Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Oblíbené seriály (10)

Kancl

Kancl (2005)

S přehledem nejlepší komediální seriál všech dob. Nevím, kdo se jak zabavil při první jarní koronavirové vlně, ale já si dal během těchto jinak nudných týdnů a měsíců všech 9 sérií Kanclu a přirovnal bych to k tomu, jako když na pustoprázdné poušti najdete ropné ložisko, přičemž v tomto případě z tohoto vrtu stříkalo komediální zlato. Miluju humor založený na těchto trapných situacích a i proto miluju britský originál, ale až americký remake z daného potenciálu sitcomu ve formě fiktivního dokumentu z kancelářského prostředí vytěžil naprosté maximum. Perfektní a přesný casting, ale nade všemi vyčnívá Steve Carell, který je tady bez přehánění absolutní génius. A co je asi nejdůležitější, tak je fakt, že odkaz tohoto seriálu i po letech nadále přetrvává, protože jestli lze nějaké popkulturní dílo označit za skutečně bezednou zásobárnu memes, je to právě americký Kancl. S01: 10/10. S02: 10/10. S03: 10/10. S04: 10/10. S05: 10/10. S06: 10/10. S07: 10/10. S08: 10/10. S09: 10/10.

Stranger Things

Stranger Things (2016)

Myslel jsem si, že můj vkus na výběr filmů a seriálů se nebude už dále nějak extrémně měnit, ale maximálně tak výjimečně obohacovat o nové žánrové věci, které zůstanou výjimkami. Nyní po konci první řady Stranger Things musí konstatovat, že jsem se nikdy předtím nemohl mýlit tak moc, jako nyní a má původní myšlenka byla rozmetána na prach. Stranger Things je totiž naprosto slastný prožitek pro diváka, ať už mysteriózními příběhy žije nebo je jimi ovlivněn pouze nepatrně, tak jako já. Dokonalá retro mrazivá atmosféra, podkreslená vynikajícím soundtrackem, nekonečné množství kulturních odkazů a k tomu dětská parta, která je jednoduše skvělá. Hlavně začátek série je snad z jiného seriálového světa a do něj ho vynáší naprosto boží Millie Bobby Brown, která prakticky beze slova dokáže zahrát téměř nemožné. Seriálová bomba, která chytne a nepustí. S01: 10/10. Ve druhé sérii pokračují autoři v nastoleném trendu z druhé poloviny řady první, kdy už příběh opouští břehy naprostého tajemna a logicky navazuje na zápletku z minule. A pokračuje vskutku skvěle, aneb vše, co jsem vychvaloval u první série můžu i po druhé sérii s klidným svědomím podepsat. Tedy skvělý příběh s luxusní atmosférou, božský soundtrack a k tomu ta nejlepší seriálová parta současnosti. Jen bych chtěl vyzdvihnout Gatena Matarazzoa v roli Dustina, který už v první sérii byl vlastně z celé klukovské party nejvíc cool, ale tady už je ten rozdíl naprosto markantní, kdy naprosto perfektně hraje toho nejnahláškovanějšího frajera, co v seriálech pamatuju. Možná už vše není během série tak emocionální, jako v emocemi nasáklé sérii první, ale zase je to vše daleko akčnější, více strhující a epičtější, no a celý ten na první pohled obyčejný závěr o opatrném přechodu mezi dětstvím a začátkem dospívání přinese i zmiňované emoce. Myslím si, že nejenom pro mě osobně je už Stranger Things naprostý kult. S02: 10/10. I na třetí pokus to funguje dokonale. Mystično, dospívání, ruští agenti. Bezvýhradná trefa do mého vkusu s božským soundtrackem a vizuálem. Naprosto ten seriál miluju. We can be heroes...just for one day. S03: 10/10.

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

Breaking Bad je seriál, kterému opravdu není co vytknout. Dokonalý příběh, perfektně zahraný, zcela nepředvídatelný a hlavně velmi perfekcionistický v každičkém detailu. Emoce se ve mně mísily po téměř každé epizodě, ani jsem vlastně nevěděl, komu mám (jak se říká) fandit, protože příběh nemá žádnou vyloženě kladnou postavu, tedy má, ale tempem jakým Walter White stahuje ostatní blíže k temnotě je neuvěřitelný. Hranice mezi dobrem a zlem je tady opravdu velmi tenká a způsob, jakým se Walter White mění z normálního až zaraženého muže na naprosté monstrum, které zjistilo, že život může být zatraceně krátký, a tak si ty poslední měsíce plánuje užít, aniž by si nechal od někoho rozkazovat, ba naopak on bude ten, kdo bude dávat rozkazy, je strhující. Finální epizody každé série jsou naprosto dokonalé, ale epizodu s přepadením vlaku bych si mohl pouštět každý den. Nevím, co bych dále napsal, Breaking Bad se totiž, co se týče propracovanosti příběhu, usadil do pozice televizního krále. S01: 9/10. S02: 9/10. S03: 10/10. S04: 10/10. S05: 10/10.

Rick a Morty

Rick a Morty (2013)

Rick and Morty boří naprosto veškeré hranice šílenosti a zábavnosti v jednom balení. Dokonalý humor, geniální šílenosti, brutální chování i slovník, bourání čtvrté stěny, existenciální otázky a některé naprosto šokující momenty, které skoro nutí k zamyšlení nad smyslem života. Komplexní ve všech ohledech a ať se stane jakákoliv šílenost či nesmyslná bizarnost, postavy na to v dalších dílech nezapomenou a naopak dost často z toho vycházejí. Nicméně sluší se dodat, že první dvě sezony jsou zcela bezkonkurenční a přestože i ostatní série jsou super, tak občas tomu přece jenom trochu dochází dech, respektive kvalita jednotlivých dílů začíná kolísat. S01: 10/10. S02: 10/10. S03: 9/10. S04: 8/10. S05: 8/10.

Machři a šprti

Machři a šprti (1999)

Bylo natočeno mnoho a mnoho teenagerovských seriálů různých kvalit. A pak je tu Freaks and Geeks. Absolutně dokonalá záležitost s perfektní atmosférou a soundtrackem, co nemá konkurenci. Seriál, co se nebojí žádných témat, co nemá jenom šťastné konce a který pro Hollywood objevil naprosto absurdní množství budoucích filmových hvězd. Rozumím tomu, proč to má dnes v USA doslova už kultovní status.

Dexter

Dexter (2006)

