Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 9
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 9

Recenze (1 424)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tak se nám uzavřela jedna z nejrozporuplnějších trilogií, co pamatuji. Jakožto velký zastánce osmičky jsem se pochopitelně těšil hrozně dlouho a asi nebudu jediný, koho nepotěšilo oznámení J.J. Abramse, že neumí psát konce. Patrně mu s tím však pomáhal někdo další, protože já osobně dostal to nejlepší zakončení, jaké jsem si mohl přát. Uznávám, že nejsem mega fanoušek původní trilogie, jíž blahosklonně uctívá a u scén z převážně prostředního aktu, jež náramně připomínají George Lucase, jsem se místy skoro až nudil, respektive mi to přišlo takové zdlouhavé a repetetivní. Dále jsem si doposud neoblíbil postavy Oscara Isaaca a John Boyegy...Daisy Ridley jsem už tak nějak na chuť přišel a suverénně nejvíc mě zajímal Kylo Ren, jelikož Adama Drivera žeru ve všem (vážně koukněte na The F Word). J.J. je sci-fi mág, který dokazuje, že umí točit akci už od dob Aliasu, Lostu a Mi 3 a většina z nich je strhující, na druhou stranu mi choreografie akčních scén přišla výrazně nenápaditá (na trůnní sál z Posledního Jedi se nic nechytá) a opět ohraná a stokrát viděná. Takže proč slabší, ač pořád pětikvalt? Protože je to pohádka a chutný popcorn, kde je vlastně všechno správně. Kde vizuál přebíjí jakoukoliv mimózní repliku (Lando na konci balí slečnu ve věku své vnučky, wtf?), kde ty největší mistři v oboru s těmi nejvyššími produkčními hodnotami správně mixují vynikající soundtrack se zdatně vypointovanými scénami. Kde najdeme tolik mrknutí na fanoušky, že naše geekovská srdce zaplesají. Kde temnější tón a drsnější scény (v nutném PG 13 ratingu) rozmělňují mantitely, v mnohých případech sterilní, disneyovské produkce. A v neposlední řadě kde sledujeme uspokojivé zakončení jedné dlouhé éry. Je to nenáročná zábava a to jsem také očekával. Rey není lesba, Boyega přeoperovaný běloch, rozhodně nic kontroverzního, krom situace dvou naprosto zbytečných postav stejného pohlaví, jež se v oddáleném záběru políbí. Věřím, že další příběhy z tohoto světa již budou bez té těžké koule na noze, která přikazuje návaznost a konečně se vydáme do míst, které znají pouze fanoušci rozšířeného (třebaže i již toho neplatného) kánonu, třeba ve Staré republice. PS : Dominic Monaghan tu má totálně zbytečnou roli, ale holt když je to ten náš Charlie. <3 ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Logiku vystriedala ezoterika a Rey prepnutu do "full punk" módu neženú dopredu kvalitné motivácie, ale kadejaké dojmy, pocity, zjavenia, spomienky a podobné lacné barličky. Vo výsledku sa ale aj tak dostávame kam chceme, do fantastického blockbusteru, ktorý má atmosféru a drajv. Pre mňa SW nikdy neboli viac, takže spokojnosť. 80% ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Finálny trailer tohoto filmu je pre mňa jeden z najlepších spojení obrazu a hudby v kinematografii. (Final Trailer, vrchol: harmonická zmena u 1m14s-->1m27s). Fakt, že skladbu z nej nepoužili v samotnom filme, je podľa šuškaníc za kulisami dôvodom, prečo nakoniec Williams nepremenil nomináciu na sošku. Pokladám to za jeden z najzásadnejších zločinov, ktoré Disney spáchalo na úkor svojich zakúpených produkcií. Samotný film je sviežim turmixom všetkého, čo máme radi. K výnimočnosti chýba element, ktorý je spôsobený polioticko-korektnou scenáristickou štruktúrou, ktorá idálne nikoho neurazí. Spokojnosť dorazila aj napriek tomu, že si na 7. a 8. diel skoro vôbec nepamätám. Svetelné meče v spojení s Williamsovou hudbou ma jednoducho nesklamú, ani napriek tomu, že som nikdy nebol skalný fanušik Star Wars. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem z kina odcházela poměrně zklamaná. Nedokázala jsem si ani pořádně říct, co si o filmu myslím, ale nadšení to nebylo. Jasně, skákalo to od jednoho k druhýmu a servisovalo, co se dalo, aby to potěšilo všechny, takže i já jsem si tam našlo něco, s čím jsem byla spokojená. Bohužel jako celek mi to nefungovalo. Film nenechá oddechnout a ono to zase tolik nevadí, pokud vás to, co se na plátně děje, baví, ale to já úplně tvrdit nemohu. První polovina je v podstatě honba za diamantem, pak nám to přeskočí do nah drama, pak to skočí do bitky a zakončujeme velkou galaktickou pařbou o čtyřiceti lidech kdesi v džungli. Víc lidí asi neslaví, protože ví, že není co. Nakonec se mi z celé série nejvíc zamlouval Ben, protože ten se někam pohnul. Jen škoda toho konce, mohlo být líp. Z filmu jsem rozpačitá, nespokojená a je mi to líto, protože dvojkou měl našlápnuto na něco nového, dobrého, velkolepého. Nakonec jsem zabředli do bahna a nic nového a velkolepého nedostali. Sakra škoda to takhle zakončit. Slabé 3*. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Není to vlastně o moc horší, než dva předchozí filmy. Jen se tu o to více projevuje efekt příběhů, kde se používají kouzla. Tato kouzla mají totiž tu vlastnost, že v průběhu jednotlivých dílů neustále gradují a na konci jsou už tak mocná, že to nabourává celou logiku příběhu a nic pak už nedává smysl. Stát se totiž může úplně cokoliv a kdykoliv a jde jen o to, jakou blbost si autoři zrovna vymyslí, co se jim zrovna hodí nebo nehodí. A já jsem pak otupělý a je mi všechno jedno. Jinak je to koukatelná podívaná, která není vyloženě supertrapná. Jen je to takové školácké, prvoplánové a někdy hloupé (příklad: fanouškům se nelíbila Číňanka, tak ji dáme nějakou strašně trapnou větu, aby jsme si mohli oddychnout, že s partou nejede). Carrie Fischer se moc nepovedla. Nevím, jestli nějak vložili už natočený materiál do jiného obrazu nebo použili digitální tváře, ale výsledkem jsou akorát neskutečně prkenné scény, ve kterých stojí, jen kouká a pak řekne nějakou větu, kterou by mohla říct úplně na cokoliv. Závěr je hrozně happy, ale možná dobře, že se na poslední chvíli neoživil třeba Darth Vader, ani bych se tomu už nedivil. Jinak je nová trilogie taková, jakou jsem celkem čekal; zbytečná a zábavná. Ale ani u jednoho to není úplně stoprocentní :-) ()

Galerie (123)

Zajímavosti (60)

  • Většina Reiných (Daisy Ridley) nových schopností pochází z vědění zaznamenaných ve starých textech Jediů, které zachránila na planetě Ahch-To. (LostRyba)
  • Postavu Nambi Ghima si zahrál Kiran Shah, ale namluvila ji Debra Wilson, která se již objevila jako Cere Junda ve videohře „Star Wars Jedi: Fallen Order“. (Mikahu)
  • Premiéra filmu byla celosvětově napjatě očekávanou událostí a kopii snímku nesměl dopředu zhlédnout nikdo nepovolaný. V případě muže z anglického hospice však společnost Disney udělala výjimku. Těžce nemocnému fanouškovi splnila poslední přání a on tak se svým synem mohl zhlédnout vytouženou poslední epizodu o měsíc dříve. (JBBerethor)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama