je prostě normální kluk, se kterým nemáme problém se ztotožnit - také má své problémy, šťastné chvíle i vyhlídky do budoucnosti, a ne vždy se mu vše daří jak by chtěl - a pak mu zkrátka ve všech těch napínavých okamžicích musíme fandit. Scénář je vyšperkovaný bystrými replikami týkající se střetu dvou dekád (a syna s rodiči ve stejném věku jako on sám), a je zde dobře vidět, jak i přes drobné rozdíly byli (mladí) lidé v podstatě stejní.

Půlnoční kovboj

Půlnoční kovboj (1969)

Usměvavý buran Joe Buck přijde se svým kravím kufříkem a tranzistorem do New Yorku a očekává zde kdovíjakou kariéru a život jak z pohlednice. Naproti tomu brzy zjišťuje, že v mašinérii velkoměsta není prostor pro všechny - pokud nejednáš rychle a obratně, skončíš na mizině jako nezdařilý vedlejší produkt. Politická moc se na konci šedesátých let soustředí hlavně na Vietnamskou válku a v ulicích je špína a chaos. Do toho se logicky zaplétá guláš drog a hudebních a uměleckých směrů, ve kterých celé masy hledají svoji individualitu a vysvobození z krutosti reality. Joe se potkává s lidmi mnoha sociálních vrstev a všichni ho chtějí akorát tak podvést - či svést. Nakonec ho náhoda spřátelí s Ricem, se kterým tyto časy (pro New York nejtemnější) prožívají v rozpadlém domě společně. Midnight Cowboy svoji dobu vystihuje dokonale (hlavně za pomoci skvělé kamery, osvětlení a dobře vybraných lokalit natáčení) a herci v hlavních rolích (Jon Voight a Dustin Hoffman) jsou nezapomenutelní.

Na sever Severozápadní linkou

Na sever Severozápadní linkou (1959)

10/10 - Můj nejoblíběnější Hitchcockův film, který jsem viděla už mockrát. Nezmůžu se na nic kromě toho, že je naprosto dokonalé vše od příběhu, přes atmosféru až po dialogy, a že Cary Grant je nejlepší herec klasického hollywoodského období.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Úchvatné drama natočené s minimem prostředků, kde je napětí stavěno na atmosféře jediné místnosti. Ta se zhutňuje spolu s každou další replikou jakéhokoliv z dvanácti mužů, z čehož mezi mé (herecké) favority rozhodně patří Lee J. Cobb, E. G. Marshall a Jiří Voskovec. Scénář je jeden z nejlepších co znám, každou minutu si s námi pohrává a mistrně zatahuje do příběhu. Měla jsem pocit, že jde o víc než jen o film - máme zde možnost se uvažovat spolu s dalšími muži na plátně, rozhodnout o tom momentu kdy se přichýlíme ke straně "not guilty", až se pak sami v duchu stáváme třináctým porotcem.