Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (209)

plakát

Zátah 2 (2014) 

Velmi zdařilý kousek kde se míchá fajnšmekrovský matial art s film artem. O té kvalitě bojových záběrů si v hollywoodu můžou nechat jenom zdát. V tomto ohledu těžko popsat, nutno vidět. Bohužel na "plný knedlík" hodnocení to zdaleka není. Film není jen o dobré kameře, filmových efektech a špičkových bojových scénách. Chybí mi chyběla lepší spjatost příběhu a až moc prostoru pro fantasii což se dá vlastně popsat jako příběhových chaos. O divné návaznost některých časových úseků nemluvě. Podobné mi to přišlo i v prvním díle, ale už si jej moc nepamatuji - asi se na něj budu muset zas podívat. Nebýt opravdu unikátních bojových scén a velmi líbivé kamery/efektů asi bych šel s hodnocením daleko níže.

plakát

Zastav a nepřežiješ 2 - Vysoké napětí (2009) 

Oproti jedničce je to pro mne naprosté fiasko. Člověk přemýšlí, zda jde opravdu o tytéž autory z prvního dílu. Šilenosti okolo nesmrtelnosti Cheliose zůstaly, ale u naprosté většiny zde chybí nějaké rozumné zasazení do příběhu. Především mi vadilo přehnané cpaní brutality do každého akčního záběru - s nerálností a brutalitou jsem počítal - v tom tví zábava Cranku, ale když se to přežene .... prostě to už není ono. Také nosná dějová linie nebyla nic moc. Aspoň zde bych uvítal převahu rozumu nad absurditou. Hold se musím se opakovat. Když se to přežene.... Nevím proč, ale velmi často jsem měl pocit, že se dívám na nějaký Bollywoodský, Hong-Kongský či jiný asijský akční odvar, nad kterým by možná ohrnuli nos i jinak náruživí diváci tohoto stylu.

plakát

Nelítostný Parker (2013) 

Nic extra jsem nečekal a nic extra jsem nedostal. Takže nic výslovně špatného či dobrého co by člověka zaujalo. Asi nevětši slabinou jsou hlavní příběhové momenty, především chování hlavní postavy v kritických momentech, které mi leckdy přišlo až nesmyslné. Sice ony nesmysly se později v příběhu vyřeší, ale i tak to spíše působí jako mix látání a vycpávání příběhové linie. Toť pro mne výrazný zápor. Jako výrazný klad beru stylizaci navazující na populární filmy s megaloupežemi a to včetně kamer, efektů, střihu atd.. Ale zábavou klasický "megaloupežák" to není. V tomto případě je to říznuté humorem (jestli se to tak dá nazvat - pro mě ano) ve stylu Cranku. Samozřejmě ne tak přehnaně, ale dost na to aby zde byl jasný rozdíl. Člověk si až říká zda scénář nebyl psán přímo pro Stathama - slovo "Stathamovka" tu opravdu sedí. :-)

plakát

3 dny na zabití (2014) 

Multižánrové oddechovky to je moje. Žádné až úděsně otřepané "aktuální" téma typu teroristi. Dokonce se mi zdá, že se tam to slovo ani jednou neobjevilo. Pomalu bych v tom viděl produkční úmysl, zázrak dnešní doby na film se špinonážními prvky a s USA nálepkou. Žádné tlačení jakékoli přímé hrozby zničení světa nebo Ameriky. A za to hvězdička navíc. Za hezky namíchané prvky a pár trefných humorných chvilek, další hvězdička navíc. Bohužel ve scénáři mi trochu vadily klíčové náhody. Těch tam bylo až moc a to s prachmizernou pravděpodobností. Suma sumárum příjemné překvapení.

plakát

Jack Ryan: V utajení (2014) 

Dá se říct, že hodně klasické podání špionážně akčního filmu na které jsme zvyklí z devadesátých let s výjimkou hlubšího popisu historie hlavní postavy. Samotný děj potažmo dějové zvraty nejsou nijak ohromující, ale vyvažuje to precizní zpracování detailů ve všech směrech a slušné herecké obsazení. Stylově je nový Jack Rayen více akční a méně thrillerový - prostě jiný. Kupodivu mi to i přes danou zvyklost vůbec nevadilo.

plakát

Banshee (2013) (seriál) 

Už se mi dlouho nestalo, že bych na seriál koukal i kvůli zajímavým postavám a to hned několika - ta předvídatelnost i v lepších seriálech je někdy až otravná. Ale toto! Špica špicová! Pvní série mi přišla taková malátnější a především těžko jsem si zvykal na tu až trapně okázalou a ohranou surovost (sex vs násilí), ale i tak mi Banshee utkvělo v hlavě na tolik abych si počkal, ba dokonce se i trochu těšil na druhou sérii. Ta šla celkem ve stylu jedničky s tím, že postavy josu více prokreslovány a vše se velmi zajímavě láme v druhé polovině, načež to ve finálovém díle neskutečně graduje. Samotný finálový díl druhé série je víc než výborný - pokud pominu superlativa na vyústění, tak se mi nechtělo ani věřit co vše se do té necelé hodinky podařilo vměstnat. A to prosím vcelku přehledně. Bravo! Teď jen aby tvůrci věděli kdy rozumně skončit namísto finančního mamonu - tedy poznat, že už není co nového divákovi nabídnout a možná to bude i kultovní trhák. Prostoru pro několik dalších takových sérií je tu zatím určitě hodně.

plakát

Smrtonosná zbraň 4 (1998) 

Jak tu někteří psali, poslední křeč. Místy byly hlášky a humorné části krapet umělé, ale i tak slušné. Nebýt jakési svázanosti s předchozími díly, asi bych zvažoval i o hvězdičku méně. Prostě to už není takový unikát, ale pořád dobře baví. Možná bych ještě před cca dvěma lety (tj. 2011-2012) uvítal i pátý díl. Teď už si vzhledem k odstupu času nedokážu představit o čem zajímavém by měl být. Otřepanou klasiku v podobě policajtských ratolestí hlavních hrdinů bych nesnesl.

plakát

Smrtonosná zbraň 3 (1992) 

Jedna, dva, tři toto sviští. I tak by se dal popsat třetí díl této legendární série. Zároveň mi přijde lepší než dvojka která byla až moc zajetá v kolejích klasických holywoodských filmů té doby. Řekl bych, že trojka je stejně dobrá jako jednička, i když poměrně jiná. Je tu méně jakési lyriky která je ještě více nahrazená humorem a ještě větší akcí. Dokud jsem neviděl tento film, nevěřil jsem že je možné aby bylo něco tak divoké a přitom víc než dobře přehledné. Trochu klasičtější konec na tento žánr, ale i tak "super bomba kotel nářez".

plakát

Labakan (1956) 

Dobrý námět s plusem na svou dobu větší výpravy. Jen jsem nějak nemohl překousnout ztvárnění. Polovina hlavních postav včetně a především Cupáka alias Labakan mi tu neseděla. Také mi přišlo, že režie se leckdy až moc zaměřovala na využití velkých záběrů exteriéru než na důraz v důležitých událostí v příběhu. Orientální výprava se zde až moc míchá s v té době už starým evropským stylem tuctových "vševeselých" komedií. To má za následek na tolik výrazné oslabení podání, že si říkám nač to vůbec točili v zahraničí. Také příběh by si zasloužil záběr do větší hloubky, celá poučná pointa z této pohádky se díky tomu poměrně dost ztrácí. A abych nebyl jen negativní - chvála pánu za krátkou stopáž. :-)

plakát

Teorie velkého třesku (2007) (seriál) 

Patřím k těm co potřebují jakousi pestrost a ne jen měnění niancí. Třetí série už trochu nudila, čtvrtá znamenala konec mého sledování. Nevím jestli je to tím, že jsem trochu geek - jen k sociální disfunkci představitelů seriálu mám hodně daleko (snad), ale spíš než semotamo hloupě podložený humor mi vadila poměrně velká uniformnost.