Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Zbav se svých miláčků

Zbav se svých miláčků (2013)

Osobně nedokážu pochopit, proč má film jen 64%. Možná je některým na obtíž, že neznají beatníky a tím pádem jsou z filmu dezorientovaní, nebo by třeba ocenili podrobnější vykreslení Ginsbergových romantických vztahů? Já doopravdy nevidím, co bych Kill your darlings vytkla. Doba, kdy byla homosexualita zločin. Doba, kdy byla velká literární díla zakazována. Doba, kdy se musela báseň rýmovat, aby byla básní. A proti téhle době stáli beatníci. A mimochodem, víte kdo je Ogden Nash?

Velký Gatsby

Velký Gatsby (2013)

Snad je to jakýsi druh sentimentu dívat se film natočený podle knihy, kterou jste si zamilovali. Rovzpomenete se při něm na zážitky ze čtení a možná tak podvědomě Velkému Gatsbymu přidávám. Vizuálně absolutně dokonalé, tomu se nedá nic vytknout. Jediná výtka je spíše mým osobním problémem a sice hudba, v tomto snímku moderní, ač se děj odehrává ve dvacátých letech minulého století. Chudák DiCaprio zase Oscara nedostane, předpokládám. Ale i přesto je film překvapivě dobrý. Ale ať se vám bude líbit nebo ne, Fitzgeralda si rozhodně přečtete.

Swing Kids

Swing Kids (1993)

Film, kde nám každá swingová melodie ukazuje někoho, koho ještě nesemlela propaganda ála vymívání mozků. Dokonalý kontrast swingu s nacisty, kteří swing kids posílali do pracovních táborů jen proto, že poslouchali swing. Hudba v srdci znamená svobodnou duši a to se omezencům prostě nehodí do krámu. Každopádně film stojí za shlédnutí, jelikož dokonale přibližuje atmosféru v tehdejším Německu, stejně tak jako praktiky gestapa a - to především - odvahu a nezkrotnost swing kids, kteří si zachovali rozum a ideje přes všechno, co se dělo.

Sním či bdím?

Sním či bdím? (2001)

Zajímavé filozofické postřehy s pozoruhodnou animací, dohromady vás to rozhodně nenechá usnout. Příběh filmu je sám o sobě přirozeně slabý, protože tím hlavním se stávají myšlenkové pochody postav. Trochu halucinogenní nevšední zpracování. Nicméně je určen spíš intošům než komukoli jinému.