Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 2
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (1 969)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Yates me ze zacatku prekvapil. Zadny zbytecny okecavani, v lehce katastrofickym duchu to rozjede v plny parade a ja sem byl spokojenej, ze se konecne vykaslal na ty vztahovy dramata. Jenze zabave je po 45 minutach konec a zase resime vztahy mezi postavama, tentokrat je hlavni trojka vetsinu casu sama v lese, takze to vypada spis jak dobrodruznej film o kamosich na cundru. Navic by se meli resit vitealy, ale vyresi velky hovno a najednou se zacnou resit nejaky relikvie. Proste opet, pravdepodobne kuli osekany a na dve casti rozsekany knize to je cely lehce zmateny a zaroven teda bohuzel misty uz trochu nudny, protoze obcas se fakt nic moc nedeje a hlavni trojka nejsou tak dobry herci, aby utahli dlouhy minuty sedet ve stanu a cumet. Zkratka od Yatese zatim nejslabsi dil, jelikoz se jedna o Part 1 tak navic vcelku dil zbytecnej a jsem moc zvedavej na zaver, jestli aspon tam naserviruje nejakou fajn akci. Hodne slaby 4*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo čaká, že bude počuť? Dobré správy?" - "Možno čaká, že nebude počuť zlé." Som fanúšik potteroviek a do šestky (Polovičný princ) som žiadnej nedal pod 4*. Toto je však EŠTE zbytočnejší diel, ako Polovičný princ. Tomu som dal 3*, lebo mal skvelý úvod a silný záver, ale medzitým nudnú hodinu a pol. Dary smrti 1 sú na tom ešte horšie; prehnane povedané, všetko dôležité sa stane 15 minút na začiatku a 15 pred koncom. A medzi tým? Vata. Producenti (medzi ktorými bola prvý raz aj J.K. Rowling) ako hlavný argument toho, prečo záverečný román rozdelili na dva filmy, uvádzali: „kvôli smršti zvratov, udalostí a postáv, ktoré by sa nám nezmestili do jednej snímky“. Kam sa im to podelo neviem, takže možno proste len klamali. Nové postavy (Ifans, Nighy) sa len mihnú, staršie (Thewlis, Gleeson, Rickman) dostali cameo. Maggie Smith tu dokonca vôbec nie je! Putovanie prírodou mi pripadalo také nudné, až som začal riešiť, či decká neprechladnú, keď uprostred lesa vysedávajú na zemi, prečo si megatemný čarodejník primitívnym kúzlom nedokáže opraviť  zatekajúcu strechu. Načo je čarodejníkom údržbár, keď v minulosti nebol problém opraviť zničený dom mávnutím prútika? Logika tu naozaj dostáva zabrať. Ak rodičom vymažete spomienky na seba, vymažete automaticky i svoj rodný list? A fakt im nepripadalo divné mať doma prázdne fotorámiky? A keď už to trvá 14O minút, fakt tam nemali dať dôstojnejší koniec s Dudleym a spol.? Na môj vkus sága začína rušivo pripomínať Pána prsteňov (ustavične treba zničiť artefakty, inak temný pán zmocnie a nastane koniec sveta, pričom ak onen artefakt nosíte pri sebe, ovplyvňuje vašu psychiku a ničí vás). Tiež sa mi nepáčilo, že sú mimo záber (!) zlikvidované dve dôležité postavy; keď som to videl prvý raz, myslel som si, že som sa stal obeťou zlého kanadského žartu. Bohužiaľ, tento absurdný postup tvorcovia použili aj v poslednej časti. Nechýbajú wtf momenty (to ho na konci fakt nespoznali, veď vyzeral skoro rovnako?!). Oceňujem dokončenie vecí z minula (Dobby má konečne v univerze opodstatnenie) a páči sa mi zobrazenie sveta, ktorému začína čoraz silnejšie vládnuť "nacistické" zlo milujúce čistú rasu, ktorého protivníci sú slabší, v menšine a v neposlednom rade vystrašení. Do pozornosti dávam geniálny typ Runcornovej chôdze. Vizuálne je to podmanivé, mnohé zábery geniálne ("bábková" pasáž). Rozpočet cca 150 miliónov, aj keď toto ťažko presne určiť, keďže posledné dve časti sa natáčali súčasne, celosvetová tržba "len" tohto dielu každopádne presiahla šťavnatých 960. