Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (585)

plakát

Asi to ukončím (2020) 

Komu se to nelíbilo, tomu odpouštím. Ona je to vážně onanistická sračka. Jako celek. Ale je to plné rozkošně ztroskotanecké filozofie a hrajou tam dvě báječné ženské. Nemohu to nemilovat.

plakát

Atentát v Ambassadoru (2006) 

Připosraná sázka na jistotu. Místo aby nám Estevez pověděl něco nového, vytáhl z archivu čtyřicet let starý patetický proslov, na něj napentlil několik minipříběhů v drtivé většině s pointou pravící, že rasismus je špatný (případně, že komunismus je špatný, což s otcovskou trpělivostí vysvětlí chytrý americký chlapec blbé a naivní československé novinářce...). Nic tím nezkazíte, poroty budou dál tleskat stále týmž filmům a všechny ty celebritky a jaloví herci (tím samozřejmě nemyslím všechny), které jste do filmu nacpali, Vám budou vděčni, že si mohli zahrát (či se spíš objevili) v něčem, co podle nich obsahuje "silné poselství". Mimochodem na obalu DVD nenajdete mezi herci Wiliama H. Macyho, jednoho z nejvýraznějších představitelů amerického nezávislého filmu (za který se Bobby vydává), který hraje ve filmu důležitou postavu, najdete tam Lindsay Lohan či Demi Moore...

plakát

Ať přiletí čáp, královno! (1988) (TV film) 

Ty písničky jsou strašné a Vladyka v tom ohozu vypadá naprosto příšerně (obzvláště pěkný je ten obrovský květovaný kliobouk), ale pořád je to veliká sranda. Moje oblíbená pohádka, jedna z mála těch, ke kterým se vracím.

plakát

Attila (2001) (TV film) 

Nechápu tak nízké hodnocení, je to podle mě velmi nadprůměrný historický snímek, naopak co to rozhodně není, to je bezduchý velkovýpravný spektákl ve stylu Scottova Gladiátora. Narozzdíl od něj a jemu podobných filmů tu najdeme prokreslené a věrohodné charaktery (Attilu trochu zastiňuje Flavius Aetius ve skvělém podání Powerse Boothe),trochu zbytečná mi tam přišla pouze postava NKary, hlavně kvůli její vizáži manekýnky, navíc jsou zde skvěle popsány praktiky boje o moc.

plakát

Ať žijí rytíři! (2009) 

Janák je dobrý řemeslník a má na to točit dobré žánrovky. Je však příšerný scénárista a neumí vést herce - dětští herci strašidelně ochotničí a o moc lépe na tom není ani takový David Prachař nebo Matěj Hádek. Pavel Kříž je asi tak čtvrtinu svého pobytu na plátně zábavný, aspoň něco. A ještě chválím hudbu a pěkné exteriéry. Jinak hrůza.

plakát

Austrálie (2008) 

Stačilo by malinko pozměnit scenérie a bylo by možno z filmu vystřihnout desítky záběrů a použít je jako reklamu na máčka. Film totiž obrazovým ztvárněním dalece přesáhl hranici kýče. Dějová linka je podivná, s několika dějovými skoky, do vyprávění je vloženo hned několik happy endů, které jsou v podstatě jeden jako druhý, takže by film šlo klidně tímto způsobem o hodinu o dvě nastavit (což se naštěstí nestalo). Co se týče herců - Hugh Jackman nepředvádí nic světoborného, ale je to dostatečný chlapák, naštěstí se nepouští do žádných větších hereckých akcí, narozdíl od Nikolky, která se do nich pouští s chutí a já jí nevěřil ani nos mezi očima. Naopak se mi líbily scěny s australským dědečkem, scěna se zastřeleným klokanem a fakt, že mi film i přes několikeré nastavování celkem rychle uběhl. Mám to za sebou.

plakát

Avatar (2009) 

Film natočený de facto podle stejného receptu jako Titanic - do oslňujícího obalu zabalená esence všech tzv. velkých příběhů, tentokrát ještě připepřená rádobynáznaky společenské kritiky. Stejně jako v Titanicu se scénou "já letím" i v Avataru má několik scén okatou ambici zařadit se mezi ty slavné. A stejně jako u Titanicu mi to zase tak technicky precizní nepřipadalo - přinejmenším ti mimozemšťané se podle mě pohybovali dost počítačově. A jako v Titanicu tu pobíhá zloduch tak strašně zlý, až to hezké není. A ke Cameronem vytvořenému světu - spíše než jako okouzlující a úžasně vymyšlený (jako např. v Nekonečném příběhu) na mne působil jako pěkně z prstu vycucaný a dělaný výhradně na efekt omračujících záběrů (ze všech míst oné planety je výhled do hlubokého údolí). A hlavní počítačový hrdina není příliš dobrým ekvivalentem Sama Worthingtona (chová se, jako by mu bylo tak o deset let méně). Avatar bylo moje první "3D dobrodružství", v tomto ohledu jsem spokojený, neboť byl promítán příhodně megalomanský projekt. Ale je to hloupé.

plakát

...a zase ta Lucie! (1983) 

Viděl sem to minimálně pětkrát šestkrát, vlastně to je jako dětská zábava možná dokonalé. Poprvé jsem zaznamenal Jiřího Hrzána (opravdu ho nelze přehlédnout).

plakát

Až přijde kocour (1963) 

Zajímavý námět, nedotažený scénář, skvělí herci, kteří v podstatě nemají co hrát, oslnivé formální zpracování, krásná Emília Vašáryová, moudrý Werich a celkově spíš ustrašeně hřejivá než kousavá alegorie.

plakát

Babylon Berlín (2017) (seriál) 

Úvodních několik dílů naprosto dokonalá atmosféra nejistoty. Veškeré pozitivní hodnoty naprosto na vedlejší koleji, ty demokratické jsou snad místy přímo vysmívány. Přes morální ambivalentnost všech postav nelze nedržet palce ústřednímu trojlístku (zároveň bohužel i jejich protivníkům). Ve třetí sérii jsem seriál předčasně opustil, změnilo se to v něco, co už vidět nepotřebuji.