Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (16)

plakát

Rivalové (2013) 

Ve všech ohledech skvělé sportovní drama, které diváky zavede zpět do 70-tých let na závodní okruhy Formule 1 i do jejich zákulisí, ukáže zajímavé závodní sekvence a cestu největších soupeřů té doby mezi špičku tohoto vzrušujícího sportu. Oceňuju autentický vizuál a trefně vykreslené napětí na okruhu, každá postava měla ve filmu svůj význam, Chris Hemsworth a zejm. pak Daniel Brühl (který se Laudovi neskutečně přiblížil i fyzicky) odvedli přesvědčivou hereckou práci a výtečně vystihli kontrast mezi požitkářským životním stylem Hunta a profesionálním, chladně metodickým a nespolečenským Laudou. Spojovala je touha po vítězství, rivalita, na druhé straně taky jistá zvláštní forma solidarity a respektu. Snímek je dobře zvládnutý jak technicky, tak vztahově, ani chvilku nenudí, dokáže vtáhnout do děje.

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

Temný případ (vztahuji k 1. sérii) je v první řadě ukázkou toho, na jak vysoký level se v posledních letech zahraniční seriálová tvorba vyšplhala. Po první epizodě se mi ani nechtělo věřit, že se jedná o televizní show. Mírně psychedelické dílo si v ničem nezadá s atmosférou filmů typu Sedm, Mlčení jehňátek nebo třeba Twin Peaks. Skvělé herecké výkony Matthewa McConaugheye a Woodyho Harrelsona, jejichž postavy nepostrádají hloubku a vývoj, jsou podtrženy inteligentním a kreativním scénářem, výbornou režií, krásnou kamerou obzvláště se vyjímající na pozadí specifického bažinatého prostředí jižanské Louisiany, a konečně i původní hudbou a soundtrackem (skvělá úvodní skladba Far From Any Road). Drobným negativem minisérie pro mě bylo poměrně pomalé plynutí děje a možná i zbytečně zdlouhavé metafyzické monology detektiva Cohlea. Každopádně pokud máte rádi temná detektivní dramata s mystery prvkem a bizarními výjevy, nebudete zklamaní.

plakát

Deník doktorky (2008) (seriál) 

První německý seriál, který jsem vydržela sledovat od začátku do konce, resp. jsem od něj dobrovolně neutekla už v půlce prvního dílu. Chemie mezi hlavními představiteli skvěle funguje a hlášky jsou k nezaplacení. "Pane doktore, máme v lednici nějaké rohovky k transplantaci?" "Mám rohovku doma v obýváku, sestro." Už jen za ně dávám 4 hvězdy, ať nežeru...

plakát

Sanctum (2011) 

Klaustrofobická psychárna s několika hezkými záběry jeskyně. Tíživé napětí a gradující atmosféru jsem nepostrádala. Jen jsem nepochopila, proč filmaři vydávají mexickou Cave of Swallows za Esa’ala na Papuy-Nové Guiney. My znalci geografie a spřízněných věd se ošálit nenecháme.

plakát

Únos (2012) 

Ukázka Stockholmského syndromu v průměrném thrilleru se zdánlivě nesouvisejícím názvem. Závěrečné sekvence snímku působí trochu přemrštěně, nicméně přisuzuju kladné body za to, že pointu lze předem prohlídnout opravdu těžko, i když celý film poněkud devalvuje. Vážně by mě zajímalo, nakolik byl film "inspired by actual events".

plakát

Sinister (2012) 

Doufám, že nikdy nenajdu žádný filmový matroš natočený na super osmičce. Nedávná filmová historie ukazuje, že z toho nemůže vzejít nic dobrého. Sinister hodnotím jen jako lepší průměr hned z několika důvodů - ohrkaný motiv, lekačky přicházely přesně v ten moment, kdy to divák čekal, film postrádal jakoukoli dynamiku (kde by se taky vzala, když hlavní hrdina většinu času seděl nečinně na prdeli - ani se nedivím, že ho nakonec holka vzala sekyrou po hlavě). Čekala jsem víc.

plakát

Prometheus (2012) 

Film ve mně vyvolal tolik nezodpovězených otázek! Tentokrát bohužel nejspíš proto, že byl jednoduše špatně natočený. Naprosto totiž postrádal vnitřní logiku. Nedotaženosti jak ve scénáři, tak ve střihu, rozpory a chyby ve filmu. Pozorný divák si prostě všimne. Jinak vizuálně je to bezesporu ohromující podívaná. Zajímavý námět, který u fanoušků této ikonické franšízy vyvolá velké očekávání, ovšem v konečném zpracování forma bohužel vítězí nad obsahem. Příliš mnoho nesrovnalostí pro racionálně založené lidi - i když možná to byl právě záměr (to nevadí, že některé scény moc nedávají smysl, oni si to ti diváci už nějak vyloží každý po svém). Každopádně kdo nebude u filmu moc přemýšlet a nechá se unášet vizuální stránkou, bude jistě nadšen.

plakát

Akta X - Babylon (2016) (epizoda) 

Dvě hvězdy za Mulderovu choreografii k Achy Breaky Heart. V této sérii chybí snad jen účast Mr. Beana. Seriálové zklamání roku.

plakát

Grace, kněžna monacká (2014) 

Grace of Monaco aneb jak kněžna odvrátila válku... Z mého diváckého pohledu se jedná o docela nudný film, který navzdory názvu pojednává spíše o hrozícím monacko – francouzském konfliktu kvůli daňové otázce v začátcích šedesátých let. O životě Grace Kelly se toho opravdu moc nedozvíte, a to ani jako o herečce, ani o panovnici, což je velká škoda, protože její život by vydal hned za tři filmy. Vzhledem k historickým nesrovnalostem, zcela fiktivnímu vylíčení některých událostí i poněkud kontroverznímu vyobrazení knížete Rainiera a jeho vztahu k věčně utrápené ženě (neschopný chudák bez charisma, který si masíruje ego ponižováním manželky) se vůbec nedivím, že se od snímku jejich rodina hlasitě distancovala. Tenhle film musel zklamat snad všechny natěšené obyvatele Monaka.

plakát

Nebezpečná metoda (2011) 

Bohužel při tomhle filmu jsem se nudila ještě víc, než kdysi na přednáškách na katedře psychologie. Nevadil ani tak obsah, jako spíš forma, např. nekonečné a otravné dopisování obou hlavních protagonistů. Manifestace hysterické poruchy v podání K. Knightley připomínala spíš posednutí ďáblem, místo terapie na ni měli zavolat exorcistu.