Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (454)

plakát

Proces (2013) (divadelní záznam) 

Pařízkův Proces je "systematickým obrazem bezčasí, kde si někdo nemůže připadat bezpečně". Martin Finger představuje seriózního zaměstnance banky s úhlednými životními rituály a návyky. Proč by zrovna on - v době, kdy jsou banky odrazem prosperity společnosti měl být zatýkán, když dbá o blaho svého okolí. Je to právě proto, že tomu tak činí? Hra s jeho absolutní dezorientací v situací, přílivy i odlivy falešné naděje, že absurdní řízení skončí co nejdřív a postupné mizení jsou precizně dokreslené až k řízené sebevraždě. Zásadní interpretace románu i cynický komentář Dušana Pařízka k vykloubené době "kdy je člověk sledován, aby si připadal bezpečně".

plakát

Divadlo Komedie 2002-2012 (2013) (pořad) 

Dokument Radima Špačka jsem viděl už v předpremiéře na Divadelní Flóře. Musím říct, že v atmosféře, kdy se ještě velmi živě vzpomínalo na inscenace i spontánní setkávání s celým Komorním divadlem a spousta z přítomných fanoušků se zúčastnila "závěrečného mejdanu na konci července 2012, bylo to lepší pokoukání. S odstupem - dokument zabírá poslední okamžiky divadla - loučení s fenoménem, možná ikonou; aurou, kterou si divadlo stačilo během posledních let vytvořit, je to nostalgické. Stále však než ukázky z jednotlivých inscenací a záběry z derniéry "Hodiny, ve které jsme o sobě nevěděli" jsou cennější úvahy o českém divadle, režii i tom jak uvažují sami divadelníci.

plakát

Muž z oceli (2013) 

Velkolepá skládačka z duše Kal Ela. Všechno je ve filmu méně sytě barevné než v komiksu - ke štěstí všech nevypadá Supermanův kostým tak příšerně zářivě jako obvykle a dokonce je o dost málomluvnější než kdykoliv předtím. Neobjevil se všivák Lex ani žádná z jeho fascinací kryptoninitem. Hovoří za něj jiní - vše se hrne dopředu; dokonce před něj staví nelehká rozhodnutí. Přesto tomu chybí stupínek k totálnímu SUPER. Teď je to spíš Fainman.

plakát

G.I. Joe 2: Odveta (2013) 

Místo pořádné jízdy pro velké zbraně hltající kluky - seminář v taneční škole. Hromady inspirace ze Star wars a dalších zdrojů je přece příslibem velkých torpéd, super tanků, vychytaných zbraní a pěkných holek s mečem. Naplnila se tak půlka a to ještě dosti podivně, bez Sommersovské všehochuti. Chybí návaznost na nepříliš korektní vztahy USA - Francie (nějaký přihlouplý pán v saku s vlajkou Francie na klopy nestačí), vnitřní dítě postrádalo trochu ráznější megalomanie, byť jde o válku malé skupinky s celým světem. Ani ta konspirační rovina není tak zábavná jako před tím. Pár samurajů na lanech a Bruce Willis se zbrojnicí v kuchyni nestačil nárokům na pořádnou řachu. *BUM*

plakát

Sbohem a bedna (1992) (TV film) 

Halucinace. Pieta. Sbohem...

plakát

Údolí včel (1967) 

Může být báseň téhož vypravěče jiná? V Údolí včel tentýž vypravěč nepřekonává vrcholný svůj vrcholný obraz. Časově úspornější, formálně ale rozmáchlejší, hudebně obdobně mrazivé. Herecky je ovšem Čepek Čepkem - již pouze nenamlouvá hlavní figuru a s Janem Kačerem otevírají dechberoucí obraz souboje spoutaného lidského živlu a ortodoxní a až fanatickou vírou v nijak hezkém středověku. Úkaz filmového umění.

plakát

Fantastická čtyřka (1994) odpad!

Výjimečný je tento pohled na usměvavou čtveřici v příšerných kostýmech snad tím, že není výjimečný ale vůbec ničím. Jako komiks je to naivní, jako vyprávění nestravitelné a jako film v dekoracích - přinejmenším úsměvné. Schopnosti se objevují a mizí, jak se jim zachce - v tomto shledávám Fantastic four originální - schopnosti tam zkrátka jsou. Nevím, zda jsem slyšel špatně, ale souboj v závěru zněl jako hudební motiv z SW.

plakát

Flash - Pilot (1990) (epizoda) 

Celkem příjemný, minimalistický pilot, který nikoho nepobouří extrémně rychlým ani pomalým tempem natož složitou či příliš plytkou zápletkou. Během věty: "Celkem příjemný, minimalistický pilot" se několikrát otočilo cosi červeného, oběhlo - ale zanechalo to vánek...jemný. A i kdyby by byl Flash rychlejší než světlo a utíkal tak rychle, že by slovo "pilot" proběhlo dřív než "celkem" nikdo by si toho moc nevšímal. Poklidné, ale z 90'kových komiksových běsů nejsnesitelnější.

plakát

Nick Fury, zvláštní agent (1998) (TV film) 

Musím přiznat, že tam bylo pár okamžiků, kdy jsem se od srdce zasmál,protože celé to připomínalo nějakou počítačovou hru s vypůjčenými, veselými kostýmy, které míchaly extatické sadomaso s hydrocistickým neoklasicismem a v té době zřejmě velmi hightech architekturou velkých strojů a asi dalších záhadných - dost nelogických hádanek. Nejde ani tak o výrazy hrdinského šklebu a patosu natolik prkenného Hasselhofa - jako skupinu, kterou mám zafixovanou jako sice vedlejší, ale dost důležité postavy z Hvězdné brány. Na ně se dalo koukat. PS: Kdo by tušil, že Hydra - ta uštěpačná organizace má svého šéfa v Praze.