Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (20)

plakát

Dogville (2003) 

Komentář obsahuje SPOILERY! Film jsem chtěl po půl hodině vypnout a ohodnotit odpadem kvůli nesnesitelné nudě a zvláštnímu stylu zpracování, který mi moc nesedl. Kvůli tomu, abych mohl film objektivně posoudit a porovnat s hodnocením jiných lidí jsem si nemohl dovolit ho odstřelit a vydržel jsem až do konce. Po nějakém čase nudy ubylo a s přibývající lidskou krutostní, slaboduchostí a bezohledností se stal film zajímavějším i když na zpracování jsem si úplně nezvykl až do konce. Hodně jsem soucítil s hlavní hrdinkou (andělská tvář a prakticky i chování) a bylo mi jí upřímně líto, i když musím říct, že být v její kůži tak bych se tak využívat a hlavně znásilňovat nenechal, to bych se radějí udal policii, zvláště hned při prvním znásilnění, kdy byla možnost největší. V tomto směru byla pro mě pasivita hlavní hrdinky a neschopnost jakéhokoli vzdoru absolutně nepochopitelná, kor když nakonec vyjde najevo kdo ji pronásledoval a proč. Je jasné, že pasivita hrdinky, úplná bezbrannost a odkázanost na ostatní byla režisérovým záměrem. Jinak by nemohl vzniknou ten kontrast vyobrazení postupného zneužívání její dobroty a bezvýchodné situace, kdy začalo to městečko rádoby slušných a hodných lidí využívat či spíše zneužívat později až vpodstatě formou otroctví i sexuálního bylo právě přes absenci brutálnějších momentů dosti nechutné a vyvolávalo to ve mě vztek a pocity odporu. Obyvatelé města rádoby slušní a bezúhonní, i když všichni sami slabosští a zranitelní, někteří dokonce dementní, kriplové, černí, čili sami ohrožená skupina lidí se schovávali jeden za druhým, každý z ní chtěl mít prospěch a tvářili se jako by vlastně nic špatného nedělali, o to smutnější bylo, že se nikdo nevzepřel a nenašel v sobě kousek lidskosti, krom toho slabocha, který ji rádoby miloval, to byl právě ten paradox, že ti lidi byli absolutní slaboši, ale postupně si troufali více a více, když si to "mohli" dovolit. Režisérovi se tak povedlo nastínit špatné lidské vlastnosti v plné síle a tak jak to bohužel ve světě často funguje:( Konec byl pro mě zadostiučiněním a vystřílení toho zapadákova bylo jako pohlazení po duši i když s těmi co ji znásilnili bych si být jí pohrál trochu více, takže mi konec nepřišel nějak přehnaně brutální. Naopak s těmi co ji znásilnili jsem si přál, aby si "pohrála" více. Každopádně nad tím filmem uvažuji a zneklidňuje mě i nějaký čas po jeho shlédnutí, což není jen tak a to mám na filmech rád, takže od původního odpadu musím dát za 4*

plakát

Skleněné peklo (1974) 

Filmový zážitek díky skvělému tempu, napětí a bezchybným hereckým výkonům, kterým vévodí Steve McQueeen a Paul Newman. Překvapilo mě, jak mě 30let starý film vtáhl. Jednoznačně mistrovské dílo a špička žánru.

plakát

Lawrence z Arábie (1962) 

Film je zpracován velkolepě a určitě stojí za shlédnutí, ale pro mě byly některé scény až neúnosně dlouhé a nudné. Přiznám se, že putování pouští jsem zrychloval, čímž jsem ulevil utrpení. Bohužel ani příběh mě nenadchnul tak, jak jsem očekával, proto nemůžu dát více, než 3*. Umělecká stránka je vysoká, ale ta zábavná mi tu trochu schází, navíc si neodpustím zkritizovat bojové scény, které jiní chválili, i když je mi jasné, že je to dobou vzniku.

plakát

Tucker & Dale vs. Zlo (2010) 

Film mě skvěle pobavil a dokonce jsem se několikrát i hlasitě zasmál. Originální námět, kdy vidláci (sympatičtí herci) nejsou ti zlí oproti studentům, tím vznikají komické situace a absurdní hlášky - "parta sebevražedných studentů". I přesto, že film v druhé půlce trošku ztratil tempo, tak i přesto jsem se vůbec nenudil, proto musím hodnotit hodně nadprůměrně = 80%

plakát

Divocí andělé (1966) 

Film o partě kreténů na motorkách, kteří jsou tak nespoutaní, že neuznávají ani hierarchii mezi sebou a své kolegy SPOILER (znásilnění vdovy přímo při obřadu). I přes násilné scény, které nejsou nikterak brutální jsem měl z filmu pocit jako by ho sponzorovala US Army, aby mladým v té době ukázala co jsou motorkáři a podobní svobodomyslní za "hovada". I přes slušný námět se ve filmu nic extra nestalo a škoda, že to vyznělo tak jedoznačně proti motorkářům, kteří jsou vyobrazení bez zábran a jakékoli špetky morálky. Pro mě jednoznačně podprůměr, i když Peter Fonda i Bruce Dern se pro své role hodili skvěle.

plakát

Vzpomínky na Afriku (1985) 

Na můj vkus příliš zdlouhavé. M. Streep sice hraje skvěle, ale největší náboj májí scény společné s R. Redfordem (můj oblíbený herec), těch bohužel nebylo zas tak moc, protože on je dost často pryč:) I přes překrásné scenérie a hudbu nebudu nadhodnocovat, filmové umění to bezesporu je, ale nechytlo mě to tak silně.

plakát

Velký Gatsby (1974) 

Bohužel pro mě obrovské zklamání. Od filmu s mým oblíbeným hercem Robertem Redfordem jsem čekal daleko více. Už jen jeho přítomností mají u mě tyto flmy napůl vyhráno, ale u tohto filmu neměl tolik prostoru a navíc se nic moc nedělo, až na konec, ale to je pro mě málo. Film měl příliš pomalé tempo a i přes velký potencionál mi vyzněl nějak ploše.

plakát

Love Story (1970) 

Nemůžu si pomoci, ale tento film mě dostal. Nejsem zrovna příznivcem romantických filmů a xkrát už jsem se u jiných vysoce hodnocených filmů zklamal, proto jsem k němu přistupoval spíše s tím, že si odbiju povinnou nudu. K mému obrovskému překvapení jsem se vůbec nenudil a film mě chytil od samotného začátku, ani jsem nevěděl proč. Hudba je skvělá, stejně jako herci. Až teď jsem zjistil, že Ryan O´Neal zároveň hrál hlavní roli v mém jiném oblíbeném filmu - Barry Lyndon, možná proto mi byl od začátku hodně sympatický. Přiznám se, že mě film dojal až k slzám a to se mi stalo po hodně dlouhé době.

plakát

Rudý škorpion (1988) 

Klasika, kterou jsem viděl prvně ještě na VHS. Po shlédnutí nyní se mi zdálo tempo přeci jen pomalejší a nebyla to už taková pecka jako kdysi, přesto se jedná stále o slušný snímek se zajímavým námětem a jedna z nejlepších rolí D. Lundgrena.

plakát

Předtucha (1947) 

Bohužel tento film mě velice zklamal, téma předtuchy bylo využito podle mě minimálně, film mě tak nudil, že jsem ho musel zrychlovat, nedávam odpad jen protože jsem vydržel dokoukat a snad za zajímavou postavu R. Hrušínského:)