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento díl Harryho Pottera obsahuje určité podobnosti s Pánem prstenů. Máme tu viteály, které zatemňují mysl svému nositeli a uvrhají ho do temnoty. Tak jako Prsten moci, který nese Frodo. Máme tu jeden nesmírně cenný kouzelný meč, který má moc viteál zničit. Stejně tak, jako Narsil, meč, kterým Isildur uťal Sauronovi ruku. Nebo jako meč, který vyrobili Elfové a jehož ostří zbělá, když jsou nablízku Skřeti. A také tu máme skřítka Kráturu, jehož charakterové i vzhledové vlastnosti jsou téměř totožné s Glumem. Oba jsou značně schizofrenní, mluví o sobě ve třetí osobě, rádi si mumlají pro sebe a člověk nemůže vědět, kdy je podrazí. A stejně jako v Pánovi prstenů, kdy Gandalf padl do stínů a Společenstvo se rozpadlo, zde už Harrymu profesor Brumbál nepomůže. Na útěku před Smrtijedy se Harry, Hermiona a Ron oddělí od svých věrných přátel a musí se spoléhat už jen sami na sebe. Teď už je nikdo chránit nebude. Stejně jako v Princi dvojí krve si i tento následující díl udržuje značně ponurou atmosféru a pomalu se zde již začíná schylovat k velkolepé finální "Battle of Hogwarts." ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Videl som prvých štyroch Potterov, ďalší ma už ako ne-fanúšika nelákali. Deathly Hollows Part I som zhliadol iba pre lákavé "Dark-Knight-Style" billboardy. A k smrti som sa nudil. Začiatok série oboznamoval s postavami, s pekným filmovým prostredím, a v prípade Cuarónovej trojky bol aj osobitým, úžasne temným filmovým dobrodružstvom s množstvom režijných vychytávok. Filmy mali vlastný príbeh, diváka vždy niekam posunuli. V kontexte k nim je Deathly Hollows Part I iba nastavovanou onanistickou kašou, otrocky, bez akejkoľvek kreativity sfilmovanou predlohou, ktorej kvality nepoznám, ale ak sú obdobné, tak amen tma. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Musí se nechat, že četnost trapných scén rapidně klesla, ale ono to asi bude tím, že se tam ty dvě hodiny vlastně nic neděje a jediná část, která trochu rozproudí krev je ta ze začátku, kde se všichni promění na Harryho Pottera a mně se udělalo krapet špatně z toho ,že budu muset koukat na +-10 Radcliffů 2 hodiny v kuse bez odpočinku, ale naštěstí se to nevyplnilo a koukal jsem jen na jedno tohle herecký dřevo. Každopádně až na pár menších částí opět nuda, ale já tu serii dokoukám, já si věřim, že to nevzdám a budu in. ()

Galerie (437)

Zajímavosti (79)

  • V dubnu 2010 byla ohlášena ztráta 118stránkového přísně utajovaného scénáře. Spis byl nalezen návštěvníkem pod stolem v jedné z hospod v Kings Langley v hrabství Hertfordshire, kde štáb oslavoval, že se daří dohánět zpoždění natáčení. Scénář se nakonec dostal do rukou redaktorů magazínu The Sun, kteří ho vrátili zpět studiu Warner Bros. a nic bližšího z jeho obsahu neprozradili. (oje)
  • Hrad Alnwick v hrabství Northumberland, který představuje exteriéry Bradavic, zaznamenal 120% nárůst návštěvnosti od uvedení prvního dílu série v roce 2001. (hippyman)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama