Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Recenze (35)

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Krásně celý film podtrhuje fakt, že to zařadili do žánru komedie. Tohle nebyla komedie ani omylem, přestože to bylo laděné do hávu satiry. A právě ta celou myšlenku degradovala, nejzábavnější pak byly části o komerci a vlivu doby a smiřování lidstva s koncem, kdyby se zaměřili víc tímto směrem, mohl to být klenot, jak po myšlenkové, tak emoční stránce. Takto je to velmi blízko braku. Je jasné, že takto komplení problém nejde vyjádřit ve své úplnosti, ale základní logické prvky tam být musí, pokud nemá jít o brak. Podle plnění těchto norem se většinou pozná dobrá sci-fi. 3 hvězdy především za výběr tématu a myšlenkový přesah.

plakát

Devadesátky (2018) 

Jonah Hill, známý především jako ujetý akcionář z Vlka z Wall Street či najatý ekonom v Moneyball tentokrát zasedl na režisérské křeslo a zavzpomínal na své skejťácké mládí ve filmu Devadesátky. Na období mejdanů, prvních románků a snahy zapadnout do cool komunity se díváme očima Stevieho (Sunny Suljic), osamělého kalifornského kluka, který se přes rodinné problémy snaží zorientovat ve světě a přiblížit se svým vzorům. Film je prodchnutý atmosférou pouličního kalifornského života, mnohdy překvapivě tíživou, a závažnějšími tématy, které nás vytrhnou z jinak pohodového filmu o dětských snech a poflakování. Jonah Hill divákům ukázal, že to umí i za kamerou a je schopný i s téměř neznámými herci vykouzlit film, na který se rádi podívají i ti, kteří devadesátky v tomto duchu neprožili.

plakát

Ex Machina (2014) 

Nebýt logických a dějových chyb, určitě by to bylo za 4. Dobrý nápad, dobře zpracované, jako vždy skvělý Isaac. SPOILER: Bohužel nesmysly v podobě naprogramování robota mimo zákony robotiky Isaaca (náhoda jména?) Asimova a konečné rozuzlení s tím spojené je nesmyslné. Stejně jako konec, kdy ji vrtulník bez problému nabere (nediví se, že tam je ona a ne Caleb. A potom, že se o ni, přesněji o něj, nikdo nezajímá a může si chodit po světě. V tomto pojetí pravděpodobně umřel Caleb dehydratací, protože kdo by tam jezdil tak brzo a pátral po něm, když už jsou tam takové logické chyby. Kazí to celkový, povedený dojem a dobré myšlenky.

plakát

Fontána (2006) 

Další Aronofskyho bomba plná hlubokých pocitů, tentokrát řešící život a smrt, až mysteriózní děj a duchovno. Jakoby se člověk při sledování tohoto filmu dostával do jiné roviny. Nic by tak nefungovalo bez opět dokonalé hudby Clinta Mansella. Čest oběma.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Krásný a vtipný romantický film, který především o vánocích má co říct. Co dodat.

plakát

Zápisník jedné lásky (2004) 

Asi nejromantičtější film o osudové lásce, zasazený do krásné doby a místa. Ano, je to mooc sladký. Pro lidi, kteří nemají rádi romanťárny, ruce rychle pryč, ale já osobně je mám rád a tohle, ač je to patetické, tak má svoje naprosté a jedinečné kouzlo. Rachel McAdams i Ryan Gosling zahráli svoje role fantasticky. Zigmanova hudba byla pro film jak ušitá.

plakát

Tenká červená linie (1998) 

Opravdu hvězdně obsazený film, který se na válečný konflikt dívá z jiného úhlu pohledu než většina jemu podobných. Z hlediska vojáka a jeho pocitů a zážitků, film se tím stává až impresionistický a filozofický. Záběry jsou jak krásné, tak kruté. Lze tu vidět klasický Malickův styl, který vám může vyhovovat nebo ne. Mně osobně vyhovuje jeho přenášení niterných pocitů dokonale a film si užívám po všech stránkách. Herecké výkony bych také jenom vychválil. Stejně tak soundtrack. Další opus film, na který jen tak nezapomenu a vždycky se na něj rád podívám znovu a uvědomím si, o čem to všechno je.

plakát

Forrest Gump (1994) 

Pohádka pro dospělé, do které se každý zamiluje. Film se dá přirovnat k pohlazení. Pohlazení, když je vám smutno. Ukazuje různé stránky života a snaží se člověka nějak poučit. Přitom je to zároveň i vtipný a dojemný film. Záběry jedna radost. Kulisy jakbysmet. Hanks dokonalý. Jako u každého filmu, který stojí za to, ani zde nechybí krásná hudba.

plakát

Requiem za sen (2000) 

Dokonalý přenos pocitů, silná atmosféra, skvělá kamera, geniální hudba, bez které by byl film poloviční. Prostě síla. Aronofsky kraluje. Trochu mi připomíná moderního Hitchcocka. Pokud se chce někdo cítit opravdu špatně, tady je recept.

plakát

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) 

Kdysi jsem chtěl napsat knihu na podobné bázi jako je tenhle film. Miluju toulky myslí, vracení se do vzpomínek. Tenhle je okořeněný zajímavým dějem, až surrealistickými výjevy, zapadajícími do sebe jako puzzle. Jim Carrey i Kate Winslet hrají excelentně. Hudba, název, všechno do sebe ladí. Tak to má vypadat.