Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Western
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Pro hrst dolarů

Pro hrst dolarů (1964)

Chápu, že si vaši lidi jenom hráli, ale můj kůň to nechápe. Ale když se mu omluvíte ... Tvrďák Clint v nejlepší formě. Ani nevím, kolikrát jsem celou sérii už viděl. Pro hrst dolarů, to byl první western od Sergia Leone natočený v době, kdy už konečně přestal pitvat antické memoáry a pustil se do "spaghetti" žánru. Já mám tento první film ze všech tří natočených nejraději. Opravuji, čtyři... rakve! :-)

Kmotr

Kmotr (1972)

Skvělý filmový zážitek. Ideální se suchým červeným, a nemusí být nutně sicilské ani toskánské:-) Tři hodiny nádherně plynoucího děje ve společnosti skutečných mistrů svého řemesla. A pokud platí, že víno časem zraje, potom s dalším shlédnutí nepochybně i tento film.

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Mulholland Drive. Divadlo, kde se prolínají scény, mění postavy, objevují tajemné předměty... Takové představení si může dovolit režisérská persona, jakou David Lynch nepochybně je. Základním předpokladem k tomu, aby lidi bavilo řešit tento filmový rébus, je skvělá atmosféra, se kterou mě příběh skutečně přimrazil. Přes to všechno by mě zajímalo, zda by takovou šanci u diváka dostal bezejmenný režisér, pokud by přišel s něčím podobným. Asi ne, ale toto je Lynch a ten si svoji pozici už vybudoval. A díky za to! Dalším, tentokrát hereckým, bonusem je výkon Naomi Watts, nádhera. I když přiznávám, že některé kousky mozaiky mi nezapadly a myslím, že se mi do rámce už ani nevlezou, rád si nad MD zapřemýšlím znovu.

Hořký měsíc

Hořký měsíc (1992)

Láska, chtíč i totální destrukce. Vše neskutečně intenzivní, perfektně vybalancované, působivé, ... a hlavně těžko popsatelné. Tento film musím vidět znovu!

Věčný svit neposkvrněné mysli

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

Parádně zrežírovaný chaos v makovici. Každopádně chce to vidět ještě jednou, nejde zrovna o jednoduchý film. Vzhledem k tomu, jak zahráli Jim Carrey a Kate Winslet, tak se na druhé pokoukání pokochání opravdu těším. Po filmu jsem si vybavil Titanic a Zvířecího detektiva:-), ještě že nehraji na škatulky!

Olověná vesta

Olověná vesta (1987)

Mariňák s přezdívkou Joker, to byl hodně dobrý nápad, jak vystavět příběh ve válečném filmu. Co s Vámi asi udělá výcviková gumárna, a co teprve Vietnam? Seržant Hartman, to byl unikátní prototyp zeleného blba, kdo by si tady nevzpomněl na vlastní přijímač... Výborný je monolog v druhé části filmu těsně po přeložení zpravodajců k bojové jednotce, kdy "Krakonošové" slaví "narozeniny" jednoho zabitého Charlieho. Ten film mě dostal právě takovými momenty. Vůbec zde nešlo o megalomanské bojové scény. FMJ je u mě zdaleka nejlepší film svého žánru, navíc doplněný skvostným soundtrackem v čele s "Surfin' Bird" od The Trashmen. Jen nepochopím jednu věc, proč překladatel tak zprznil název filmu...

Je třeba zabít Sekala

Je třeba zabít Sekala (1998)

Pro mě jednoznačně nejlepší český film 90. let. Lidský a současně mrazivý příběh zasazený hluboko do atmosféry strachu v době Protektorátu. Téměř až "westernový" duel v podání výborných polských herců Linda vs. Lubaszenko skvěle z pohledu děje dokresluje postava Jiřího Bartošky. Není u nás zdaleka obvyklé točit filmy s tak výraznými, solitérními charaktery hlavních aktérů a s takovou jejich postojovou polaritou. Film mi v mnohém připomněl věhlasný snímek Všichni dobří rodáci.

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

"Co já tady proboha dělám!", tak toto rozpoložení může jak vidno dva lidi i spojovat. A nešlo jen o Tokio a spoustu "plaštěných" Japonců. Krásně natočený film, jemné a upřímné. Bezesné noci z odcizení, vzájemné pochopení, jedna (vlastně dvě, ano!) nesmělé pusy ve výtahu. Nemůžu se zbavit pocitu, že je na tomto filmu vidět nádherný ženský rukopis. Rád se s tímto filmem zase jednou zasním znovu.

Na dotek

Na dotek (2004)

Šachy mezi vztahy v předem úspěšném podání. I když na druhou stranu, šikovná dějová výstavba opepřená časovými posuny, skvělá atmosféra dokreslená nádhernou muzikou a vyzrálý herecký výkon Natalie Portman, to vše posouvá tento film dost vysoko. Dva momenty byly přímo "par excellence". Jednak z té holky u tyče mě málem trefil šlak:-) a dále závěrečná scéna u "památníku AA", to byla totální citová destrukce.

Leon

Leon (1994)

Jean Reno a už tehdy dost přesvědčivá Natalia Portman, zvláštní napětí příběhu. Pro mě výjimečný film.