Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (309)

plakát

33 životů (2015) 

Tuto událost jsem před lety sledoval v médiích. „33 životů“ není žádná filmová bomba, jsou to jen vrty do nitra dolu se spoustou lidí a emocí kolem. Nebudu hodnotit žádné výkony, režii, nic, jsem jen rád, že tento film vznikl. Snad přece jen maličkost; podmanivá panova flétna koprodučnímu filmu prospívá.

plakát

Základní instinkt (1992) 

Tohle byla smršť kvalitních dialogů s vrcholovou výstavbou děje. Scénárista maďarského původu napsal svůj text s tak dokonalou bravurou, že i po více jak dvaceti letech je film „prudce“ koukatelný. O hereckých výkonech se nezmiňuji, byly dobré a kvalitní. Jen vyčnívající a výjimečně dobrá Sharon si nominaci (ZG) za postavu svůdné spisovatelky, která má ráda veverky, rozhodně zasloužila.

plakát

Hlupák (2014) 

Z nic netušícího začátku se vyklube pořádně silné drama, zasazené do surovosti, pasivity, byrokracie a odporu bývalého SSSR. Přehrávání některých ruských matek je trapné, ale samotný námět a dějová linka s hlavním hrdinou a s ostatními vedlejšími postavami je výborná. Holt hrdinové a neohrožení rekové to měli a mají v životě těžké. Za vším stojí smělý režisér Bykov.

plakát

Room (2015) 

Film je lepší než kniha. Jak známo, kamera dokáže být silnější než pero, takže sláva i díky tvůrcům filmu, že si námět Emmy Donoghue vybrali. První polovina filmu je výborná, vtáhne do děje, druhá polovina se už vleče a nepatrně připomíná dokument. Závěr ale všechno napraví. Herecký výkon pětiletého Jacka je přesvědčivý, právě ten kolikrát udržel mou pozornost při sledování. Nebýt výborného příběhu a výkonu Jacoba Tremblaye, film by asi tolik neupoutal. „Pokoj“ si nebudu zařazovat do oblíbených a nebudu se k němu vracet, ale uznání a nějakých 80% si jistě zaslouží.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Šílený Max je velmi povedený, i když ne dokonalý. Max je jinak také monumentální, dechberoucí, zběsilý, s humánním cílem. Výborný soundtrack a časté dunící bubny umocňují děj a snaží se působit na diváka. Námět a postavy jsou rovněž nápadité, promyšlené. Prostor dostanou také senioři a děti. Tom Hardy se ve filmu příliš neprojevil, zato Charlize Theron v Šíleném Maxovi přímo vládne a dominuje. Cílová skupina film jistě ocení, já do určené skupiny bohužel nepatřím. Nebo jinak, šílená akční sci-fi by mě ani tolik nebrala, nebýt samotného cíle cesty, ten mě vážně dostal. Ale to je jedno, mé pocity nejspíš nikoho nezajímají, důležitěší například je, že letošní oskarové klání bude opravdovým soubojem titánů.

plakát

Zulu (2013) 

Na Foresta Whitakera jsem se těšil. Je jasné, že role vyšetřovatele pro něj není střižená na míru, pro tvůrce bylo jeho obsazení zřejmě nejschůdnější řešení. Nakonec roli detektiva zvládl bravurně jako každou jinou roli. Akční krimifilm mě příliš neoslovil. Je jasné, že v dnešní době musí být všechno rychlejší a surovější, jinak by současného diváka film neupoutal, mně Zulu ale i přesto neupoutal.

plakát

Zločin v Polné (2016) (TV film) 

Česká tvorba je v poslední době na vzestupu. Baví mě návraty do historie, baví mě ožehavá témata a dramata, baví mě detektivní příběhy - se skutečnými historickými událostmi a postavami obzvlášť. Velkému českému projektu & filmu s plejádou českých herců proto fandím. Přeju také, ať se aktivním tvůrcům příště podaří něco podobného a stejně dobrého.

plakát

V tichu (2014) 

Divím se průměrnému hodnocení. Že by šlo vážně o citově prázdný experiment? Filmy s Charlie Chaplinem byly rovněž citově prázdné, přesto s němým filmem slavil úspěch. „V tichu“ jde prostě jen o jiný druh filmu - je to připomínka, a jak je vidět, není pro každého. Nejde sice o filmový zázrak, ale když se na snímek díváte jinýma očima ... Fakt je ale také ten, že kdyby za kamerou stála například Agnieszka Holland, byl by film jistě o třídu lepší.

plakát

Brooklyn (2015) 

Saoirse Ronan bravurně utáhla celý film, a tak se nedivím, že je nominovaná na zlatou sošku akademie. Nejen že je obdařena intelektem, dnes oplývá i půvabem. V Brooklynu je magická a přesvědčivá. Celý film má tak výborná ale bohužel i hluchá místa. Jednotlivé slabší části kolikrát budí dojem červené knihovny a připomínají upovídané ženské spolky. Závěr se však naštěstí podařil, korunuje celé rozehrané dílo autora i režiséra. Brooklyn není trhák a nebude stát v čele žebříčků, mě ale oslovil. Hvězdu přidávám i za krasavici Ronan s irskými kořeny.

plakát

Věčně mladá (2015) 

Je jí přes sto let, ovšem už přes osm desetiletí vypadá jako třicetiletá žena. Právě v tom věku havarovala s autem a jako zázrakem přežila, od té doby … , ale ne, víc nebudu prozrazovat. Snad jen ještě tolik, že od havárie auta se začne odvíjet záhadná a nadpřirozená věc, která je ústředním tématem filmu. Čekal jsem, že to bude druhý „Podivuhodný případ Bejamina Butona“, „Věčně mladá“ tak dobrá ale nebyla. Někde v polovině ztratila dech, tajemno se vytratilo a film přestal napínat. Hlavní představitelku Blake Lively přesto chválím, vypadá a hraje sympaticky, takže je radost se dívat. Není to zbytečně strávený čas.