Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (231)

plakát

Kocour v botách: Poslední přání (2022) 

Bylo to vlastně hezký, nápaditý, od první sekundy se pořád něco dělo… což je v mém případě možná právě onen kámen úrazu. Aby tvůrci udrželi pozornost moderního diváka, musí do něj pálit co do dá, aby jeho pozornost od koťátka v botách neutekla k mobilu na TikTok, kde je takových koťátek milionkrát víc a nemusí se na každé z nich koukat bezmála dvě hodiny. Vlastně mi trochu chybí pomalejší příběhy, což dost vysvětluje moji dlouhodobou inklinaci k slow-burn snímkům, které hrají na zcela opačnou notu, člověk si nerušen hektickým dějem vychutnává plíživou atmosféru děje a může alespoň na moment utéct do “klidnějšího” světa bez kvanta rušivých elementů. Ze všech těch nápadů a akcí v Puss in Boots by se před deseti lety napsaly scénáře na tři díly Shreka, dneska je to munice sotva na jedno stisknutí kohoutku a i tak se obávám, že se najdou jedinci co to nezvládli dokoukat do konce bez toho, aniž by jim pozornost utekla na pár minut kamkoliv jinam.

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Hru jsem chtěl vždycky hrát a nikdy nehrál. Seriál jsem nikdy vidět nechtěl, neb dosud neexistoval, ale viděl jsem - a ku celkové spokojenosti si jej užil. Líbily se mi krásně propracované scény a explicitní detaily - krásná a neotřelá kombinace “béčkové” jednoduchosti a naprosté preciznosti v jednom. Bylo to hezké a líbilo se mi to moc dobře, děkuji.

plakát

Sparta (2022) 

Zajímavé… nějakým nedopatřením jsem čekal trochu jiný děj a skutečné téma mě při prvním náznaku lehce zaskočilo. Místy mi bylo až nepříjemně, ačkoliv jsem si stále připomínal, že jde jen o film. Ale… tak či tak musela mládež vědět, co se před kamerou ztvárňuje a muselo je to na duchu chtě nechtě poznamenat. A bohužel se s touto realitou všedních dnů setkává mládež asi častěji, než by si kdokoliv rád připustil.

plakát

Ripley (2024) (seriál) 

Jedním slovem laskomina. Noirová detektývka jako fík. Vizuál jak z fotoknihy, příběh jako víno - od první epizody se vezete, aniž víte kam a proč, a přesto si to celou dobu mlčky užíváte… a teď hurá do Itálie.

plakát

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024) 

Racionálně ani duchovně mě to nikam neposunulo ani emočně nerozložlilo, ale zrovna mi to nějak padlo do noty… jen si to budu muset dát ještě jednou s anglickými titulky (islandské mi u scén s mikrofonem s tím príma akcentem zrovna 2x nepomáhaly a obávám se, že jsem ztratil zhruba 15% dialogů).

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Po Devadesátkách další česká perlička, která se svou kvalitou nemá za co stydět. Řekl bych, že to byl docela pošmak, ale nebyl bych první ani poslední s tímhle originálním závěrem. Člověk by toho kluka skoro až politoval…

plakát

Šejdrem (2008) (TV film) 

Docela náhodnej objev a docela příhodnej kousek. Stará klasika to není a asi ani nikdá nebude, ale líbilo - není to hloupý ani kýčovitý. Zkrátka “feel-good” jednohubka z malý vesnice, co si na nic víc ani nehraje.

plakát

Zóna zájmu (2023) 

Člověk se cítí až na hranici citového vydírání, když chce dát filmu s podobnou tematikou méně jak 4 hvězdy. Ale vlastně mě to nesebralo tolik, jako vetšina ostatních snímků. Obecně se mi to líbilo (prostě A24, jehož vlastností #1 je chrlit líbivý obsah), ale nijak nadstandartně to ve mně nerezonovalo. Za vidění snímek určitě stojí - je to trochu jinak pojatý pohled na mnohokrát opakované téma a minimálně v tom má film určité přednosti. Herci také fajn, ale klidně bych si to ještě trochu připepřil - nicméně na nemainstream produkci v kolínském Kině 99 nezvykle narvaný malý sál. Až mi to bylo nepříjemné - člověk už si tam přeci jen zvykl na komorní atmosféru o max. sedmi lidech (a to už je nějaká událost!) a najednou se vám tam hrne 40 lidí. Nehoráznost, která už se doufám nebude opakovat! :)

plakát

Saltburn (2023) 

*3,5* Jsem už buďto nadobro rozmazlenej, nebo tomu zase něco chybělo. Jakoby se Saltburn snažil vetřít do škatulky kultovních děl, ale i přes všechny ty artový close-up záběry a barvy to na mě působí jak kluk z dobrý rodiny, co chce zapadnout mezi pankáče. Nakoupí si za máminno štědrý kapesný fungl nový Steely, křiváka, pásek s pyramidou, máma mu mezitím vypere kalhoty v aviváži a on odhodlaně vběhne mezi stádo smradlavých zevlů, jako by byl leta jedním z nich a jeho život stejnej opruz jako ten jejich. Ale tak snadno punkovýho diváka navoněným křivákem neopijete! Na artovku je to prostě málo špinavý - a ne, ani vylízat odpad ve vaně se zbytky semene není zaručenou vstupenkou do undergroundu.

plakát

Medvěd - Série 1 (2022) (série) 

V první moment jsem měl dojem přehrávání a těžko uvěřitelné snahy navodit situační chaos, což jsem například ve filmu Bod Varu vnímal mnohem víc přirozeně. Ale od druhého dílu už jsem se spokojeně vezl a stal se jedním z “šefů”. Dlouho jsem se nenechal tak snadno a bez přemlouvání strhnout k binge watchingu. Hlavního protagonistu jsem znal jen z grafiky kolem seriálu a herecky se s ním poprvé setkal nedávno ve filmu Fingernails, ale teprve tady ho poznávám trochu víc a přirozeně zasloužil své místo v mém duševním hereckém klubu přátel.

Časové pásmo bylo změněno