Po dlouhé době jsem se konečně rozhodl dohnat další seriálový rest a začal jsem sledovat Dextra, přičemž už po první sérii mu musím vyseknout poklonu tak velkou, že se vyšplhal nejenom mezi mé oblíbené seriály, ale stal se z něj seriál možná vůbec nejlepší, každopádně to bude muset potvrdit i v dalších sériích. Mnohokrát zmiňované přesto, famózní scénář a geniální Michael C. Hall mě k tomuto seriálu doslova přikovali a těším se na další série. S01: 10/10. Tak 2. série taky skvělá, sice o trochu slabší příběh než v sérii první a občasné nelogičnosti, přesto je to jeden z nejlepších seriálů vůbec. S02: 9,5/10. Miguel "Fuckin" Prado. Co dodat, famózní 3. série. S03: 10/10. Jestli bych měl definovat pojem dokonalý seriál, tak po 4. série to je jednoznačně Dexter. Trinity killer a celá zápletka okolo je opravdu neuvěřitelná a ten konec... S04: 10/10. Co dodat k 5. sérii? Jasně že laťka z předchozí série byla nastavena vysoko, přesto tomu není co vytknout. S05:10/10. Dexter prostě nemá dost a 6. série je stejně geniální jako série předchozí a ty otázky o životě a náboženství, famózní. A ten konec? I am a father a son a serial killer. S06:10/10. Po 7. sérii musím konstatovat, že je opravdu neuvěřitelné, jak si dokáže Dexter držet stále tak vysokou kvalitu. Nahánět se s ukrajinskou mafií možná není tak příběhově silné, jako s jiným sériovým vrahem, přesto tenhle seriál úplně hltám a i přes nějaké nelogičnosti jsem prostě nadšen. A jako každý konec každé série je i tento famózní. S07:10/10. Všech 7 sérií jsem Dextera hltal, bez ohledu na nějakou předvídatelnost nebo nelogičnost. Bohužel v poslední sérii je to až příliš do očí bijící a tak musím 8. sérii nazvat jako nejslabší. Ze začátku je to stále skvělé, ta temná atmosféra se přenesla z konce 7. série dokonale. Jenže pak je to už horší a celkově jsem si zakončení představoval diametrálně odlišné. Celkově ukončení některých dějových linek je, no...zvláštní. Chyběl mi tam i ten nadhled "z pozice" sériového vraha nad světem lidí a i tak pro Dextra klasický černý humor téměř vymizel. Another morning, another body. Miami makes more corpses than sunburns. S08: 7/10 Co dodat? Jsem rád za každou minutu strávenou u Dextera, u seriálu, který atakoval hranici dokonalosti. Často přehlížený, přesto skvělý výkon celou tu dobu předváděla i Jennifer Carpenter. A kdybych měl zvolit nejlepší sérii, tak je to určitě série první. Silný příběh, žádné city, emoce, závazky, pouze Dexter a Tonight's the night.

Jak jsem poznal vaši matku

Jak jsem poznal vaši matku (2005)

Komediální sitcom, který dokáže pobavit téměř každou generaci. Opravdu nadprůměrná sympatická zábava, kdy především první tři, čtyři série byly naprosto dokonalé. Nicméně postupem času, zhruba od šesté série, spadl seriál do průměrného hodnocení, protože se nevyhnul problémům současných seriálů, tzn. snaha o určitý charakterový rozvoj postav, ale zároveň neúměrné protahování děje. Přes nějaká negativa ale jednoznačně převažují pozitivní dojmy, které ve mně tato pětičlenná parta z Manhattanu dokázala vyvolat. Barneyho terminologií bych těch devět let, během kterých se měnily nejen postavy seriálu, ale především já sám, nazval opravdu legendary.

BoJack Horseman

BoJack Horseman (2014)

Fenomenální! Na začátku jsem trochu váhal, ale postupem času se z toho vyklubala naprosto geniální záležitost. Přestože to může znít velmi nepravděpodobně (animovaný komediální seriál o antropomorfním světě, ve kterém je hlavní postavou kůň, dříve televizní hvězda, nyní sotva přežívající troska), jedná se skutečně o jednu z nejpravdivějších ilustrací snad všech aspektů života. Život totiž může být zábava, ale taky pěkná svině. Některé díly jsou čistokrevná deprese, která diváka uzemní bezprecedentním způsobem (nepovedená "rozlučka" s Herbem, půlhodinový monolog na pohřbu, velká hádka s Toddem (fu*k man...), díl v BoJackově hlavě (stupid piece of sh*t), cesta ke smrti). To jsou momenty, kdy seriál dosahuje absolutního stropu quality TV. A v případě konce Sarah Lynn (a všech důsledků s tím spojených) dostane divák tak těžké emocionální dělo, že tento pomyslný strop seriál proráží. Pokud bych to měl dát do nějakého kontextu, jestliže Breaking Bad je králem hraných seriálů, tak kvalitativně na stejné úrovni je v kategorii animovaných seriálů BoJack Horseman... obviously. S01: 9/10. S02: 8/10. S03:10/10. S04:10/10. S05: 10/10. S06:10/10.