Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (36)

plakát

Paterson (2016) 

Naprosto, ale naprosto báječné... Film, který je lepší než život... P. S. Anglický buldoček v oscarové formě :)

plakát

Polda (2016) (seriál) 

Ačkoliv jsem se raději obrnil takřka zenovou předpojatostí a nečekal pranic zajímavého, i tak jsem překvapen, kam až se může seriálová krimi "tvorba" zřítit... Pořád jsem doufal, že se jedná o sociologický experiment a na konci pořadu nás ujistí o naprosté brakovosti daného příběhu... bohužel, nestalo se tak... Hádám, že scénář byl generován na google script generator a herci byli pod vlivem omamných látek, neb si jinak nemohu vysvětlit, proč by někdo do éteru vypustil toto... Možná se jedná o útok ISIS na naše šedé kůry mozkové... ale s největší pravděpodobností se jedná o hudební mega-fuze-klip, který byl omylem naroubován na poldu :) rozhodně nedoporučuji k pravidelné konzumaci... 1/5 a bude hůř?

plakát

The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers (2009) 

Deny Ellsberg, sympaťák s modrýma očima, absolvent Harwardu (disertační práce Ellsbergův paradox) se takřka po snové kariéře v Pentagonu a RAND ind., kde měl mimo jiné i na starosti nukleární strategii boje, rozhodl po dvou letech mlčení ve válkou zmítaném Vietnamu (1964-66) změnit orientaci o tisíc stupňů a díky nejvyššímu stupni bezpečnostní prověrky mohl postupně vynosit z Pentagonu v kožené aktovce a oxeroxoval (doma se svými dětmi) ultra top secret listiny cca 7000 str. (týkající se způsobu vedení války s našimi dnešními provozovateli večerek) a poté je "předat" tisku. A vu a lá zápletka jak hrom. Bradley Manning své doby. Televize, tisk ho plný, soudy nezahálely a 115 let mu věštily, on však dále šířil již jen a pouze myšlenky neválečné a stal se předním a hlasitým aktivistou, který ve velké míře přispěl k ukončení této (jak říká poručík Dan) ZKURVENÉ války. Kvalitní dokument mapující životní příběh tohoto odvážného muže, vystoupí i další anti amíci jako Zinn a Noam. P.S. Nixona nasral až k zbělení a prohlásil o něm: "je to nejnebezpečnější muž Ameriky a jen a pouze vláda rozhoduje o tom, co se občané o válce dozví..." Bush ml. to podepsal a dál hlásal :)

plakát

I Am (2010) 

Objevitel Jimma Carryho a rejža krejzi komedií, se jednoho dne šeredně vyseká na kole. Na tom by nebylo nic zas až tak divného, kdyby potáceje se na hranici života a smrti neprozřel a nezačal s pidi štábkem rajzovat kolem ameriky a navštěvovat velikananánské amícké mozkovny, aby si odpověděl na otázky: 1) Co se to tady kurva děje? 2) Co se s tim kurva dá dělat? Thesis jsou asi následující: konzumizmus a jeho vývoz do světa, sobectví a hamižnost, chudoba, propojenost, srdeční pole (věděcká aura), pospolitost, LÁSKA v DNA!!! Neb jak na konci filmu říká jeden pán: Lennon měl pravdu, vše co potřebujeme je love!!!! Tam ta da da dá... Hezké, doporučuji všem New a post a between age a budhi a vega a mega a i jogurtům :)

plakát

Howard Zinn: You Can't Be Neutral on a Moving Train (2004) 

Tento dokument naprosto nedoporučuji všem fašounům, Bushům, Hitlerům, Stalinům, Paroubkům, Klausům, zabeděncům a Evě a Vaškovi. Naopak je vele-osoba maestra Zinna (odpouštíme mu shazování napalmu na Francii) inspirující pro všechny aktivisty, bojovníky s establishmentem a po přečtení Peoples history of the USA snad i pro učitele dějepisu. Archivní záběry vkusně provází filmem, kde si své řekne i Noam a dokonce i neviditelný Matt Damon za mikrofonem. Viva la paix!!! p.s. BigQuik cituje pana Zinna, to jen pro pořádek.

plakát

Jak se krade tajemství: Příběh Wikileaks (2013) 

Světoznámý protrhávač prezervativů, hacker a paranoik, známý pod jménem Julian Assange a transvestita Bradley Manning (Daniel Ellsberg 21. století) s nevyjasněnou sexuální orientací, se sklony k masovému vyzrazování vládních tajemství, bití žen a pitím hektolitrů coly, jsou hlavní hvězdy tohoto Gibneyovského (ten chlapík nezklame) dokumentu. Eticko-morální esence zhusta přítomna, neb zlo a dobro v každém z nás, proto ty kdož jsi bez viny, kamenem hoď, či alespoň leakni info či založ wikidrbnu. Určitě mrkněte. 80% jo a myslel jsem, že Julian teda větší frajer :)

plakát

Než si pro nás přijde (2007) 

Doufám, že Zackham s Reinerem procházeli v procesu tvorby tohoto horskodrážního můví ambivalentními fázemi maniodepresivní psychózy, neb si jinak nedovedu představit, jak by někdo mohl tak NECITLIVĚ skládat naprosto laciondně kýčoidní scény (vratné lahve s balónem hadr) s více méně dramaticko-filosofickými (sic mělkými) obrazy. Jack s léty nezraje, naštěstí Morgen je Morgen i bez coly. Cáry sentimentu u mne nevyloudily ani mililitr slzy. Oblečená neoblečená - nevím, 65 a to jsem viděl v LETNÍM KINĚ!!!

plakát

Korengal: Afgánská válka (2014) 

Svižný snímek s parádní hudbou jest takřka klonem dokumentů a lá Armadillo či Restrepo. Afghánistán je kulisou par excellance a mladí amíci si zde "užívají" svoji bojovou misi. Tvůrci vsadili na množství intimních rozhovorů rozkrývajících motivaci jednotlivých vojáků v kombinaci se záběry z terénu či přímo z boje. Místní obyvatelé jsou bohužel vykresleni v nepříliš hezkém světle. Je jim vyčítáno pokrytectví a spolupráce s Talibanem. Pokud chcete získat vhled do myšlení domorodců, je tento film neposouvající, ale jako sonda do života vojáků - dokument mimořádný. Zkrátka chlapci mají rádi hru na vojáky, zbraně a akci, proto si náležitě zadovádí i v údolí smrti!!! Open fire!!! "And if i kill somebody, i dont give a shit!"

plakát

My Wasted Life (2000) (TV film) 

Příjemná sonda do života Matta Groeninga, absolutní povinnost pro fandy Simpsnových!!!

plakát

Carl Jung: Wisdom of the Dream (1989) (seriál) 

Stručný úvod do numinózního světa C. G. Junga. První dva díly se pokoušejí načrtnou jeho život a základní myšlenkové koncepce - tedy psychologický typ, mýtus, nevědomí a sny. Třetí díl pak přináší určitou paletu příkladů užití jeho terapie - např. na vojácích trpících post-traumatickým syndromem z Vietnamu. Jedná se o srozumitelně zpracovanou sérii dokumentů obohacenou o množství rozhovorů s jeho žáky či pokračovateli a v neposlední řadě i s Jungem samotným, který po sobě bohužel zanechal jen málo filmových nahrávek (ve filmu použit rozhovor z r. 1957). Pokud však nechcete věnovat 150 minut svého života tomuto dokumentu a přesto chcete nahlédnout do duše pana Junga, doporučuji k přečtení "Problém duše moderního člověka" - kratší kniha esejů s úchvatným přesahem. Vše k shlédnutí na https://www.youtube.com/watch?v=3HvN04oaW0Y