Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (258)

plakát

Saltburn (2023) 

Vynikající vizuální ztvárnění, ovšem dekadentní a bizarní výjevy působí s části samoúčelně, jsou ale dobře dávkované (scéna na hrobu). Bohužel film nestihne ale dostatečně uspokojit či odkrýt původní motivaci postav, ne že jde prostě jen o prachy, ale tu skutečnou původní zkaženost. Barry je na Oskara a jeho finální tanec je skvělý a obecně hudba se povedla, ale je to tak 3,5* zaokrouhleno na 4*.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Než bych zde zbytečně po tisící rozebíral, co bylo dobře a špatně a jak to mohlo nebo nemohlo být natočeno, raději sdělím jen své emoce. První třetina náročnější na vstřebání pojmů a dojmů, v půlce odzbrojující a do konce obsahově fascinující. Po skončení jsem měl takovéto nutkání civět do prázdna, jako když Vás něco skutečně zasáhne a ta energie má ještě setrvačnost.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Dopadlo to přesně, jak jsem se obával. Mistrovsky natočeno a až na hl. postavu skvěle zahráno. Úvodní fáze filmu dávala příslib zajímavých a dynamických kreací, ovšem asi po hodině už začnete tušit, že tohle nebude ten případ. Scorsese v poslední době všude kritizoval současný stav kinematografie a já s ním musel dost souhlasit, všude přítomná komiksová multiversa čím dál horší kvality, není se čemu divit. A to já marvelovky miluju (ne tedy dnes všechny), ale nevyrostl jsem na nich, není mi 16, a tak stále požaduji kvalitní a hlavně stravitelná díla. Tím stravitelná nemyslím komfortní nebo korektní, ale když už mám skoro 4 hodiny sedět v kině, mělo by to mít nějaký drive. Bohužel zde byly z celé stopáže skoro 2,5h zbytečné. Příběh se dá odhadnout po 20 min a tak čekáte alespoň nějaký zvrat, který nepřijde. Po takové době ale hlavně čekáte onu zaslouženou satisfakci v podobě trestu pro hl. zápornou postavu, ale to vám taky film nedá. Tak vás to skutečně požvýká a vyplivne neukojeného, otráveného, znuděného. Vydržel jsem to asi jen proto, že je to skutečně dobře natočeno, ta dobová atmosféra, všechny ty detaily apod. Tolik práce to muselo dát, za to dávám 3*. Ohledně Lea, ten místy přehrává, nebo hraje dokonce špatně, ty přehnané úškleby, které si neumí věrohodně udržet, ale výraz ušlápnutého ňoumy zvládl dobře. Možná je na čase Martine, abyste odešel ze scény s grácií a nechal to tady novým talentům, jako je Damien Chazelle a jeho Babylon. Nebo by bylo si dobré alespoň připomenout, že filmy se točí hlavně pro diváky.

plakát

Inferno (2016) 

U prvních dvou dílů jsem usínal, tenhle mě paradoxně chytnul, konečně! Ale much to má dost a hlavní je ta, že se ten vir nakonec bohužel nepodařilo vypustit.

plakát

Mission: Impossible - Národ grázlů (2015) 

Nevím, tohle jsem ani po hodině nedokázal sledovat se zájmem, ani o postavy či akci. Přišlo mě to nějak zmatené a bez smyslu, s velmi průměrnými dialogy. Tom Cruise je Tom Cruise a nemohu ho vůbec oddělit od reálného člověka a vnímat jako postavu. To se mu povedlo jen v Magnólii či Interview s upírem (možná).

plakát

Blue Beetle (2023) 

