Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor

Recenze (183)

plakát

Agatha Christie's Poirot - Opona - Poirotův poslední případ (2013) (epizoda) 

Uf!... Bez spoilerů... Byly to krásné časy... Takže trochu rekapitulace... Začalo to seriálem v roce 1989, od té doby vzniklo celkem 13 filmových sérií. Pro člověka, který viděl všechny díly, a tak trochu se zajímá o myšlení a filozofii Poirota, je vědomí, že s dílem nastává konec, velmi smutný. Konec je to ovšem geniální, velmi vhodně vybraný tip pro záporáka, návrat Hastingse, návrat na zámek Styles, morální dilema a především jedno z nejlepších závěrečných rozuzlení vůbec... Důkaz, že ne vždy bychom měli chtít vidět světlo a je dobré zůstat v temnotě. Důkaz, že konat dobro může být depresivní. A otázka váhy lidského života... A teď už jen pár poděkování. Děkuji A. Christie za postavu nejlepšího detektiva vůbec. Děkuji Britům, že 25 let točili tuto komplexní sérii a drželi se, v dnešní době pro mnohé "nudné," ale inteligentní formy příběhů vesměs dle předlohy. Děkuji Davidu Suchetovi, že 25 let vydržel hrát Poirota, a to tak dobře, že se jím stal, Jaromíru Medunovi a Petru Kostkovi za dabing, televizím Prima a ČT za vysílání v ČR. Děkuji Christopheru Gunningovi za hudbu pro Poirota v letech 1989-2005 a Christianu Hansonovi, který v posledních dílech na Gunninga navázal, ale přidal na vážnosti. Děkuji za důstojný konec. Au revoir... Opona spadla...

plakát

Agatha Christie's Poirot - Vražda v Mezopotámii (2001) (epizoda) 

Jeden z mých nejoblíbenějších Poirotů. Když jsem tento díl poprvé viděl jako malý, tak jsem byl při závěrečným odhalením Poirota tak napnutý a jenom jsem žasnul. Geniální předloha, geniální zpracování, napínavé, překvapivé, kvalitní scény s maskou a z toho vyplývající netradiční způsob vraždy, povedená také úsměvná scéna s hmyzem. A opět platí pravidlo, že na vše se dá přijít logicky a zároveň je pachatelem jedna z nejnepravděpodobnějších postav. :)

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

Zajímavý námět a vynikající H. J. Osment v roli oddaného robota Davida s propracovaným hudebním doprovodem. Film nenásilně ukazuje na krásu i úskalí lásky ke člověku.

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

Energický snímek, který si pro mě (neznalce předlohy) připravil jedno překvapení, kromě toho fungují vtipy i nová postava Electro, jsem zvědav, jak se to bude vyvíjet dál... Přeměna Hornera na Zimmera mi přišla zvláštní, obzvláště vytvoření úplně nového motivu pro Spidermana, ale soundtrack je to rozhodně dobrý :-)

plakát

Americký zločin (2007) 

Vskutku smutná ukázka pro mě neskutečného! A paradoxně podle skutečnosti. Tento film vystihuje ZLO v jeho vlastní podstatě. Neuvěřitelné, jaká zvrácenost a humus v lidech existuje. Tento film ačkoliv drama byl pro mě spíše horor, protože jsem se bál, co přijde v další scéně a říkal jsem si, ať už to skončí, ať někdo projeví kus dobra a zasáhne. A jako divák jsem si připadal bezmocný... Kromě pohledu na zlo, pak pohled i na davovou psychózu, lhostejnost a ignoraci (a můžeme debatovat o tom, co je horší), nesmírně poučné... A dovolím si oponovat všem uživatelům čsfd, kteří vyžadují víc násilí a větší moment překvapení, protože si myslím, že nepochopili poslání tohoto snímku... Vkusně zobrazit problém, který v lidské společnosti existuje a je třeba ho řešit a i kam až může problém zajít, když se řešit nebude. Jasných pět, doporučuji pouze pro silnější povahy a 15+.

plakát

Ant-Man (2015) 

Děkuji za čsfd projekci, zejména pro to, že pro mě tato marvelovka překonala pokračování Avengers, zejména kvůli snadnější orientaci v ději a mnoha vtipným okamžikům. Do jednotlivých rolí bylo vybráno skvělé obsazení a zejména pomocní zlodějíčci ve vedlejších rolích ještě více zvedali úroveň snímku. Bez výhrad ve svém žánru (nečekejte nic hlubokého), doporučuji a jasných 5 ;-)

plakát

Atlas mraků (2012) 

Jedno z příjemných překvapení roku 2012. Film drží z kvalitního scénaře, který se skládá z 6 různých příběhů, které jsou navzájem (někdy více, někdy méně) propojeny. Po úvodu jsem měl v kině pocit, že nebudu přepínání mezi jednotlivými příběhy stíhat a ve filmu se ztratím. To se nakonec nestalo, film jsem si užíval a přes delší stopáž jsem se ani na okamžik nenudil. Po druhém a třetím zhlédnutí si člověk začíná všímat více propracovaných detailů. Příběhy jsou každý z odlišného žánru, nicméně jsou propojovány promyšlenými střihy, hudbou a geniálními maskami. Po prvním zhlédnutí jsem absolutně nestačil zaregistrovat, v kolika rolích ten daný herec hrál. Na hudební spolupráci těchto tří skladatelů jsme už zvyklí z Parfému a bylo předem jasné, že nezklamou a ukazují, že gradace umí být i decentní a hudba krásně doplňuje důležitý text. Film, který překvapí a pokud rádi přemýšlíte, neměli byste si ho nechat ujít. Jasných 5 hvězd :-)

plakát

Ať vejde ten pravý (2010) 

Pro mě remake ještě lepší než originál (i když ten je taky za 5 hvězd) , ano asi jsem trochu proamerický, a to především kvůli hudbě, tenhle film ale neměl chybu. Postupně budující se atmosféra. Každá schůzka Owena a Abby prostě perfektně filmařsky zvládnutá. Scénář vesměs kopíruje originál, ale zde se mi víc líbí hlavní dvě dětské role (a proto je mám v oblíbených). Konečně po dlouhé době horor, po kterém se člověku nezvedá žaludek, ale je tvořen napětím. Navíc je film podán tak, že v něm neexistuje postava, která by byla vysloveně kladná nebo vysloveně záporná a jste občas nuceni s Abby soucítit, stejně jako Owen. Hudebně minimalisticky dokonalé, především Parting sorrows, Giacchino se vyznamenal a je nezbytnou součástí příběhu :)

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Klasika - pro cílové publikum (komiksové fanoušky) patrně extratřída, za mě oceňuji především humor a absenci nudy. (Viděno na FF v Chotěboři) :-)

plakát

Barbarella (1968) 

Tajemství pozitronového paprsku a hledaní Durana Durana je tak neuvěřitelně stupidní, až strašně úsměvné, takže se zrovna v TV koukám po druhé a přidávám hvězdu :D Asi se nacházím ještě v primitivní fázi neutronové nezodpovědnosti, jinak si to nedovedu vysvětlit :D