Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Recenze (205)

plakát

Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (2013) 

Akční střílečka parodující jednu z nejznámějších pohádek a nejen ji, takový dojem jsem si z tohoto snímku odnesl. Šel jsem do toho s vědomým, že jde o film, kde prostě musí mozek vypnout, ale s každou jednotlivostí se mi během té hodiny a půl mozek nechtěně postupně zapínal zpět až do závěrečné bojové scény na sletu čarodějnic, kde už bylo nad slunce jasné, že vlastně nejde o chytře udělanou parodii, ale naprostou slánaninu všeho možného, která kvůli tomu zabředá sama do sebe víc a víc. Ano, Mařenka není vůbec špatná a čarodějnice v podání Famke Janssen je ještě o mnoho lepší, ale ani to nemá sílu film vysvobodit z jednoznačného podprůměru. Měl jsem z toho zkrátka pocit, jakoby se Jeníček a Mařenka chtěli vydat stejnou cestou jako Sněhurka a lovec, nicméně se jim to bohužel vůbec nepovedlo. Škoda.

plakát

Diktátor (2012) 

Totálně nekorektní satira na téma diktátorství, demokracie, lidských práv, zákulisních hrátek v politice, jejího propojení s ekonomickými zájmy nebo složitosti mezilidských vztahů lidí z naprosto odlišných kultur. Nejen američanům ale určitě trocha takové politické nekorektnosti rozhodně neublíží, a to v jakémkoliv množství. Obzvlášť pokud je dávkována Sachou Baronem Cohenem.

plakát

Expendables: Postradatelní 2 (2012) 

Dvojka se rozhodně povedla víc než její předchůdce. Má víc akce, hlášek, vtipu a koneckonců i víc akčních hrdinů. Van Damme jako hlavní záporák se předvedl ve skvělé formě a byl takovou třešničkou na dortu. Navíc hlášky jako "Thanks for showing up." (kdy Stallone děkuje Chuckovi Norrisovi) nebo "My shoe is bigger than this car!" (když Schwarzenegger nastupuje do autíčka Smart spolu s Brucem Willisem) vážně neměli chybu.

plakát

Hunger Games (2012) 

Hodně nepovedený guláš uplácaný z tématiky starořímského colosea a filmu Truman Show a do určité míry ochucený střípky a nápady ze snímků jako 1984, Vyměřený čas nebo Vesnice, v nichž také určitá vůdčí skupina lidí kontroluje masy pomocí kombinace strachu a násilí. Bohužel tato směs nesourodých konceptů v praxi tohoto filmu vůbec nefunguje, ať už se to pokouší maskovat jakkoliv. Celkově je to příliš zdlouhavé, příliš fádní, příliš pubertálně nedospělé, příliš nudné. A když se náhodou objeví náznak naděje na alesoň částečné prohloubení do té doby značně plytkého příběhu, je záhy pohřben nánosem dalších povrchností a trapných klišé, které okamžitě uvrhají film zpět do hlubokého podprůměru. Holt se zdá, že v dnešní době lze za pomoci masové propagace udělat megahit z kdejaké slátaniny, jako jsme předtím měli možnost vidět už v případě Harryho Pottera nebo Twitlight ságy. Když porovnám komentáře, řekl bych, že jsem měl po dokoukání hodně podobný pocit jako verbal.

plakát

Iron Sky (2012) 

Když jsem přemýšlel, jestli dát Iron Sky dvě nebo tři hvězdičky, nějakou dobu jsem váhal, na kterou stranu se přiklonit. Ono totiž i film samotný tak nějak kolísá na pomezí zajímavé satiry a naprostého braku. Když si ale člověk uvědomí, že tento snímek je totální béčko, nicméně se přesně tak profiluje a na nic jiného si vlastně ani nehraje, musí se během té hodiny a půl celkem dobře bavit. Koneckonců, kdo by téma nacistické základny na Měsíci bral vážně, že?

plakát

Klip (2012) 

Jedna vesnická pubertální blbka se bezhlavě zamiluje do místního primitiva a co dál? Dál už vlastně nic... Kromě explicitních sexuálních scén nemá Klip prakticky co nabídnout, všechno ostatní už tu bylo. Navíc jakýkoliv pokus o sociální rozměr zaniká v neustálém opakování skoro identických scén, které s pokračováním stopáže postupně nudí čím dál víc a od hlavních postav spíš odcizují, místo aby dovolily se s jejich osudy patřičně sžít. A když jsem navíc slyšel srbskou disko hudbu, tak už se ani nedivím, proč ve filmu všichni pořád jen fetují.

plakát

Méďa (2012) 

Zábavná komedie, která se hodně svérázným způsobem snaží vlastně prezentovat poselství o úskalí dvou druhů vztahů v životě jednoho docela obyčejného chlápka. I když byl film docela nevyvážený a velmi vtipné hlášky se střídaly s místy až trapnými scénkami a koneckonců ten klišoidní závěr si Amíci snad taky mohli odpustit, celkový dojem přesto zůstává pozitivní.

plakát

Patrola (2012) 

Náhled do života dvou strážníků LAPD prezentovaný jakoby zčásti formou auto-dokumentu jednoho z hlavních hrdinů. Z celého filmu jsem měl hodně dobrý pocit, rozhodně dobře zaujal a za celou dobu stopáže ani jednou nenudil. Dokonce jsem i uvažoval o 4*, s odstupem času dávám ale přece jen normální 3*, protože vlastně zase o tak výjimečný film nejde. Nicméně rozhodně stojí za to ho vidět.

plakát

Sinister (2012) 

Nevím, ale připadá mi, že ať se Sinister snaží sebevíc, z průměru ne a ne vyskočit. Postavit příběh na konceptu hlavního hrdiny jako spisovatele, který je natolik pošahaný, že stěhuje celou svou rodinu přímo do míst násilných trestných činů, o nichž následně píše své knihy, pro mě osobně už samo o sobě celý film dost shazuje. Navíc jsem si skoro celou stopáž připadal, že se dívám na všechny možné horory, jenom ne Sinister. Je zde tolik vykrádaček, že originalitu hledáte jen stěží. Navíc minimálně polovina lekacích scén je až příliš zjevná, takže se u nich nedá ani pořádně bát. A to by koneckonců měl být princip hororu, ne? Vlastně se začne něco dít až cca 15 minut před koncem, kdy už je skoro po všem. Nebýt toho vysvětlení na konci, co je vlastně pojítkem jednotlivých vražd, bylo by to o jednu hvězdičku dolů.

plakát

Sněhurka a lovec (2012) 

Vynikající pohádka o Sněhurce, kterou ale nesmíte vnímat jako TU pohádku o Sněhurce, abyste si ji mohli pořádně užít. Sněhurka a lovec jdou zkrátka svou specifickou akčně-fantasy cestou, nicméně musím uznat, že jim to jde opravdu dobře. A když k tomu přidám famózní výkon Charlize Theron v roli čarodějné královny, je z toho film, který si můžu skutečně užít.