Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Hudební

Recenze (35)

plakát

Bohéma - Snad to nebude tak hrozné (2017) (epizoda) 

Špatně napsané (paní Brdečková také není, na rozdíl od svého geniálního otce, žádná velká scenáristka, většinu života pouze parazituje na svém příjmení), špatná dramaturgie, která měla hned na začátku zastavit to vykročení chybným směrem a navést scénář (a stejně pak i realizaci) na správnou cestu, ruku v ruce s tím se podepsala nevyspělá režie. Expozice řešila pro příběh filmu nepodstatnou sekvenci srpna 68, zatímco měla seznámit diváka s postavami, pokud ovšem to bylo vůbec možné... Stručný návod "kdo je kdo" na začátku filmu nemohl splnit v tomto provedení svůj úkol. Nadělit divákovi spoustu postav, které většinou nejsou podobné svým předlohám a vhodit je všechny rovnou do rozjetého děje, byl skutečně výraz úplného amatérství. Jediné, co mohlo film ještě zachránit, by bylo dát hercům na krk cedulky, koho hrají. Zahodilo se vynikající téma, vyhodila se spousta peněz a vzniklo něco, na co se při nejlepší vůli nedá příliš koukat.

plakát

Místo zločinu Plzeň - Smrt na biofarmě (2015) (epizoda) 

Opravdu nevídaná slátanina hodná komunistické dramaturgie soudruha Kavčiaka! Scénář ani režie nezůstaly pozadu. Kolik toho kdo v České televizi musel zkasírovat, aby to prošlo? STRAŠNÝ!!!

plakát

Zrádci - Vstup do prázdnoty (2020) (epizoda) 

Co to bylo? Cvičení prvního semestru FAMU? Pan profesor ještě nestačil kameramanovi říct něco o gradaci obrazu, kompozici, ostrosti, pohybu kamery? Profesor na scenáristice zatím nestihl promluvit o stavbě a logice příběhu, natož o psaní dialogů? Herci Dejvického divadla se hodí do komediální nadsázky, nikoli do věci, která by měla zachovat snahu o nějakou skutečnou věrohodnost příběhu. ČT není dobrá platforma pro podobné pokusy, v hlavním vysílacím čase už vůbec ne.

plakát

Po strništi bos (2017) 

Chtěl jsem nejprve napsat "zklamání". Ale, upřímně řečeno, zdá se mi, že "taťánek" a jeho celoživotní režie stojí i po dávno překročené padesátce jeho věku stále ještě na vratkých nohou, neschopných samostatných krůčků. Takhle to dopadne, když ho zkušený a talentovaný otec nedrží stále za ruku a namísto toho si zamilovaně listuje v synově scénáři, aniž aby mu za každou chybu dal výchovný pohlavek. Anebo raději ne. V tomto případě by nakonec mohlo hrozit vážné zranění hlavy...

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

K tomu není co dodat. Prostě maximum bodů. Ne nadarmo to tady v žebříčku popularity sestřelilo Zelenou míli, která se na třetím místě držela léta. A už je čtvrtá... Po dlouhé době dokonalý film, jakkoli mu lze, jako všemu, vytýkat dílčí maličkosti :)

plakát

Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře (2018) (TV film) 

Peklo v praxi. Možná k tématu vyhodila Česká televize tolik peněz oknem, ačkoli hliněné pilíře tohoto "díla" musely být předem zjevné: Špatný scénář, slabý režisér bez slibné historie, obsazení pod psa. Co se asi tak dalo čekat... Snad jen pochvala za kostýmy vyrušené bohužel ovšem některými maskami jasně z 21. století. Označení "odpad" nedávám jen proto, že je zde často příliš často u jiných děl tak arogantně rozdáváno...

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Nádherná přehlídka nejnovějších "filmových" a počítačových technologií v mnohých akčních scénách, opravdu famózní hudba, občas docela vtipné dialogy, v nadsázce a odstupu, v nichž si film dokázal dělat legraci sám ze sebe... Obsahově nepřekračuje obvyklý průměr "superhrdinovských" filmů, nicméně divácký zážitek nepochybně nebývalý! :)

plakát

Přání k mání (2017) 

Velmi povedený film. Pozornému, vnímavému a odborně erudovanému divákovi neunikne kvalita scénáře, v Českých zemích téměř až nevídaná, stejně, jako výjimečné zpracování. Přiměřená nadsázka a pohádkově vánoční stylizace, nebývalá hravost příběhu, který si klade chytré otázky a moudře na ně odpovídá. Je to možná první český film, za jaký by se nemusela stydět ani hollywoodská produkce. Samozřejmě bude červeným hadrem před očima závistivců a zastánců malé české zaprděnosti :) Takže velká chvála pro trio Karas, Adamec, Maxa! Protože i Česká televize zde pro jednou překročila svůj stín.

plakát

Já, Olga Hepnarová (2016) 

Scénář a režie: Je lepší nemít žádný talent, než jen částečný...

plakát

Ohnivý kuře (2016) (seriál) 

Právě tento seriál může na csfd snadno vyzývat k povrchním hodnocením. Ale není to film, je to televize. Jde tedy o jiná kritéria. Přes občasné nepochopitelné kratičké výkyvy v jednání některých postav, která by se dala velmi snadno vyřešit ve střižně, je scénář dobře vymyšlený, vtipný a napínavý. A dobře natočený i zahraný. Někdy se však na oba sympatické hlavní hrdiny, ale nejen na ně, nezaslouženě hrne velká koncentrace nejrůznějších přehnaně negativních příhod, až je to za čárou. Divák by neměl ztrácet motivaci toužit se s hlavními hrdiny identifikovat. Naopak se nikdo netouží identifikovat s absolutními babráky. Tato nepochopitelná nevyváženost jinak povedenému seriálu ubližuje, a není to nadsázka. Jako třeba když v Muži z Akapulca nechá spisovatel François Merlin (Jean-Paul Belmondo) svoji románovou postavu Boba Saint-Claira (Jean-Paul Belmondo) záměrně shnít v masovém hrobě. Někdy při sledování Ohnivého kuřete mám také pocit, že autora Mike i Burák už pěkně štvou...