Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

bruxmeister 

všechny recenze uživatele

Naprosto dechberoucí zakončení Poirotovské serie. Z pohledu člověka, který případy belgického detektiva sledoval s pravidelností švýcarských hodinek, tvůrci naservírovali naprosto neznámý pohled do Poirotovy duše. Atmosféru posledního dílu umocňuje ještě více místo jejiho konání, které bylo zároveň i dějištěm prvního případu starých přátel. Nostalgii a kapičce slzy se neubráníte i když se Hercule nevzdává a za každou cenu je připraven dotáhnout svůj poslední případ s pomocí Hastingse do konce. Opravdové vyvrcholení se dostaví, jenž si tato série po právu zaslouží. David Suchet předvedl opravdu špičku svého hereckého umění, tak i on podává na závěr excelentní výkon. Při vzpomínce se omi opět rozbuší srdce, skvěle natočeno. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně zajímavý a atypický závěr celé dlouholeté ságy. Nejsem zklamán protože by díl byl nějak špatný. To zas ne. Byl natočen fenomenálně s grácií a důstojností. Vyvrcholení bylo pak nadmíru excelující. Spíše mne trápí, že tím se uzavírá i jeden kruh zpodobněných knížek Agathy Christie. Zkrátka a dobře pocit, že další díly už nebudou a pokud ano, tak po tomto to už nebude ono. Každopádně za mne 5/5. ()

Reklama

Stanmi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dvaceti čtyřech letech a po několika desítkách seriálových epizod a filmů nastal čas pro poslední případ Hercula Poirota s příznačným názvem Opona. Hercule Poirot (David Suchet) i kapitán Hastings (Hugh Fraser) se vracejí na místo, kde to všechno kdysi začalo - na zámek Styles. Ten se sice proměnil v penzion, ale opět se zde schyluje k tragédii...Hercule Poirot je však již oslaben staří a nemocí a tak se hlavním hrdinou stává kapitán Hastings, také díky tomu, že na zámku je jeho dcera se kterou nemá úplně idylické vztahy. Pro mne jako fanouška belgického detektiva bylo příjemné zase vidět spolu pány Sucheta a Frasera, holt nostalgie je nostalgie,nicméně i bez dávky sentimentu se dá na snímek dívat zcela bez problémů, příběh je dostatečně zajímavý, byť také tradičně vyprávěný, aby udržel pozornost a závěrečný twist celý zážitek ještě umocní, což činí z Opony opravdu zapamatovatelné dílo v kariéře Hercula Poirota v podání Davida Sucheta. ()

adam9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem jediný, kdo čekal mnohem víc? Nechtěl jsem bůhví jak sentimentální odchod, ale tohle bylo zase až moc temné. A co se týče morální otázky příběhu, tak Orient Express u mne v téhle stránce Poirota zůstává tím lepším. Je to trochu zklamání, ale ještě větší je, že končí jedna velká fantastická éra. Děkuji Davide Suchete a klobouček dolů. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šedé buňky mozkové zešedivěli a... A přináší jednoho z nejlepších filmových Poirotů, který je o to lepší, že tu prostě naplno funguje i nostalgie, přeci jen, tohle je poslední Suchetův Poirot... Dokonalé završení celé série, které se rochní v emocionálním a geniálně napsaném rozřešením případu (dost možná nejlepší scéna s finálním odhalením vraha v celém seriálu, díky Aghato), navíc nejlepším Poirotím padouchem všehomíra. Díky všem tvůrcům, za tolik dílů, Dík Poirotovi který se vtělil do Sucheta (nebo to je naopak?). Díky za tuhle pomalu se zatahující oponu, která má v sobě víc emocí a napětí, než drtivá většina filmů jakkoliv ačkóvé produkce. Díky. "Byli to dobré časy... " ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot. Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)
  • Suchet v souvislosti s 13. řadou uvedl: "Jsem více než potěšen, že si mohu zopakovat svou roli Poirota. Je to moje celoživotní ambice přinést tento úžasný kánon děl až do konce. "Poirot je brilantní a hluboce komplikovaný charakter a já jsem vždy miloval, hrát ho." (v.indruchova)

Reklama

Reklama