Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (34)

plakát

Četník ze Saint Tropez (1964) 

Dříve se mi první díl série moc nelíbil a díval jsem se až od dvojky do pětky. Poslední část je naprostým propadákem, který neslavně ukončil zpočátku skvělou a originální komedii, kterou představuje asi právě tento snímek. Po delší době jsem se na něj podíval znovu a uznal jsem jeho prvost. Louis de Funes zde hraje nezapomenutelného četníka Cruchota, do kterého vložil úplně vše. Navíc ho doplňuje jeho známý spoluherec a kolega, jenž ho doprovázel v mnoha dalších filmech, a to Michael Galabru. Nic se tu nedá vytknout, to nastává až u dalších dílů, ale tenhle spolu se slavnou hudbou zůstává starým dobrým Saint Tropez.

plakát

Dobyvatelé ztracené archy (1981) 

Přelomový snímek, který historii kinematografie posunul o pořádný kus dopředu, zůstává atraktivní i po třiceti letech. Vždyť film s výborným filmovým štábem a hereckým obsazením jen těžko pohledáte. Příběh má spád, i přes jistou akci se zde místy nachází i emoce, jistá tajuplnost dodá filmu patřičné charisma. Samozřejmě, že někomu se snímek nelíbí a nenadchne ho, ale prostě jen z důvodu, který já a ostatní fanoušci Indiana Jonese nikdy nepochopíme. K tomu skvělá, s filmem nerozlučitelná hudba a scénář. Co se týče hereckého obsazení, tak Harrison Ford zde byl ve správnou chvíli a na správném místě. Mary se sice k Indymu hodila, ale osobně jsem měl raději obě blondýnky z dalších dílů. I přes tyto prvky je první díl snad nejlepší, možná trojka ho převyšuje o malý kousek, ale ostatní dva stojí až daleko za ním. Prostě klasa, kterou žádné trapně směšné parodie a napodobeniny, jako Flynn Carsen nebo Jack Hunter nikdy nemůžou překonat!

plakát

Fantomas (1964) 

Jeden z přelomových filmů celé historie kinematografie jsem neodsoudil nikdy. Ani když jsem jej viděl poprvé, ani na základní škole, ani v současnosti. Fantomas se rázem stal komedií, která je u mne zapsaná s pěti hvězdičkami. Nejen, že zde exceluje Louis de Funes, Fantomase samého stvárnil Jean Marais, ale zároveň děj samotný má spád, je v něm obsaženo vše, co by v komedii s místy dobrodružným dějem nemělo chybět, a také se u něj nenudíte ani po opakovaném shlédnutí. Co se týče výše zmíněných hlavních herců, tak Louis de Funes hraje opravdu bezchybně. Většina jeho filmů je dobrých, ale Fantomas je myslím nejlepší. Jeho nezapomenutelné grimasy doplňuje navíc Jean Marais, který filmu také hodně přidal. V dnešní době asi ne, ale když Fantomas běžel v komunistických kinech, tak si lidi museli Fandora představovat jako akčího hrdinu. Když všechno shrnu dohromady s nezapomenutelnou hudbou, tak Fantomasovi dávám bezmála 85%.

plakát

Fantomas kontra Scotland Yard (1967) 

Mně osobně se třetí díl nezapomenutelného Fantomase líbil asi nejméně, ale i tak je u mne zastoupen na opravdu vysoké příčce. Skotsko s jezerem Loch Ness a tajuplným hradem převýšilo tajemností snad i jedničku. Tam jste Fantomase neznali, ale tady navíc dochází k vraždám, které myslím filmu ubrali. Naopak, co se týče akčnosti, tak trojka skvěle zavrcholila trilogii a i když čtyřka už nevznikla, tak pořád otevřený konec tohoto dílu diváky navnadí a znovu se podívají na jedničku. Myslím si, že bylo jen dobře, když filmaři s Fantomasem dál nepokračovali. Třeba ještě měli nápady, ale většinou je nejlepší první díl a další se natáčejí jen proto, aby se vydělalo. A to dnešní producenti nedokážou pochopit. Raději skvělou jedničku, než pět dílů, kdy po trapné a strašné pětce ani nemáte chuť se na ten původní díl podívat. Ale zpět k Fantomasovi. Louis de Funes je znovu impozantní, a i když mu na účinnosti oproti dvojce trochu ubrali, tak si své výstupy zabírá výhradně pro sebe. Scéna s koněm, s oběšenci a mnoho dalších si vybavíte i po mnoha letech, kdy jste Fantomase neviděli. S bravůrní hudbou a vším možným dávám 80%, protože i na tento díl se budu koukat opakovaně, a to je hlavní.

plakát

Fantomas se zlobí (1965) 

Fantomas se zlobí převýšil svou vtipností dokonce i jedničku. Louis de Funes je zde o málo víc, tajuplnost jedničky se trochu snížila, vtipů zde neubylo, spíše naopak a celkově je dvojka v mém případě oblíbenější než jednička. Knižní předloha je samozžejmě o hodně jiná, skoro se s filmem ani nemůže srovnávat, ale myslím si, že kdyby Fantomas vůbec nevznikl, tak by celá jedna generace a snad i ještě několik dalších přišlo o jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Jeden z mínusů dvojky naproti jedničce jsou trochu nudnější scény, které v jedničce moc zastoupeny nebyly (např. rozhovor Fantomase s Helenou na panorama Říma), ale zároveň tyto nudnější scény zastínily skvělé okamžiky, kdy se kombinuje sci-fi a komedie s menší akcí (např. létající auto). Konec jako vždy vás navnadí na další díl, který však v tomto případě je asi nejhorší z celé série. Ale tomuto dávám 90%, jelikož jinou francouzskou starší komedii byste těžko pohledali.

