Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (17)

plakát

Maniak (2012) 

Musel jsem chvíli přemýšlet co vlastně proti tomu filmu mám. Potoky krve (pokud nejsou samoúčelné) mi nevadí a téma temných hlubin lidské duše je dokonce moje oblíbené. Takže co vlastně vadí? Asi to, že Maniak prezentuje jen jednu myšlenku - na světě jsou potrhlíci. No, vlastně dvě myšlenky - 1. na světě jsou potrhlíci, 2. potrhlíkem se člověk může stát i díky tomu, že jeho maminka měla ráda sex. To je ale pořád na celovečerní film dost málo, a nic jiného jsem tam opravdu ale opravdu neobjevil. Takže jedna hvězdička za řemeslo, druhá za originální kameru z pohledu hlavní postavy, víc nedám, nevím za co. Hobit působí jako maniak přesvědčivě, ale to by měla být samozřejmost., to je to řemeslo.

plakát

Mlha (2007) 

Čtyři hvězdičky za poslední třetinu filmu a vynikající závěr. Nenechte se odradit velice velice pozvolným rozjezdem filmu připomínajícím často spíše zfilmovanou divadelní hru, finále stojí za to.

plakát

Vyměřený čas (2011) 

Není to špatný film, 70%. Scénárista to ale asi měl dotáhnout, občas něco dost nesedí: 1. pětadvacetiletá slečna s papínkem, který ji obstará na co jen ukáže to všechno nezahodí a nerozběhne se z domova s nějakým neznámým dobrodruhem jen proto, že existuje i chudina, autor možná ještě nepotkal pětadvacetiletou slečnu. 2. Motivace hlavního hrdiny je podivná, nas..nost na celý svět bych chápal, vendettu za smrt matky rovněž, konání dobra a rozdávání měny (času) chudým je už trochu moc přitažené za vlasy, jaksi poněkud jánošíkovské. 3. fakt se dá běžet na deseticentimetrových jehlových podpatcích tak rychle, jak to to předvádí hrdinka na konci filmu?

plakát

Screamers - Hlasy z podzemí (1995) 

No já bych to neviděl tak černě. Jo, evidentně béčkový rozpočet, jasně, kdo četl předlohu, bude možná ohrnovat nos. Ale má to atmosféru, budoucí válka, u které už ani nikdo pořádně neví, proč vlastně válčí, scény v exteriérech i interiérech mají hlavu a patu, prostě sci-fi, u kterého neláká dát si uprostřed pauzu a jít si udělat třeba čaj. Škoda toho konce, scéna před odletem na Zemi se skutečně trochu vymkla kontrole režiséra.

plakát

Noc oživlých mrtvol (1968) 

Jo, kdo si chce užít pohody (pokud se to tak dá u hororu říct) s klasikou žánru, určitě nesáhne vedle. A vůbec nevadí, že potoky krve zas až tak netečou, zombies pojídající střeva nápadně připomínají gurmány nad bílou klobásou a člověk se zase vlastně až tak nebojí. Nejsilnější momenty: televizní vysílání postupně objasňující, co se vlastně děje a válka buranského šerifa a jeho pomocníků s oživlými mrtvolami včetně brilantního závěru filmu.

plakát

Spalující touha (1999) 

Brilantní, precizní, promyšlené, dráždivé, smyslné, vizuálně dokonalé. Mistrná studie temnějších zákoutí sexuality a mezilidských vztahů vůbec, film, ke kterému je potřeba si hledat cestu, ale který jen tak neomrzí. Podle mého nedoceněné a spolu s Mechanickým pomerančem nejlepší Kubrickovo dílo.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Tak já nějak nevím. Jo, těžko něco vytknout, Heath Ledger je úžasnej, posun filmu od komiksového příběhu k téměř reálnému ději je pozoruhodný. Ale nějak mi to nesedí,musím to říct natvrdo, já se prostě nebavil. Tim Burton dokázal tu příjemně brakovou atmosféru komiksu v Batmanovi převést na plátno dokonale, tady mi to připadá jaksi od všeho něco. Každý si asi musí vybrat - buď v podstatě konina, na kterou se ale tak nádherně kouká, nebo cosi hlubšího, co už ale trochu ztratilo tu příjemně dekadentní atmosféru. V tomhle případě já si vybírám spíše tu kouzelnou koninu, takže Batman:Temný rytíř 1:0, bohužel.

plakát

Strom života (2011) 

Těžko hodnotit, mnohovrstevnatý film, ve kterém si asi každý najde něco co ho nadchne a něco co ho otráví - pro mě to byly třeba historické reminiscence od počátku vesmíru po dinosaury, to bych snad i nechal dokumentaristům BBC. Takže vlastně asi docela rarita? Je dost filmů, které se líbí, je dost filmů, které zjevně nestojí za nic, jsou filmy, které mají své nadšené příznivce a zaryté kritiky, ale myslím, že není moc filmů, u kterých je vlastně těžko říct, jak se s nimi popasovat. Terrence Malick je machr, to je bez debat. Ale tímhle filmem taky prokázal, že je dost těžký svéráz, takže je otázka, kolik diváků ho vlastně dokáže následovat. Čili závěrečné hodnocení: řekněme velmi zajímavé?

plakát

Zdrojový kód (2011) 

Na první shlédnutí pět hvězdiček, na druhé už jen čtyři. Naprosto precizně vystavěný děj nenechává na vteřinu vydechnout, teprve při dalším shlédnutí je patrné, že (na rozdíl třeba od takového Počátku) už je těžko co objevovat. Takže kdo by zasloužil hlavně metál je scénárista, ostatní je spíš skvěle zvládnuté řemeslo. Jen ten happy end mi úplně neseděl. Nicméně celkově spokojenost, určitě stojí za to vidět.

plakát

Králova řeč (2010) 

Excelentně zahraný film o ničem. Prvotní námět příběhu koktavého budoucího krále je asi originální, ale dál už je to jen klišé - král s vadou řeči způsobenou zřejmě traumaty z mládí nakonec překonává sám sebe a na přelomu dějinných událostí se konečně stává tím pravým vůdcem poddaného lidu, neortodoxní logoped nakonec samozřejmě ani není lékařem, ale o to víc je člověkem rozumějícím lidské duši a jejím temnějším zákoutím... Po formální stránce se nedá vytknout vůbec nic, ale obsahově bohužel hodně skomírající.