Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (215)

plakát

Ten pravý, ta pravá? (2018) 

Hodne dobry, kdyz ale clovek chape, o co tam bezi. Predpokladam, ze tohle jednou bude kultovni film. Big Lebowiski take propadl v casech prvni projekce, a dneska tady mame dokonce i Dudeism jako hnuti :) Konecne se na platne i vidi nejaky realny dialog realnych osob - jenze lidi jsou tak odtrzeni od realnych dialogu, pac Hollywood krasne vsem zmanipuloval hlavicky uplne nerealnyma romantickyma komediema, ze jim to pak prijde blbe a odchazeji z kina. Nerikam, ze Keanu a Winona jsou nejaci milackove, prijemni lide atd. O to ale prece vubec nejde. i taci lide jako oni mezi nami existuji. A jeste je tam krasne videt, ze vrana k vrane seda. A humor v tomto filmu take neni napsan jen pro uspech a huronsky smich publika - jenze jak tady nekdo jiz psal, clovek musi mit IQ trochu vetsi nez hospodsky povalec, aby takovy humor pochopil.

plakát

Kinyarwanda (2011) 

Tenhle film co-produkoval jeden z mych profesoru na New York Film Academy (Darren Dean), takze se mne postestilo informaci z prvni ruky ohledne tohoto filmu. Je uplne neuveritelne, jak je tema etnicke cistky mezi Hutu a Tutsi zpracovano, a jaky nam nabizi nahled do teto tematiky. Film je toceny skoro jako dokument misty, i kdyz se jedna o herce. Prolina se zde nekolik pribehu, nektere jsou zasazeny do obdobi cistky samotne, nektere po. Zajimave jsou momenty "po" a to z toho duvodu, ze nam priblizuji zpovedi tech, kteri se na cistce podileli (jsou to herci, nicmene neni vubec jasne, kdo z nich opravdu zabijel a kdo ne (a jak nam Darren vysvetlil, nebylo to v jejich zajmu zjistovat, vzhledem k tomu, ze Rwandane samotni odpustili) a take proto, ze finale filmu nam ukazuje velmi silne a emocionalni odpusteni. Jak sam Darren rekl, kdyz muzou Rwandane odpustit sami sobe takove zlo a snazit se posunout dal, proc neni zbytek sveta schopen takovych odpusteni ? Bylo by velmi jednoduche se divat na film optikou "zvirata zabijeji", nicmene nase zapadni historie neni o moc lepsi, ze. Velmi zajimavy uhel pohledu nabizi i to, ze Ti, kdo chteli zabijeni hlavne zastavit, byli Muslimove. Doporucuji, dozvite se neco o konfliktu, ktery medii byl prehlizen. Bez zbytecne romantiky (pro je film proboha momentalne veden jako Drama/Romanticky) ?, sympatickym dokumentarnim stylem zalozenym na skutecnych pribezich.

plakát

Pozemšťané (2005) 

Tak z tohoto dokumentu jsem se doslova posrala. Bohuzel trpim na spatny zaludek/traveni, a tohle mne totalne pocuchalo nervy. Uz sem videla hodne, ale takhle hodne ne. Nechapu Ty, co tady pisou, ze dokument nenabizi reseni a jen moralizuje, a tak mu davaji odpad. Co je to ksakru s Vama ? Dokazete si vubec predstavit, kolik usili muselo dat tohle vse natocit skrytou kamerou ? Jak se dostat do odvetvi, ktera jsou profitabilni a nikdo nechce, aby to bylo videt ? Nebo co komentare typu, ze zvirata by se Vama take neparala ? To je jak sorvnavat jabka a pomerance, logika zadna. Pokud vim, tak zvire nebude leta cloveka tyrat jen pro zabavu, nebo ho zaziva stahovat z kuze (mimochodem, jeste jsem nepochopila, proc kozeisnovi kreteni to zvire aspon nezabiji, nez mu stahnout kuzi, kvuli udajne nejakemu poruseni kuze, kdyby se zabijelo mrtve, uchylaci). Myslim, ze kdyz nekdo neco takoveho pusti do eteru, tak to je samo o sobe heroicky cin, a dotycny ani nemusi nabizet reseni. Uz udelal dost. Rozhodne vic, nez kecalove, co napadaji nedostatek reseni v dokumentu. Odkdy dokumenty vubec maji nabizet reseni ? Sem si teda nevsimla, pokud vim, tak dokumenty DOKUMENTUJI. Jinak dokument jsem cely nezkoukla, nedala sem to. Videt zaziva stahnuta zvirata a jatecni zvirata parana protoze nez jdou na porazku, tak se jim jeste musi vyjmout mlade (ktere se pak necha zemrit na zemi) je proste moc. Kdyby nic jineho, tak tenhle dokument muze pomoci legislative a probudit lidi k akci, aby aspon se zviraty bylo zachazeno humanne v ramci moznosti, a nedochazelo k takovymhle zverstvum. Nechapu vubec emocni inteligenci lidi, kteri se na takovych vecech podeliji. Ja se necim takovym zivit, tak mam nocni mury non stop. Neni potreba chodit na horrory do kina, horror je zde na planete zemi.

plakát

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) 

Silny pribeh, ktery se pomalu rozpleta. Je to hodne podobne Adaptation v tom, ze nejdrive vam nic nedava smysl, a ke konci je to vsechno genialni. Fakt obdivuju, jak Kaufman dokaze skakat v case/deji aniz by se to vse rozsypalo jako hromadka z karet. Libi se mne take celkova snovost filmu, tak nejak se mne zdaji sny...myslim ze se film povedl i z hlediska kamery a castingu. Film ma vyssi poselstvi, ktery si asi prelouska kazdy po svem, ja si myslim, ze nektere lasky asi jsou osudove.