plakát

Harry Potter a Fénixův řád (2007) 

Pátý díl se mi líbil o dost víc než čtvrtý. Jsou tu i vtipné záběry, a i když místy je film hodně temný, tak si to Yates vynahradí ve scénách s Umbridgeovou. Herecké osazenstvo zaznamenalo velké plus, hlavně díky Heleně Bonham Carter a jejímu šílenému výrazu, a také díky Imeldě Staunton. Co se týče akce, tak slušná, mohla být i lepší, ale dobrý nadprůměr. Zároveň mi však připadá, že se David Yates snaží vyrovnat Cuarónovi, svou fantazií a osobitostí. Na první pohled to vidět není, až při bližším zkoumání, avšak v zásadě to nevadí. Když všechna fakta shrnu dohromady, tak třetí díl se mi sice líbil o dost více, ale tomuto dám 85%.

plakát

Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 

Jelikož jsem tento film viděl v době, kdy mi bylo jen o pár let méně než Danielu Radcliffovi, tak jsem se příjemně bavil. Samozřejmě s postupem času se na to člověk dívá už jinak, dospívá spolu s filmem a má na to jiný názor. Jednička je určená pro děti do jedenácti let a pak až pro dospělé. Mně se však i tento první díl vcelku zamlouval, snad proto, že mi utkvěl v hlavě hned napoprvé, a proto jsem názor nezměnil. Ve stylu tohoto dílu natočil Chris Columbus i Tajemnou komnatu, která je však podle mého názoru lepší. Kvůli větší mysterióznosti a dramatičnosti a zároveň ve stejném stylu. Co se týče hudby, tak John Williams samozřejmě nesklamal. Jeho hudba je opravdu fenomenální a příběh naprosto vystihuje. V hereckém obsazení se produkce také vyznamenala. Celý profesorský sbor představují samí výborní herci...McGonagallová, Snape. Brumbála hraje Richard Harris a myslím, že ho hrál opravdu dobře.

plakát

Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) 

Značně velký posun od Cuarónova třetího dílu, a to bohužel dolů. Harry Potter a Ohnivý pohár získal sice větší výdělek než předchozí dva díly (jedničku nepřekonal), ale styl a Mike Newell je špatný. Film jako takový má podle mého asi 65% a celkové není špatný, ale když se dopodrobna podíváte na detail každé scény, tak vidíte nedotaženost a chabost. Cuarón dokázal dobře vyjádřit děj, dokázal každou scénku opravdu propracovat, Newell natočí jen to, co ho baví a zbytek odflákne. Ale zároveň tak, aby na první pohled vzbuzoval dojem geniality. Scéna s drakem není zas tak špatná. Ale že by mě nadchla? Filmu také ubírá fakt, že zde už nevyniká John WIlliams, ale průměrný Patrick Doyle. Proto se fanoušci dělí na dvě skupiny. Na ty, kterým se opravdu líbil, a na ty, kterým méně. Mezi ty patřím i já, ale uznávám, že zas tak velký propadák to nebyl.

plakát

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) 

Většina fanoušků tento díl hodnotí jako jeden z nejslabších. Já si to však úplně nemyslím. Samozřejmě je už na první pohled jasné, že akce je zde nejméně, příběh rozvláčný a místy nudný. Nemůže však za to režisér David Yates! Pradou je, že zde mohl trochu prodloužit závěrečnou bitvu nebo těch málo napínavých scének, které tam jsou, ale musíme mu nechat procítění a emocionální scény. Např. Brumbálova smrt je hodně dojemná a myslím, že lépe ji natočit nemohl. Film od pětky však nic nového nepřinesl. Jediným novým hercem je zde přestavitel Horacia Křiklana, který příběhu podle mého nepatrně přidal. Dalším poklesem je až mnoho citových příběhů. Celkově se mi film líbil sice méně než pětka, ale zas tak velká katastrofa to nebyla. Snad jej mám i raději než čtyřku. 75%.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Mé pocity u sedmého dílu Herryho Pottera jsou smíšené. Nemohu říct: "Nelíbil se mi", ale ani opak. Děj jako takový není špatný, vcelku se mi i líbil, ale pojetí filmu je podprůměrné. David Yates to nepokazil, ale mohl se víc snažit. Co se mi na něm nelíbilo, byl fakt, že zde vystupují jen tři hlavní herci. Přece jen u minulých dílů byly i záběry na spoustu dalších, ale tady se snímek výhradně soustředí na Harryho Rona a Hermionu. Nepřipadalo mi to nudné, ale takové nijaké s rozvláčným dějem, ale dobrou atmosférou. Naopak emoce jsou tu vyjádřeny snad nejlépe ze všech dílů dohromady. Toto je nejemocionálnější díl vůbec, právě na nich si film zakládá. Avšak na druhou stranu měl Yates využít více těch záživných akčních scének a měl je za prvé prodloužit a za druhé trochu více procítit a zdramatičnit. Kdybych měl hodnotit vše dohromady, tak 70%. Díl byl pro mne ze série nejspíš nejhorší, ale i takový film si zaslouží potlesk (hlavně za ty emoce)