Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Půvabný, poetický film o životních podobenstvích s lidským poselstvím. Film mohu vidět 5x, 10x, nikdy nenudí, pokaždé mi zlepší náladu a nabudí mě optimismem. Celý film je úžasný, vždy s nadšením sleduji provedení slepce ulicí, sérii dobrých skutků, doručení krabičky s dětskými poklady, cestu po šipkách, pohledy s trpaslíkem, naschvály určené zelináři, .. zkrátka, o tom je celý film. Asi proto mám Amélii tolik rád.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Schindlerův seznam je dokonale zvládnutý film. I když to není mnohdy příjemná pravda a podívaná, jen holý fakt, je to "bomba" filmařské dovednosti. Film mě od samého začátku vtáhl do děje a v průběhu tří hodin ani na okamžik nenudil. Lidské osudy i charaktery jsou zde pečlivě "vykresleny", úsek historie je věrně zachycen. Film splnil svou úlohu (Spielbergův úmysl) na sto procent a právem stojí v čele hodnocení ČSFD.

Seabiscuit

Seabiscuit (2003)

Seabiscuit je velmi povedený a dobře zvládnutý film. Děj je strhující, herecké obsazení skvělé, hudba je příjemná. Film byl natočen podle skutečné události. Je tu žokej "rváč" bez domova, bývalý milionář, ztroskotaný kovboj "trenér". Všechny tři dává dohromady dostihový kůň - toť kombinace pro zajímavé vyprávění. Seabiscuit je film o odvaze, snu, vášni, naději i vůli začínat znovu.

Život je krásný

Život je krásný (1997)

Vtip a humor od prvního okamžiku, napětí, chytrost, nadsázka, to všechno jsou atributy tohoto filmu. Navíc originální scénář, krásná hudba, půvabná Nicoletta Braschi a vtipný Roberto Benigni vynáší film vysoko. Alespoň podle mně. Výklad o áríjské rase, překlad z němčiny do italštiny do pomyslého bodování, hádanky za každou cenu a samotná hra otce se synem v koncentračním táboře na body činí film originálním. Film Roberta Benigniho mohu vidět opakovaně, nikdy mně neomrzí.

Na ostří nože

Na ostří nože (1997)

"Co je na opačné straně pádla?" ptá se majitel knadského srubu Hopkinse při sázce poukazujíc na přední stranu s panterem. "Králík kouřící dýmku." odpoví Hopkins. "Králík je chytrý a pantera se nebojí". Tu scénu a vlastně i celý film mohu vidět stále dokola. Je to boj s přírodou, boj s medvědem. Tento film bych také nijak zvlášť neprožíval a nevyzdvihoval, nebýt bravurního výkonu A.Hopkinse. V šedesáti letech tu běhá, skáče, máchá se v řece, bojuje a rve se s medvědem. Film je zkrátka jedna adrenalinová jízda s rozlobeným grizzlym na pozadí krásné kanadské přírody.

Divočina

Divočina (2014)

Chtěla se vypořádat s minulostí, chtěla si pročistit hlavu, proto se rozhodla zdolat americkou pacifickou hřebenovku PCT - od Mohavské pouště až do Washingtonu k Mostu bohů, 1770 km!, jen tak s těžkým batohem, troufalostí a odvahou. Netuší, jaká zkouška ji čeká. Obával jsem se, zda režisér Vallée a scénárista Hornby uchopí správně knižní předlohu Cheryl Strayed. Prvních deset minut bylo docela obyčejných, občas jsem se zasmál, ale jinak nic moc. Bál jsem se, aby zrovna tenhle námět nezvorali. Obával jsem se zbytečně, i když pro někoho je Divočina jen šlapání, nudná cesta a filmový průměr, pro mně je to výhra na celé čáře. Skutečnost a realita zvolna přechází do vzpomínek, a zase naopak, prostředí a záběry vyvážené a velmi příjemné, mírná i razantnější doprovodná hudba pak lahodí uchu. Je tu čas na odpočinek, zamyšlení i zábavu. A Reese Witherspoon nehraje sice jako o život, přesto se do oskarových nominací dostala právem.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Vtip, jiskra, spád, dynamika, napětí, dobrodružství, žertík za každou cenu i v tom nejnapínavějším okamžiku - to je typický Spilbergův "rukopis". Všechny díly Indiana Jonese jsou skvělé, Poslední křížová výprava je však z celé série nejzdařilejší. Sešla se zde i výtečná dvojice Ford - Conery. Od samého začátku je to strhující smršť efektních scén v honbě za artefaktem křesťanství. Scénář je neobyčejný, odlehčený. Někdy si říkám, kam Spilberg na ty nápady chodí. Pro mne je to kultovní film. Hodnocení FPG (famózní, pompézní, grandiózní).

Bídníci

Bídníci (2012)

Občas je toto nové zpracování patetické, mdlé, smutné a utahané, ale jinak nemám filmu co vytknout. Tento námět a muzikálové písně mohu ve všech podobách, proto překousnu i chvilky nudy a protahování. Taky je mi jedno, jestli Valjeana hraje Jackman, Ventura nebo Gabain. Ale k filmu. Připadá mi, že jednou jsou herecké výkony mimořádné, jindy je nedokonalé postavy sráží na dno. Alespoň takové pocity jsem během sledování měl. Ty lepší výkony však převládají. Zapůsobil tedy genius loci epického díla. Znovu jsem se ponořil do známých scén i melodií. Tom Hooper nakonec vyhrál, Anne Hathaway mě dokonale uzemnila a staronové zpracování Bídníků mě utvrdilo v názoru, že tento monumentální pomník francouzské revoluce mohu ve všech podobách.

Přízrak lásky

Přízrak lásky (1981)

Přízrak lásky na mě působí stále stejně - fascinuje mě (shlédnuto 1982 i 2011). Pokaždé jsem jen seděl, koukal jsem na film a nechal se mysteriózním příběhem unášet kamsi daleko do nitra děje. Úvod působivý, konec ještě působivější, herecká dvojice Schneider, Mastroianni naprosto dokonalá. Film Přízrak lásky, který svým spiritistickým námětem přesahuje hranice obvyklého, psychologického námětu, je docela silný a zároveň výborný kafe. Přízraky existují.

Zamilovaný Shakespeare

Zamilovaný Shakespeare (1998)

Smekám před tvůrci, kteří vytvořili toto brilantní dílo. Příběh od samého začátku nabírá ostré tempo, ve kterém nepolevuje. Shakespearovský veršovaný sonet se zde slije s dějovou linií (až si málem podupáváte do rytmu) a spěchá do finále, vrcholí a graduje. Navíc se zde sešlo mnoho výrazných herců, kteří zaručují kvalitní podívanou. I kdyby například Gwyneth Paltrow odehrála mnoho uhozených rolí, v Zamilovaném Shakespearovi ji budu pokaždé prožívat a obdivovat. "Tak věčně bude srdce jímat znova, žal Juliin a bolest Romeova." "Bylo to do-do-dobré?" "Bylo to úžasné!"