plakát

Domov aneb Kam směřuje naše cesta (2009) 

Docela hodne cestuju, a videla jsem i zeme tzv. tretiho sveta. Ackoliv s terminem prvni, druhy nebo treti svet mam problem, protoze si myslim, ze nas tzv. prvni svet je v nekterych ohledech zase jinak debilni nez ten treti, tak clovek v zemich tretiho sveta dostane obcas nejen tezky kulturni, ale hlavne eokologicky sok. Na dokumentu HOME se mne libi, ze nic neschovava, a krasne ukazuje realitu toho, co clovek po sobe zanechava, a jak demolice zivotniho prostredi a realita zivota v takovem prostredi vypadaji. Vsem vrele doporucuju, a nejlepsi je ze se da tento film shlednout zadarmo.

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

Skvely casting, skvely score, skvele vizualni efekty, skvely pribeh...co dodat. Po prvnim shlednuti jsem byla hodne spokojena, ale ne nadsena. Zdalo se mne, ze nejak to od Star Treku prilis ubiha, hlavne vizuelne. Nicmene pak davalo tento Star Trek dokola HBO a ja jsem zjistila, ze proste se na to porad dokola rada divam. Ztrosktoni Khana je prvni liga, a na rozdil od mnoha filmu mne zde niceni mesta a patos neprijdou samoucelne a bez smyslu. Tohle je film, na ktery je radost se divat a jen doufam, ze stejny reziser bude pokracovat.

plakát

Svatý (1997) 

Nikdy sem nevidela ten slavny serial, takze mohu hodnotit jen tento film. Nicmene zda se, ze je to jeden z tech podhodnocenych filmu. Vubec to neni tak spatne, jak by se mohlo zdat zde zdejsiho hodnoceni. Ma to skvely nadhled a ironii, rozhodne vetsi, nez James Bond. Val Kilmer tady hraje podle mne skvele, ty prevleky jsou docela realne a nenucene. Milostna zapletka rozhodne neni trapna, je to zase zajimave odlehcene a s nadhledem. Skvele score a soundtrack, dle mne jeden z nej filmu na hudbu (no ja celkove miluju hudbu k filmum). Zapletka s Ruskem je sice trochu klise, ale vzhledem k tomu, ze film se nebere vazne a ma to byt hlavne zabava a nadsazka, tak mne to nevadi. Podle mne to vzdy pobavi, da se na to rozhodne koukat tak jednou za 2 roky urcite a nezklame.

plakát

Jak přežít pokrok (2011) 

Dokument, ktery prezentuje zajiste zname veci (pokud tedy clovek neni absolutni ignorant), nicmene je stavi do souvislosti a kontextu. Aneb je nacase si priznat, ze civilizace doted byla jen experiment, ktery selhal a bylo vubec vyvojove moudre davat opicim inteligenci. Prirovnani moderniho cloveka k dobe ledove a lovci v nas sedi, je hodne lidi, ktere vubec nezajima priroda, to co ji delame a ani nedomysli, co nakonec vlastne delame samotni sobe. Kratkozrakost mysleni krasne ukazuje situace ohledne tezeni dreva v Amazonii a nazory mistnich, ze jinak pomrou hlady. Bohuzel si myslim, ze jednotlivci a spolecnost jako takove bez vedeni a mozku tezko neco zmeni, a z tohoto hlediska souhlasim s premisou dokumentu, ze vetsina lidi se vlastne stara jen sama o sebe a po nas potopa na zaklade sve zakladni povahy. (Neodvazuji se hadat jake procento lidi to je, ale muze to byt vetsina). Dava tedy smysl, jak v dokumentu zazni, ze lidi potrebuji rozvinout sebereflexi, vzhled atd. a ze tuto situaci musi resit skupine jako takove velky mozek lidstva. Myslim ze podobne dokumenty a nejen je by bylo treba naservirovat expertum, kteri tvrdi, ze planeta je modra a ne zelena. Bohuzel zda se, ze vetsina lidstva zije nekde v praveku myslenkovem, ci porad slepe veri mytu pokroku, vyvoje a vedy (viz perojativni nazvy napriklad u nas tzv. slunickovych lidi, ekologickych teroristu atd.). Take doporuciji knihu the Sixth Extinction, ktera jeste dale rozebira tema nastolene v tomto dokumentu (kniha je dokumentu naprosto nezavisla).

plakát

Kouzla filmových maskérů (2011) (pořad) 

Tohle je totalni bomba pro kazdeho kdo zbonuzje filmy. Hodne dobre je tady videt, jak se delaji kostymy, masky, jak probiha tvurci prace. A nektere masky jsou fakt super, klidne si je dovedu predstavit ve filmu z fleku. Krasna kombinace formatu relaity show a neceho uzitecneho, tj. nahledu do jednoho z tvurcnich procesu filmoveho prumyslu.

plakát

Planeta opic (1968) 

Pro mne doted stejne nejlepsi film z franchise Opic. Pribeh ma fakt silu, konec je hodne prakvapivy, a na rozdil od soucasnych filmu z tohoto franchise to neni plne jakcnich strilecek. Zajimave je, ze doted triky nepusobi zastarele, film je tak nejak nadcasovy. Konec je fakt strasidelny, jako decka jsme u telky sedeli prikovani.