Reklama

Reklama

Harry Potter a Ohnivý pohár

  • Velká Británie Harry Potter and the Goblet of Fire (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2005, 157 min

Navzdory zlým snům, které ho nepřestávají pronásledovat, vydá se Harry s Weasleyovými na čtyřsté dvacáté druhé famfrpálové mistrovství světa. Slavnostní zahájení je velkolepé, v noci však kemp přepadne skupina maskovaných čarodějů, kteří vyvolávají paniku a na obloze vykouzlí obrovskou lebku s hadem v ústech. Znamení Voldemortovo. Je jasné, že se blíží temná doba. Je to zřejmé i z faktu, že se tu bude konat významný Turnaj tří kouzelníků, jehož vítěz získá Ohnivý pohár. Do soutěže se smějí přihlásit pouze kouzelníci starší sedmnácti let. Do Bradavic přijíždí nejen nový učitel obrany proti černé magii Alostor Moody, ale také výpravy ze dvou dalších evropských kouzelnických škol. Zatímco se napjatě čeká na trojici, kterou pohár vybere, začíná vyučování. Moody dává od první hodiny jasně najevo, že bere obranu proti černé magii vážně. Nastává slavnostní okamžik. Pohár vybere do turnaje Cedrica, Viktora a Fleur. K úžasu všech určí ještě Harryho, i když mu ještě není sedmnáct. Podle pravidel se musí turnaje zúčastnit, protože byl pohárem vybrán. Harry zjistí, že prvním úkolem bude získat zlaté vejce, střežené drakem. Kolegiálně to prozradí Cedricovi a oběma se to v napínavém souboji podaří stejně jako Viktorovi a Fleur. Zatímco se chystají na druhý úkol, blíží se velký Vánoční ples. A to ještě netuší, že se závěrečný úkol turnaje změní v děsivou noční můru, která bude někoho stát život. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 111)

novoten 

všechny recenze uživatele

Když milujete knižní sérii a filmové adaptace můžete sjíždět pořád dokola, jste schopni mnohé odpustit. Například nataženost honičky s drakem, nedostatečné vysvětlení druhého úkolu i to, že se film musí opírat o hlášky (byť jakkoli kouzelné). Klovesův scénář poprvé musel z originálu vynechat opravdu hodně a to s sebou nese i občasné šlápnutí vedle, které z Harryho dělá nerozhodného troubu, z Brumbála hyperaktivního podivína a z filmu tak rozhodně nejhorší adaptaci. Jediné štěstí je, že Newell v neakčních pasážích dělá, co jen může a svými dobrými nápady a geniální vícevrstvou pasáží s namlouváním, tančením a samotným plesem přetváří Pohár v dobrodružnou romantickou komedii. Jenže to je nakonec právě onen zásadní problém. Já chci totiž vidět to, co mi dala kniha, přesněji ducha knihy. Zatímco knižní Vězeň je z větší části stále ještě spíše pohádkovým příběhem, předloha Fénixova řádu už je temnou, dramatickou až thrillerovou fantasy z kouzelnického prostředí. Pohár má pak představovat od každého polovinu. Onen přerod tu ale chybí. A je obrovská úleva, že pod Yatesem už od příštího dílu dál bylo vždycky mnohem, mnohem lépe. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

A po čtvrté Harry Potter. Série je za svou polovinou a s novým dílem opět nový režisér, tentokrát po vcelku mladém Alfonsu Cuarónovi o dost starší režisér v důchodovém věku Mike Newell. Film je opět o něco monstróznější, nežli jeho předchůdci, což lze poznat už jen z velmi efektivní scény z Mistrovství světa ve famfrpálu. Jinak nám vizuální výtvarníci opět nabízejí nové tvory, tentokráte jsou to mořští lidé a draci. Film se už blíží spíše dospělému publiku, objevují se první mrtví lidé a série začíná získávat na temnotě, což stvrzuje návrat lorda Voldemorta. Scénář oproti knize opět zcela rozdílný, tentokrát se neobjevují ani Dursleyovi. Fim má každopádně náboj a akci, a to je na něm zajímavé. Asi nikoho nepřekvapí, že jako věrný fanoušek této série dávám opět plný počet hvězdiček... ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Udalosti a osoby v tomto príbehu sú vymyslené. Akákoľvek podobnosť s realitou je čisto náhodná. Miesto : kdesi v Hollywoode. Potemnelá kancelária režiséra Newela. Za stolom sedí režisér a samotný Harry Potter.... Newell: „Harry , potrebujem aby tvoj štvrtý film vyzeral bombasticky ....“ Harry : „EFECTA MAXIMMAA.....“ Newell: „...ešte bombastickejšie ako všetky doterajšie hlavne tie draky nech vyzerajú ako živé .....“ Harry : „EFECTA DRACONIS BOMBASTICAAAA.....“ Newell : „áno áno to je ono a teraz ešte nech to má poriadne nahypovanú kampaň.“ Harry : „MARKETINGUS ULTRAFUCKAHYPERUS!!“ Newel : „Áno áno, také čosi......a nenapadá ťa už nič iné Harry ? Harry : „Čo tak zložitejší príbeh a komplikovanejšie postavy ?“ Newel : „Aaale choď však Rowlingová to furt píše ako rozprávku“ Harry: „A čo keby si to natočil trochu temnejšie ?“ Newell : „Blázniš, veď by na to nemohli deti, dosť veľký risk bol už to, že ktosi umrie“. Harry: „ A čo keby Voldemort nevyzeral ako zle zachovaná múmia a nesprával sa ako idiot ?“ Newell: „ Harry, my točíme popkorn, nie filozofickú esej, cháp že zlo musí byť porazené a musí byť zlé na prvý pohľad.“ Harry : „Tak mi teda rejžo povedz, kvôi čomu by to náročnejší divák mal vidieť ?“ Newell: „ No.......lebo je to in?“ Harry sklopí hlavu , zavrie dvere a popod nos si zašomre „Ešteže tam máme tú plesovú časť, čo je celkom sranda a snáď to ako každý diel zachráni Emma Watson....lebo inak je to najslabší film série...ani Cho som nezbalil a vôbec...mám pocit že sa na tento film dá rýchlo zabudnúť...“ 8/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc nevim, na co si tu lidi stezujou, podle me se jedna o zatim nejlepsi potterovku. Prvni plus si u me pripsal film hned uvodem, kterej nejen, ze vynechava klasickej opruz u vyzranyho Potterova strejce, ale naopak hned na uvod je sem vrazena moc fajn temna rezba. A v podobnym duchu to v podstate jede az do konce, napinavy, svizne natoceny, perfektni audiovizualni stranka a spolu s tim skvela temna atmosfera. Obcas sice prerusena nejakym tim vtipkem, ale tentokrat to sem tak nejak pasuje a krome mozna zbytecne natahovany pasaze s plesem si tak nemam na co stezovat. Triky jsou tentokrat bezchybny, hudba se taky povedla, konecne nehraje stale stejna melodie. No a deti uz docela slusne hrajou, dospely samozrejme taky a objevi se tu muj oblibenec Tennant. Sice se tu bohuzel objevi i blbecek Pattinson, ale pro toho si tvurci pripravili moc peknej zaver. No a co se tyce zaveru, takle si predstavuju epicky vyvrcholeni filmu. Proste zmena rezisera filmu prospela a ja se bavil od zacatku do konce. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Harry Potrat a jeho Beďary... pardon, jeho Bradavice jsou zpět! Tentokrát se pubescentní pidlovoký mág musí vypořádat nejen s obvyklými úklady Pána zla a jeho pohůnků, navíc je nucen absolvovat kouzelnický trojboj o Mattoni Ondrášovka Fire Cup proti ru(mun?)skému kulturistovi, žabožroutí upjaté pipi a upíru Patyzónovi. Ale šlak vzal rivaly, nebezpečné soutěže i Temného pána: vůbec nejhorší je sehnat holčičí doprovod na školní ples, když se Harry rozhádal se svým homokámošem Ronem! Čtvrtý (nebo který) díl Harryho Posera nabízí víceméně to, co předchozí kousky - pokračuje v nastoleném trendu houstnoucí temnoty, obsahuje několik scén povedených a část otravné vaty (hlavně ples), závěrečné veledlouhé titulky s úděsným přeslazeným songem by dobrovolně absolvoval pouze odhodlaný sebevrah. Nejsem tak docela cílová skupina, ale neměla jsem nutkavou potřebu rozmlátit bednu, ba dokonce ani ji vypnout. 66,6%. ()

Galerie (386)

Zajímavosti (143)

  • Při druhém úkolu nezaskakuje za Daniela Radcliffea (Harry) žádný dublér. Daniel musel zvládnout všechny náročné požadavky, kterými mj. bylo vydržet až 30 vteřin bez vydechnutí bublinek. Celý druhý úkol se natáčel v uměle vytvořené nádrži o rozměrech 16 x 16 metrů, která byla 6 metrů hluboká a naplněná více než 2 miliony litry vody. Daniel Radcliffe strávil pod vodou během třech natáčecích týdnů celkem 41 hodin a 38 minut. (ricky4)
  • Při hodině lektvarů Fred (James Phelps) pošle Ronovi (Rupert Grint) dopis, že by si už měl někoho najít na ples. Když ho hází Ronovi, tak je nápis úplně nahoře, ale když Ron dopis čte, tak je nápis uprostřed papíru. (orkadimenza)
  • Film se stal s výdělkem 895 924 036 amerických dolarů nejvýdělečnějším snímkem roku 2005. (Mr.Hudson)

Související novinky

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Reklama

Reklama