Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Rodinný

Zajímavosti k filmům (8)

Táto, sežeň štěně!

Táto, sežeň štěně! (1964)

Velká část exteriérů byla natáčena v severočeských Kytlicích u České Kamenice, tedy v obci, kde Miroslav Horníček desítky let chalupařil a kde je i se svou ženou Bělou a synem Janem na místním hřbitově pár desítek metrů od své chalupy pohřben.

Zdivočelá země

Zdivočelá země (1997) (seriál)

V první řadě se za nouzově přistávajícím Spitfirem s Antonínem Maděrou (Martin Dejdar) za řízením mihne stojící čtyřmotorový bombardér B-17 G Sally B, který se v červnu 1995 zúčastnil Memorial Air Show v Roudnici nad Labem, což byla první "mírová" návštěva letounu tohoto typu na našem území od roku 1948.

Stíhači Red Tails

Stíhači Red Tails (2012)

Strategický čtyřmotorový bombardér Boeing B-17G "Pink Lady" (F-AZDX), který ve se ve filmu objevuje mezi bombardéry nalétávající na Německo, je pouze jeden ze dvou letuschopných exemplářů tohoto typu v Evropě. Druhým je Sally B - Memphiská kráska z anglického Duxordu, která si „zahrála“ mimo jiné i v první řadě seriálu Zdivočelá země (od r. 1997).

Skleněná oblaka

Skleněná oblaka (1958)

Ve filmu se objevují proudová letadla Československé lidové armády MiG-15, atomový bombardér Iljušin Il-28 a jeho dvoumístná verze Il-28U.

Démanty noci

Démanty noci (1964)

Sál hostince, kde jsou oba uprchlíci "dočasně" internováni, byl sál hospody "U Beránka" v Kytlicích v okrese Děčín. Ta byla postavena v r. 1668 a narodil se zde zakladatel české mineralogie F. X. M Zippe. Hostinec dnes již nestojí, v roce 1963 byl zbourán. Dnes je na jeho místě letní občerstvovna pro cyklisty i pěší zvaná "U Zlatokopa".

Démanty noci

Démanty noci (1964)

Staříky, kteří oba uprchlíky nahánějí, hrají ve skutečnosti tehdejší penzisté z domova důchodců v České Kamenici.

Démanty noci

Démanty noci (1964)

Silnice, po které jede nákladní automobil, na který se oba uprchlíci snaží neúspěšně naskočit, je silnice č. I/13 Nový Bor-Kamenický Šenov. Tzv. Borský les.

Tmavomodrý svět

Tmavomodrý svět (2001)

Letecké záběry měly být původně natáčeny z vrtulníku. Protože byly však letící Spitfiry na vrtulník příliš rychlé, byl ze soukromé rakouské sbírky limonádového krále Ditricha Mateschitze pronajat bombardér B-25 Mitchel, v němž byly umístěny celkem čtyři kamery. Další jejich záběry byly pořízeny pomocí rozjetého auta s plošinou.

Reklama