Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (250)

plakát

Velký útěk (1963) 

7/10 Fascinující ukázka toho, jak se dělá napjetí. Film má přes 2,5 hodiny, ale první 2 hodiny doslova prosviští, zatímco divák nervózně poposedává na okraji sedačky. Poslední třetina filmu už by mohla být trochu prosekána, abychom se k závěrečnému rozuzlení dostali rychleji a je škoda, že se film nepokusil více o historickou přesnost.

plakát

Krotitelé duchů (2016) odpad!

-2/10 Výborný soundtrack, super obsazení, skvělé efekty a když film místy zvážní, tak vše vcelku funguje. Zásadní problém je humor, což je u komedie problém. Hrozně jednoduché, referenční, dětinské vtípky, postavy vyhnané naprosto ad absurdum - miluju Kate McKinnon a i zde hrála skvěle, ale Holtzmann je naprosto nezajímavý automat na one-linery a cool momenty. Film je rozhodně velmi kompetentně natočený, ale u humoru se spokojí s tím nejnižším, co má zrovna po ruce a tím to vše bohužel posílá pod kytky.

plakát

Kmotr (1972) 

10/10 Skutečné umění. Kniha je absolutně nezfilmovatelná, a proto místy z několikaodstavcových vnitřních monologů zůstává pouhé drobné gesto rukou, nicméně tak pečlivě zvolené, mistrně natočené a briliantně zahrané, že to naprosto stačí. Marlon Brando, Al Pacino i Talia Shire naprosto úžasní, přesto mě ještě více bere skvělý casting, kde lidé vypadají jako lidé a ne jako hollywoodští krasavci a krásky. Každá scéna, kde je někdo zabit, je samostatnou filmařskou etudou, jak udělat to stejné pokaždé jinak. Jedinou kaňkou tak zůstává Luca Brasi, který je v knize krásný symbol, na který zde prostě nezbyl prostor. Možná měl být raději zcela vyškrtnut.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

1/10. Jak by to vypadalo, kdyby režisér trailerů najednou natočil celovečerní film. Neexistuje koherentní děj, scénář nejsou dialogy postav, ale pouhé citovatelné hlášky. První třetina filmu je sestříhaná naprosto příšerně; až člověk nechápe, že toto je Hollywood a ne absolventská práce. Řada věcí, které by třeba i mohly dávat smysl, ale nikdo se neobtěžuje je vysvětlit. Cinematography a speciální efekty stále výborné (Leia i Palpatine opravdu skvěle udělaní) i herci hrají dobře, ale kde není snaha natočit dobrý film, ale jen udělat damage control, tam prostě dobrý film nemůže být. Kdyby to nebyly Star Wars, nikdo by si tento film za 2 dny nepamatoval. Ale SW to jsou, a tak je potřeba měřit jiným metrem...

plakát

Kabinet doktora Caligariho (1920) 

2/10. Po vizuální stránce naprosto úchvatné a vzhledem k pointě i smysluplné. Příběh je nicméně velmi prostý a i techniky, kterými je vyprávěn, jsou dnes již dávno překonané, o herectví němého filmu nemluvě. Výsledný zážitek je tedy rozporuplný, nicméně jako součást historie kinematografie je to samozřejmě povinnost.

plakát

Love, Death & Robots (2019) (seriál) 

7/10. Úžasně rozmanité jak co se příběhů, tak stylů animace týče. Nemůžu říci, že by mi to jako něco přes 3 hodiny (ať už postupně, nebo na jedno sezení) dlouhý zážitek přišlo až tak dobré, nicméně obrovská výhoda kompilace je v tom, že jakmile si protrpíte i ty horší kousky, můžete se s láskou vracet k těm výborným. A takových tu rozhodně pár je, za mě minimálně 5 (Zima Blue, Three Robots, Yogurt, Sonnie's Edge a Aquila Rift). Nevím, kolik času strávili tvůrci přemýšlením nad celkovou dramaturgií seriálu, ale výsledek působí velmi dobře, čili bych určitě sledoval v pořadí dílů.

plakát

Love, Death & Robots - Tajná válka (2019) (epizoda) 

2/10, 13. nejlepší díl. Tam, kde Suits nabízí ke klišé příjemnou atmosféru, nabízí Secret War skvělou animaci. Ok, hezky se na to kouká, ale jinak ve mně bohužel nic nezůstane.

plakát

Love, Death & Robots - Alternativní historie (2019) (epizoda) odpad!

-4/10. Nejhorší díl. Tohle mělo potenciál být hodně zajímavé, trochu zajímavé a trochu vtipné, nebo hodně vtipné. Tvůrci se rozhodli jít do třetí, podle mě nejméně lákavé, možnosti a zvolili humor na úrovni druhého stupně základní školy. Animace se mi taky nelíbí, ale uznávám, že se k tomu perfektně hodí.

plakát

Love, Death & Robots - Doba ledová (2019) (epizoda) 

1/10, 15. nejlepší díl. Nápad není nic nového a příběh s ním nedělá absolutně nic, takže ve výsledku tady jde vlastně jen o vizuál. Který je výborný, ale prostě nestačí.