DC se nebojí vytahovat i dost neprofláklé postavy a toho si na tomto filmu cením. Bohužel to je tak asi vše. Možná ještě * za relativně střízlivou a vtipnou akci, oproti chaotickému a hloupému digitálnímu mrdníku ve Flashovi. Herecky nevýrazný, šablonovitý příběh se opírá hodně o rodinu, což má hrát na city a samozřejmě je pak využito elementu nutné pomsty, jinak by ten tacos hoch neuměl/nechtěl ani mouše ublížit. Susan Sarandon je tam bohužel křečovitě nasazená, jako většina takto neuctivě znovu vykopaných, starých a milovaných hereckých klasik. Aby v tom seznamu byl alespoň někdo známý, škoda že laciným scénářem zabitý. Jinak neznám původní komiks, kdy a jak vzniknul, ale pro mě je to plagiát a sloučenina Iron Mana se Spidermanem. 2 h spíše ztraceného času.

plakát

Ještěr (2023) 

Slušná atmosféra a zajímavý scénář. Benicio v super formě, ta jeho efektní nenásilnost projevu je skutečné mistrovství. Sem tam naprosto nečekaný a velmi lidsky odzbrojující vtip (výběr dřezové baterie), je to krásná hra s divákem. Škoda, že od poloviny filmy se nepřidá na tempu a dramatičnosti. Výborný moment je návrat domů s očekáváním (scéna u bazénu). Současně je to tak od 3/4 předvídatelné, s poměrně slabým koncem. Ale na režijní celovečerní prvotinu velký potenciál, kamera a střih, a za to přidávám 4*.

plakát

Meg 2: Příkop (2023) 

1* za tu jakžtakž povedenou atmosféru tajného podvodního světa. Zbytek filmu ve všech možných ohledech naprosto otřesný.

plakát

Sexuální výchova - Série 4 (2023) (série) 

První díly měly za úkol snad odradit, než šokovat tou pestrostí nového prostředí a postav, jelikož kvalita na poli dramatickém šla hodně dolů. Každopádně ten samoúčelný barevný svět tam rezonoval hodně, říkám si,  jakoby na světě už neexistovali "normální" lidi..? Ale asi to k dnešní mládeži patří, čím víc divný, ošklivý a bez vkusu, tím lepší. Nakonec pak vypadají ale zase všichni stejně a ten prvotní motiv odlišení se už pak míjí účinkem. Otázkou je, zda všechny ty hybridní existence dotáhnou svoji kýženou změnu do konce, nebo je to jen trend, který se po nějaké době zase vytratí. Tedy tato nová série mě po úvodním šoku začala motivovat k zamýšlení se nad takovými otázkami. Byla tato série vlastně i kritika takových lidí, nebo marketinkově lákající kontroverze..? Obecně jsem to ale jako seriál hodnotil poměrně nízko, naštěstí se pak asi v polovině začne děj zase více upínat na ty původní, dobře napsané postavy a tam mě to zase chytlo. Díl s pohřbem má asi nejemočnější=nejlepší momenty. Finální osudy postav se daly trochu předvídat, ale dojaly. Opět jsem si hlavně užíval Gillian Anderson a dá se říct, že zbytek hlavních postav výrazně herecky nezaostával. Věřím, že to byla poslední série a jako zakončení mě to nakonec nepřišlo až tak zlé, nicméně slabší něž přechozí série určitě a v mnoha řešení zápletek hraničila s pohádkou.

plakát

Flash (2023) 

Zase jsem skočil DC traileru na špek :/ Erza mě nevadí, jako většině, jen má z pod tou maskou občas dost ujetý a trapný výraz. Trapný humor se skutečně jen pár světlými místy, kdy sem se jako normálně zasmál. Po x té okopírované motivy z Marvelu, které už ani tam nefungují, jako je hlavně multiversum, a navíc odfláknuté, prostě stačí rychle utíkat..?! Digitální bordel a snad až záměrně otřesné CGI obličejů.?! Herecky ovšem relativně zvládnuté, Keaton potěšil a předvedl docela efektní vybíjenou. Ty dvě * za to, že jsem se vlastně nenudil. Znovu apel na všechny pokusy o vzkříšení komiksáren, už to zabalte a dejte nám oddech, tenhle trend musel jednou pominout, nehledě na to, zda to děláte dobře či špatně.