Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 899)

Matty 

všechny recenze uživatele

Víte, co je nebezpečnější než hladová, půl metru dlouhá masožravá breberka? Skupina lidí v obchoďáku. Trailer na Mlhu (slovenský název má ještě větší grády) mne nepotěšil. Očekávat s napětím záležitost připomínající béčkový horor s lekačkami, které cítíte na sto honů, mne nepřimělo ani zjištění, že onu záležitost bude režírovat Frank Darabont, velký kamarád díla Stephena Kinga (krom Buried Alive z něj vždycky vycházel). Ne, že bych Frankovi nevěřil, jenom moc nechápu vytváření umělých aur okolo jeho filmů – aneb „Shawshank ne a ne a není nejlepší“. Zase unikám, stejně jako občané městečka Maine do tamějšího moderního svatostánku, kde budou brzy prodávat také smrt. Se slevou. Karty osudu jsou rozdány bez dlouhého otálení. Obchod plný jídla, v něm lidé plní strachu, venku hustá mlha a cosi hnusného, bez čeho bychom museli říct hororovému žánru sbohem, bez čeho by Mlha možná byla lepším filmem. Těžko věštit. Snaha – mimo výtečný antihollywoodský konec pouze snaha – sloučit laciný, třebaže skvěle natočený horor s ambiciózním „sociologickým thrillerem“ není vyloženě rušivá. Na rozdíl od dojmu, že prvé bylo s druhým spojené výhradně kvůli lepší prodejnosti. Ze stejného důvodu musel Darabont odstoupit od zamýšlené černobílé kamery, jež by mohla lépe obhájit staromilství hororových pasáží i samotných příšerek. Svou nechtěnou komičností připomínají Pavoučí teror, parazitující na starých hororech s vtipem. Ten Mlze nechybí, naopak ji někdy posunuje překvapivě blízko černohumorné satiře, ale veškerou chuť k smíchu, potažmo k životu, bere již zmíněný (proti)náboženský závěr. Ač je svým způsobem také vtipný. Jako zjištění, že nemáte rakovinu, ale jenom TBC. 75% Zajímavé komentáře: Renton, DaViD´82, tron, kitano, Radko, k212, Mahalik, Jordan, Aiax, dzej dzej, GodComplex, silent cut, curunir, Rosomak, grogodil, Bilky ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim, ja mel dojem, ze jde o remake Mlhy od Carpentera a ono to tak i vetsinu casu vypadalo, jenze pak zacli skakat potvory, trikove hodne slaby a nejakej strasidelnej potencial taky nemeli. Jinak celej film mi pripominal Usvit mrtvych, taky vetsinu casu zavreny v obchodaku a prislo mi, ze lidi se zacli chovat jak zvirata nejak desne rychle, par hodin zavreny a uz by se pozabijeli. Navic Marcia Gay Harden je tu jako hyper nesympaticka mega krava. Jinak prvni hodinka filmu az na dve, tri zajimavy sceny je naprosto o nicem, neskutecna hromada kecu a vcelku nuda. Pak nastesti prijde druha polovina, ktera je paradne napinava, ma naprosto perfektni atmosferu a obcas je tu i naka slusna lekacka. A zaver spolu s perfektni pisnickou byl neskutecne silnej, takle brutalni zaver jsem uz dlouho nevidel. Tady zase jednou film prekonal knihu, protoze povidka od Kinga prakticky zadnej konec nema. Jeste musim pochvalit Thomase Jane, kterej me fakt mile prekvapil a hral skvele. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem napoprvé brutálně nedal, jsa zhnusen digitálními monstry a nechápajíc, jak si mohli hrdinové nechat přerůst přes hlavu postavu náboženské fanatičky. Na druhé zhlédnutí (a po přečtení knižní předlohy) jsem si už ani jednu z těch věcí tak nebral a užil si solidní horor, byť bych nemluvil o instantní klasice (a že ji Darabont ve spojení s Kingem umí). Výchozí situace se skupinou lidí obležených neznámým zlem v supermarketu má potenciál, který je úspěšně těžen, casting se taky povedl, jen ten konec mi i napodruhé přijde lacině rádobyšokující. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tak jsem viděla The Mist. Nó, dík konci dám teda za 4*, ale většinu času jsem se považovala za oběť šprťouchlat. Příšerky nebyly to podstatný, ale tomu, kdo se bez nich neobejde, je Darabont neupřel. Je to trochu jako v Sublime - strach je to, oč tu běží. A konec mě fakt potěšil. Jak by asi vypadal film, ke kterému patřil ? ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Skvělej film, ale co se týká hororovosti, tak to je jen průměrný, sice sem byl povětšinu doby fakt nehorázně napnutej, ale že bych se přímo bál to se mi snad ani nestalo, problém byl asi v tom, že Darabont nenechal moc dlouho váhat díváka s čim má vlastně v podobě tý mlhy čest, rovnou to vybalil, krom toho se moc nekonaj žádný děsivý scény. Být to o kousek děsivější, tak jdu jednoznačně na 5*, protože jinak se jedná od Darbonta o skvěle odvedenou práci s výborným příběhem, skvělou atmosférou a s kupodivu fakt vynikajícíma hercema, kterým sem věřil snad každý slovo, ale takhle to spolu se slabou pointou, s ještě slabšíma příšerama a nic moc trikama je tak na 80%, ovšem konec je fakt hustej a neskutečně vypjatej, i když sem to zakončení celkem lehce vytušil ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Norm (Chris Owen) má vo filme oblečené tričko rádia WKIT v Bangore, čo je jedna z troch rádio staníc, ktoré vlastní Stephen King. (MCPython)
  • Darabontovou podmínkou před začátkem natáčení bylo, že studio Dimension nesmí zasáhnout do konce filmu, ať bude jakýkoliv. (Rodriguez)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama