Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (69)

plakát

T2 Trainspotting (2017) 

Takhle se dělá pokračování kultovního filmu!

plakát

Návštěva (2015) 

Zamyšlení nad událostí, která se nestala a ani se nepředpokládá, že by se brzy stát měla, právě proto je ale velice závažnou. Tento film, něco mezi dokumentem a uměleckým dílem, kromě zajímavého audiovizuálního zážitku nabízí zcela věcnou a konkrétní debatu o problémech, které jsou ve své podstatě abstraktní. Jak (a to prakticky) budeme reagovat na cosi neznámého, nepochopitelného a vlastně na něco, na co "reagovat" téměř nelze? Jak to poznáme? Jak ono pozná nás? Jak můžeme vůbec komunikovat? Přesto jsou to ale otázky, které se jednoho dne mohou ukázat vysoce užitečnými. Byl jsem na promítání, po kterém následovala debata, která musela být téměř po hodině ukončena, přestože se stále otvírala nová témata. Rozhodně tedy Návštěva vzbuzuje mnoho otázek a inspirace. Skrze mimozemšťany lze totiž lehce zpochybnit sebeidentifikaci nás samotných a skz neznámé můžeme konečně pochopit to doměle známé - nás.

plakát

Stejná srdce (2014) (TV film) 

Musím říct, že přestože homosexuály plně uznávám, ze začátku se mi na tenhle film nekoukalo snadno. Přemýšlel jsem, co bych asi dělal, kdyby někdo vešel do mého pokoje a nachytal mě, jak se dívám na video dvou milujících se mužů. Ale nakonec jsem to bral spíše pozitivně. Zkusil jsem si, jak se musí cítit heterosexuální ženy, když si spolu ve filmu pohrávají lesby, a že se to děje často. Takže to vlastně bylo jen fér a jsem rád, že se to vyrovnává a že je i mužská homosexualita čím dál menší tabu. A "Stejná srdce" byla tak skvěle zvládnuta po všech stránkách, že jsem se ke konci ani necítil divně a přišlo mi úplně normální se na to dívat (to, že jsem i před tím homosexuálny uznával neznamená, že není zvláštní pocit vidět je v akci) a dokonce mě dokázala dojmout, přestože jsem zaměřený na úplně jiný typ filmů. Doporučuji.

plakát

Český žurnál - Život a smrt v Tanvaldu (2013) (epizoda) 

Velmi sympaticky udělaný dokument, otázky obou reportérů Klusáka a Remundy jsou objektivní a nestranné, tak to má podle mě být. Zároveň jsem rád, že někdo konečně zdokumentoval situaci s rasismem v Čechách. Jsem antirasista, z rasismu je mi na blití a je tu krásně vidět, jak absurdní a nepodložené jsou výpovědi "slušně se chovajících" bílých (i když to jako nerasista nerad odděluji, ale když se o rasismu mluví, jinak to nejde) občanů, ale zároveň jsem díky tomuto filmu částečně (opravdu velmi částečně) pochopil, co je k těmtu antiromským předsudkům vede - všechno je založené na tom, že prý nepracují a berou sociální dávky. Ale vždyť to je nesmysl! K čemu by to státu bylo, kdyby je platil bez práce, samozřejmě, že pracovat musí, aby se uživili. A argumenty, že se nechovají slušně? K smíchu. Zastřelení člověka je slušná věc? Rasismus prostě nejsem schopný pochopit. Jsou bílí, co se chovají slušně, bílí, co se nechovají slušně, romové, co se chovají slušně a romové, co se nechovají slušně. Proč je ale nerozdělit jen na "chovají se slušně" a "nechovají se slušně", ať už mají jakoukoli pleť? Je to, že rodinka jezdí taxíkem místo autobusem důvod celou rodinu postřílet? Teď mi řekněte, kdo je tady nepřizpůsobivý. A z toho, že rodiče rasismus předávají i na děti je mi opravdu smutno...

plakát

Pěna dní (2013) 

Musím říct, že když jsem se až po tom, co už jsem zamluvil lístky do kina, podíval na trailer, nebyl jsem si jistý, jestli na to opravdu chci jít. Před mým zrakem se ukázaly idealistické vize lidí křepčících v někdy až moc fantaskním světě. A sám film přibližně takový zpočátku i byl, i tak mě ale pár věcí příjemně překvapilo a postupem času jsem si na podivné způsoby celkem zvykl a mírně mi to připomínalo Švankmajera. Stejně jako děj, i celý film později začal vypadat pochmurněji a pochmurněji, barvy mizely, svět plný živých bot i zvonků a bizarních přírodních zákonů zůstával světem plným živých bot i zvonků a bizarních přírodních zákonů, ale už nebyl idealistický a nádherný, ale byl mistrně pomocí obrazu a hudby převeden do zmateného a skličujícího, aniž by se výrazně změnil. Změnila se totiž finanční situace postav a místo poklidného, šťastného života mezi hmotnými slunečními paprsky museli pracovat a krčit se ve špíně mezi hmotnými slunečními paprsky. A tak se z nadměrně "krásného" až kýčovitého filmu s křiklavými barvami stala černobílá vize strašlivého světa a i krev mnohdy zatekla. Prostě to na mě udělalo velký dojem a utvrdil jsem se v tom, že bych neměl film hodnotit podle začátku a odsuzovat ho předem. Také velmi kladně hodnotím herecké výkony nejen Omara Sy a mistrné symbolické výjevy. 5*, jen tu myš si mohli odpustit.

plakát

The Gunfighter (2013) 

Výborný, vtipný nápad, ze začátku se člověk smíchu neubrání, ale postupem času se ty vtípky příliš opakují, podle mě by to fungovalo lépe, kdyby to bylo o trochu kratší. 7/10

plakát

Červený trpaslík - Série 10 (2012) (série) 

Zatím hodnotím jen první díl - Dost mě překvapilo, že byl opravdu dobrý. Ani jsem si nemyslel, že by se mohl Trpaslík ještě vrátit "ke kořenům". Je zase jiný, ale rozhodně není méně vtipný! LOS! Prvnímu dílu "Trojan" dávám ****. =) EDIT: Druhý díl, zvaný "Fathers And Suns" ukázal, že první díl byl opět vydařenější "misleaďák" a že to s Trpaslíkem přecejen jde skopce. Fathers And Suns byl dost podivný a nepřišel mi moc vtipný: **. EDIT: Stejně tak třetí "Lemons", ** , velké zklamání. Doufám, že se tam ještě objevý nějaký další pořádný díl! EDIT: "Entangled" mi naštěstí ukázalo, že to přecejen nejde až tolik ke dnu. Klasiku to zdaleka nepřekoná, ale tenhle díl byl poměrně dobrý. Bavil jsem se. =) takže čtvrté epizodě dávám ***a půl. EDIT: Epizoda "Dear Dave" nebyla vůbec špatná, té dávám také tak ***a půl hvězdičky, kdyby mi to při finálním hodnocení přišlo málo, tak to zvýším. EDIT: Poslední epizoda série a pravděpodobně celého trpaslíka (vzhledem k tomu, že se jmenuje "The Beginning") byla opravdu dobrá! Té bych dal dokonce ****a půl, neboli nejvíc z celé série. Scéna s čištěním meče byla vynikající! ;D

plakát

Solipsista (2012) 

Andrew Huang prostě vždycky dokáže navodit úžasně tajemnou abstraktní atmosféru s fascinující prací s barvami. Doporučuji zhlédnout také videoklip k singlu Brennisteinn od skupiny Sigur Rós, který rovněž režíroval.

plakát

I Touch a Red Button (2011) 

Typický Lynch... Mimochodem, dal bych k žánrům ještě "Hudební", vzhledem k tomu, že je to pro doprovod skladby Lights od skupiny Interpol.

plakát

Pařba v Bangkoku (2011) 

Dívali jsme se na... to... ve škole, když hodně lidí chybělo. Možná to bylo tím dabingem, ale musím říct, že bych se asi radši učil. Myslím, že jsem viděl i horší filmy, ale před koukáním na tenhle jsem měl dobrou náladu a totálně se mi zkazila. Typický školně-pouštěcí film. Co na tomhle je vtipného - nevím. Všechny postavy byly hrozně otravné (opět, možná to bylo tím dabingem, po tomhle filmu jsem se v averzi k němu utvrdil) a prostě nesympatické. Nazdar.