Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Sci-Fi
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Komedie

Recenze (90)

plakát

Expendables: Postradatelní 3 (2014) 

Bylo pro mě neuvěřitelné překvapení, že nejlepší postavu ztvárnil a zároveň nejlepší herecký výkon podal Mel Gibson. Jeho postava Stonebankse je extrémně inteligentní, schopný, ale ne moc velký psychopat.Úvodní scéna představí postavu Wesley Snipese nesympaticky (ke konci je to ale skvělý člen týmu) a taky je plná akčních klišé (dozorce je hrozný tyran). Přidání nových hereckých tváří mezi akční legendy mi přišlo nedůstojné, na druhou stranu by to ale mohlo znamenat začátek jejich kariéry. Postavy to byly přece jen sympatické. Hacker,ta mlátička, nový rambo a jejich citlivý vůdce. Kelsey Grammer je jako obchodník se žoldáky také velmi sympatický. Scény ve kterých byl Banderas a nebojoval v nich, byly trapné, ale jako ukecaný člen týmu ušel. Harrison Ford hraje mnohem lepší postavu, než kterou hrál Bruce Willis, ale to záleží především na herecké kariéře těchto legend a na jejich vystupování. Závěrečné vystřílení sice není lepší než ve dvojce, ale i tak je to nejlepší část filmu.

plakát

Interstellar (2014) 

Už od začátku jde poznat, že se jedná o kvalitní sci-fi, ale s nástupem fyziky se z tohoto filmu stalo asi vědecky nejpřesnější science-fiction (hard sci-fi), co kdy vzniklo. A není tak nudné jako 2001: Vesmírná odysea. Díky své fyzikální přesnosti, kterou se film doslova pyšní, by divák měl znát alespoň teorii relativity, aby film plně pochopil. Já sám jako fyzik začátečník jsem některé věci nechápal. I přes obdivuhodnou fyzikální přesnost má ale film nějaké paradoxy, vzniklé cestováním časem. Film není zajímavý jen z fyzikálního hlediska, ale podává také pěkný přehled různých typů lidí a jejich chování v různých situacích. A samotný příběh byl také výborný. Z filmařského hlediska má film geniální hudbu, scénář i režii, výborné herecké výkony a TARS je velmi sympatický robot. ,,We used to look up at the sky and wonder at our place in the stars, now we just look down and worry about our place in the dirt."

plakát

Kód Enigmy (2014) 

Životopisný film o géniovi je přesně ten typ filmů, které mám nejradši. Přijde mi trochu přehnané, že Alan Turing v podstatě vyhrál válku a jen díky jeho předpovědí byla vyhrána bitva u Stalingradu, vylodění v Normandii a mnoho dalších. Herci do svých rolí padnou a podávají skvělé herecké výkony. Sympatičtí mi přijdou jak Hugh Alexander, tak Stewart Menzies tak i dokonce Alan Turing, který mi svými špatnými vlastnostmi připomíná sám sebe. Nemohu pořádně ohodnotit herecký výkon Benedicta Cumberbatche. Snažil jsem se částmi zaměřit jen na jeho herectví, ale nešlo to. Velmi dramatický příběh odlehčí pár velmi vtipných momentů, jinak je film ale velmi smutný a plný utrpení. Velmi se mi líbí, jak děj probíhá ve třech časových linkách, které jsou od sebe nenásilně odděleny. Spuštění počítače Christopher, ale spíše jeho zastavění je nejsilnější věc v tomto filmu a rozluštění první zprávy je podle mě jedna z nejlepších scén filmové historie. Ve filmu hraje i poměrně pěkná hudba.

plakát

An Adventure in Space and Time (2013) (TV film) 

Čekal jsem, že to bude dojemné a také bylo. Někteří herci nejsou vůbec podobní svým postavám. Naštěstí hrají jenom vedlejší malé postavy. Jsou to například Ben a Polly. Co je horší, tak ani Susan nebyla moc dobře vybrána. Ale třeba herečka Verity by se stejně dobře hodila na Barbaru (dokonce lépe než vybraná herečka). Má to výborný a opravdu velmi dojemný konec.

plakát

Gravitace (2013) 

Je až zajímavé, co vše se doktorku Ryan Stone snažilo zabít. Tento film mohu zařadit mezi ty, které jsem nejvíce prožíval. Na začátku filmu se mi točila hlava a celkově to na mě působilo, jako bych byl já sám ve vesmíru (i když realita by byla asi jiná). To mi ale nebránilo, abych se vžil i do příběhu, celý film seděl v napětí, co se stane dál a prožíval všechny postavy, ale především doktorku Ryan Stone. I když na rozdíl od ní, bych to asi vzdal. Je to tedy i velmi dobrý thriller se skvělou režií. Kamera je skvělá, hudba je také dobrá, ale u samotného zvuku mi vadilo to rozmezí hlasitosti. Možná bych se ani nezaměřoval na ty emotivní prvky, ale nijak moc mi nevadily. Matt Kowalsky je velmi sympatická postava a už jen kvůli němu bych ten "happyend", který nastane po vypnutí kyslíku v Sojuzu, potěšil. Za zmínku stojí i ta narážka na 2001: Space Odyssea.

plakát

Klub poslední naděje (2013) 

Velmi se mi líbí, jak se z idiota z Dallasu stane po tom, co jeho život získá smysl, lepší člověk. Film má ale celkově více hlubokých myšlenek. Hlavní myšlenka je nejspíše ta, že peníze mají větší cenu než lidský život a farmaceutické společnosti to za nečinnosti státního systému, podporují. Film je velmi dobře zpracovaný. Herecké výkony jsou ve filmu celkově velmi dobré, ale to, co ve filmu předvádí Matthew McConaughey je skvělé. A i přesto je Matthew McConaughey zastíněn Jaredem Leto, který v roli Rayon podává nejlepší herecký výkon, který jsem kdy viděl. Film má celkově skvělou režii a je velmi propracován hlavně co se střihu a zvuku týče. Scénář sice má jednu větší chybu, a tou je vykreslování peptidu T jako univerzálního zázračného léku, ale jinak je scénář velmi povedený. ,,I want kids. I mean, I got one... one life, right? Mine. But sh... Fuck, I want somebody else's sometimes."

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

A nejlepší postavou tohoto dílu se stává Scotty, který se ukázal být lepším než ten starý. Jinak to byla velká bída. Chekov není vůbec tak skvělý jako v předchozím díle, ale stále je dobrý. Zachary Quinto se znovu snaží, ale jde mu to ještě hůř než minule. Karl Urban hraje úplně jinou postavu, než je starý Leonard "Bones" McCoy (tomu je nejvíce podobný Scotty), ale nemůžu o ní říct, že je vyloženě špatná. Jen je oproti originálu nedostatečná. Kirk je stále dobrý, ale také jde poznat, že to není to, co v minulém díle. Ovšem postavy, které byly v minulém díle slabé, se zde ukazují v lepším světle. Jsou jimi myšleny Uhura a Sulu. A neměl bych zapomenout na opravdu nejlepší postavu tohoto dílu a to je Khan. Benedict Cumberbatch zahrál postavu absolutního nadčlověka (krutého) naprosto skvěle. Navíc Khanův souboj s Klingony je geniální. A podobných scén je ve filmu více. Za zmínku stojí hned první scéna z planety Nibiru a jejich působivých domorodců. Bohužel tyto geniální scény jsou stříhány nepochopitelně slabými scénami a poněkud nezajímavým dějem. Nimoyovo cameo v tomto díle bylo zbytečné (nikoliv dějově).

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Původně jsem se bál, protože Lord of the Rings se snažil využívat co nejméně CGI efektů a vsázel spíše na krásu reality a masky. Bál jsem se také toho, že příběh Hobbita bude velmi rozmělněný. Naštěstí CGI efekty měli úplně opačný účinek a příběh byl zajímavější než u Lord of the Rings. Je sice pravda, že mám raději záběry na reálnou přírodu jako v Lord of the Rings, ale CGI efekty byli v Hobbitovi úžasné a dodávali filmu více magičnosti, než bylo v Lord of the Rings. Je ale pravda, že alespoň skřeti mohli zůstat ,,reální". Co se týče příběhu, ten mi přišel svižnější, furt se něco dělo a také to velmi rozšířilo mytologii a historii Středozemě. Velmi se mi líbí jak to velmi rozšiřuje příběh Lord of the Rings a ty spojitosti s ním jsou radostné. Má to dokonce i jednu z nejlepších postav umění, Golluma, jež se ve filmu vyskytuje značnou chvíli. Hudba je stejně jako v Lord of the Rings skvělá. ,,It is sad, Frodo, how old alliances can be broken. How friendships between peoples can be lost. And for what?"

plakát

Muž, který se směje (2012) 

Velké nesrovnalosti s knihou tu samozřejmě jsou, ale když to budu hodnotit jako něco úplně jiného, tak je to i celkem dobré. Nejvíce se mi líbí začátek filmu. Malé děti hrají své role dobře a příběh je pěkný. Celé se to ale postupem zhoršuje. Velká chyba je ve vizáži Gwynplainea, který je až moc krásný. Zahrán je ale téměř stejně výborně jako Ursus. Jenže ani ten není podle knihy, stejně jako všechny ostatní postavy. Ale jinak jeho složitý charakter vystihl Gérard Depardieu skvěle.

plakát

Prometheus (2012) 

Tento prequel k filmům Vetřelec má jiný příběh než zmíněná série, a proto mi to více než prequel přijde jako vykrádání nápadů. Největší rozdíl je v četnosti typů vetřelců nebo spíše v jejich mutacích, což hodnotím velmi rozporuplně. Na jednu stranu je dobré, že se ve filmu objevuje více druhů, na druhou stranu mi přijde hloupé, že se jedná jen o mutace jediného druhu. Podle mě by stačila jedna mutace smíšená s člověkem a dále bych tam nechal jen Deacona, kterého bych tam samozřejmě dal mnohem víc. Ale je to opravdu velmi rozporuplné. Engineers se ale povedli určitě. Film zaujme dobrým výběrem herců, ale mě se snad až na Charlize Theron ve filmu nikdo nelíbil. Herci pravděpodobně nehrají své role špatně, jen se mi jejich herectví nelíbí. Ale možná to bude těmi nesympatickými postavami. Příběh je ze začátku velmi pomalý a detailní a nakonec je zase extrémně rychlý. Vizuálně film působí geniálně. Skvěle se povedla také hudba.