Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (331)

plakát

Daaaaaalí! (2023) 

Jsem to pořád odkládal a teď už vím přesně proč. Protože jasně, takováhle bláznivina u mě nikdy neprohraje. Ale něco extra do toho vkládají pouze individuální herecké výkony a charisma (Anaïs Demoustier, Edouard Baer) a nepřímo geniální Buñuel, vykopírovaný až na hranici vkusu. Neříkám tu tedy, že osobně lituju zhlédnutí, byl to zážitek, ale jako dílo je to prakticky o ničem. O géniovi, leč naprosto nijak prudce, osobitě geniální.

plakát

Špatný herec (2023) 

Tohle je úplně přesně to, co nesnáším. Skvěle načatý příběh, který postupně schematiční a pak úplně zešílí. O pachatele znásilnění upálené ještě v den činu na ulici fakt nezakopávám. Pochybuju, že v Mexiku je to Až Tak Úplně Jiné. Problematičnost ne/říkání pravdy a ne/zajištění konsentu zkoumá takovýhle film spíše mýdlovou estrádou, která cokoli racionálního a normativního přešokuje a překřičí.

plakát

Docent - Série 1 (2023) (série) 

Celkem podle očekávání. Solidně nastavený scénář, klasické strachovské neduhy (mýtizace sexualizovaného násilí jako "úchylák čeká na hezkou mladou holku" a ultratrapný Renč jab segment) i řemeslné umy. Třetí díl to táhne dolů, přetažený, skoro bez napětí a předvídatelný klišé závěr. Naopak na to, proč náš chladnokrevný vrah začal vraždit ob týden, nedostaneme nejen zajímavou, ale prostě ani náznak odpovědi. "Hodilo se to pro drama." Na škále "dá se - dá se docentovi" někde v půlce, pro televizi ok.

plakát

Až na věky (2024) 

První půlhodina taková horší verze Manželských etud. Je fakt otravná! (Hlavně ta kamarádka.) V zájmu celku se ale nedala ze scénáře vynechat. Zbytek je fakt hebké, byť volatilní (i doslova, skrze kameru) instruktážní video, jak si přiznat vlastní slabosti, čelit svým démonům a přijmout to dobré, co jsme (si) v životě našli. Samozřejmě idealizované, trochu ignorující dyadičnost vztahů a přeceňující dobrovolnost rozhodnutí (asi dáno norským prostředím, kde je větší). Ale zatraceně silné a dojímavé..

plakát

Moskva - jednosměrná (2020) 

Nejlepší možné televizní béčko. Takže ne, nebyl to úplně strhující a artový zážitek. Pro český kontext, kde se výpovědi o "temné minulosti" zpravidla redukují na vyhroceně dramatické odsouzení a hluboce černou (tragi)komedii, má ale tenhle "shit" značnou inspirativní nadstavbu. Dokáže být současný, adekvátně zábavný a podávat věci srozumitelně až triviálně, aniž by zacházel do absurdního debilna. Být úplně obyčejný je někdy velké umění.

plakát

Smrt do roku 2020 (2020) (TV film) 

(Konečně jsem to zkoukl a ano, nepřekvapivě, tady se vox populi asi nemýlí. Z té středně liberální middle-class perspektivy se strašně těžko střílí na všechny strany, a ještě stejně úderně. (Do mileniálů se to snaží jít, ale úplně bizarně, do korporátu/milionářů se to jít bojí, královna šííleně trapná, autoreklama též cringe...) Celkově neuvěřitelně inkonzistentně poutavé, myšlenkově nosné a především vtipné. Sestříhané dvě minuty Lisy Kudrow na YouTube jsou daleko, předaleko lepší volba, byť zbylých 68 je shit jen tak z půlky; sekvence se Samsonem Kayo a samozřejmě Diane Morgan většinově super. Taky ironický vidět, jak je už čtyři roky zpátky každý druhý Biden jab na jeho věk.)

plakát

Substance (2024) 

MrHlad to víceméně shrnul. Já dávám o hvězdu míň, protože to je za mě tarantinovsky zvrácená degradace tématu. U filmu nesoucího image-feministické a image-antikonzumeristické sdělení se tak královsky pobaví (a rovnou poslintají) přesně ti, do kterých by to mělo bodat. Ne že to nepochopí. Ten film je prostě pro ně. "Funny přestřelená story o bláznivém individuu", ještě hezky agenderovaná tím zdravotním sestrou. Ha, ha, ha (slyšeno v sále)

plakát

Když se světlo zlomí (2024) 

Bez zbytečné kvantity a zbytečného spěchu, krátká stopáž dlouhých minut s velkou hloubkou i myšlenkovým přesahem, lehká i těžká zároveň. Pro někoho možná patetická, idealistická pohádka pro dospělé, já takový skeptik nejsem. Takhle bych prosil ty Islandské Filmy™

plakát

Šelma (2023) 

Strhující rework základního zamjatinovského antiutopického principu ve svěžích kulisách. Osově se nicméně scénář Zamjatina drží a i kvůli tomu není moc překvapivý; chce to naivitu. Dívat se a překvapit se nechat. Stejně tak na morální úrovni: film pokládá otázku lidské duševnosti v tak nepokryté, vypjaté podobě, že mu asi paradoxně mnozí neuvěří. "Tak jestli je lidstvo až tohle, jsem spíš robot." Vyplatí se však podobné otrávenosti nepodlehnout. Protože pak vás to naprosto zavraždí; tak, jak má

plakát

Vedení domácnosti pro začátečníky (2023) 

Spíš pro vysoce pokročilé... Famózní feministická hitparáda lidskosti, která má šmrnc i hloubku a nijak se s tím nese... Plus the most adorable kid in Macedonia