Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (72)

plakát

Zóna zájmu (2023) 

Na tento film je třeba být připraven, je nutné mít nějaké základní historické povědomí nejen o koncentračních táborech, ale i o nacistickém systému a jeho vykonavatelích obecně. Hlavní postava - starostlivý otec  a manžel je vykreslen jako bezemoční manažer, vykonávající s jemu vlastní německou precizností svoji "práci" a je mu jedno, jestli manažeruje fabriku nebo koncentrační tábor, v tom je ta jeho zrůdnost.  Naprosto zásadní pro tento konkrétní filmový zážitek je hudba a zvuky, proto je dobré jít na tento film do kina nebo si ho pustit na zvukově kvalitním přehrávači.

plakát

Vánoční příběh (2022) odpad!

V této nepovedené a trapné variaci na Lásku nebeskou sice hraje hodně zajímavých a pro mě oblíbených herců, ale když není co hrát, ani K. Roden to nezachrání.

plakát

Princezna a půl království (2019) (TV film) odpad!

Tuto pohádku jsem viděla omylem, se svým synem, až do konce, za mě bohužel všechno špatně, a přitom měl příběh potenciál. Pohádky-komedie vždycky fungovaly, v souvislosti s touto pohádkou vidím paralelu např. ke Třem veteránům, kde fungovalo všechno, hlavně chytrý humor. V této pohádce se nepovedlo nic - počínaje špatným castingem, hereckými výkony (u Egona v podání J. Prachaře jsem chtěla TV vždy vypnout, to úplně bolelo plus (ne)herectví některých herců působilo jak z ochotnického divadla, M. Eben jako Valerián svým moderátorským přednesem úplně trhal uši). Kostýmy kapitola sama pro sebe a bohužel i hudba byla naprosto mimo.

plakát

Ozvěny první světové války (2008) (seriál) 

Dokumentů o obou světových válkách bylo natočeno mnoho, jiný rozměr (zejména dokumentům z 1. SV) byl přidán kolorováním, kdy máte pocit, že nejde o až tak vzdálené události a ještě víc to diváka vtáhne. Tento dokument má kromě známých či méně známých faktů navíc přidaný lidský rozměr přímo z úst přeživších vojáků nebo zdravotního personálu. Díky jejich autentickým vzpomínkám se můžete vcítit do generace mladinkých lidí, kteří šli dobrovolně na smrt, je to až dojemné a vždy na konci každého dílu, kdy je uveden věk každého, kdo v dokumentu vzpomínal, mám radost,, že jim byl dopřán tak dlouhý život.

plakát

Anna (2019) 

Dějově zajímavé díky rozuzlení, časové skoky styl vyprávění ozvláštnily, bojové scény (kdy 50 kilová modelka přepere, zmlátí a zabije desítky chlapů) jsou dost mimo a celý film tím degraduje ze špionážního na pohádkový příběh. Z herců vynikají H. Mirren jako agentka KGB a C. Murphy jako agent CIA, naopak hlavní hrdinka představuje klišé v podobě krásné blonďaté modelky - zabijáka, které moc nejde věřit důvod, proč se dala na zabijáckou dráhu. Celkově hodnotím jako spíše slabší odvar Brutální Nikity, ale špatný film to není.

plakát

Good Old Czechs (2022) 

Dokument vytvořený výlučně z archivních záběrů a obsahující pouze autentické vzpomínky dvou válečných hrdinů a letců RAF je jedním slovem strhující. Na rozdíl od jiných dokumentů je bez mnohdy rušivých osobních názorů odborníků a historiků, kteří vstupují do děje a vysvětlují jej jejich dnešní optikou a to tento dokument činí výjimečným. Také se velmi podařil originální hudební podkres. Knihy obou aktérů mám všechny přečtené a přesto tento dokument dal jejich vzpomínkám jiný level. Je to opravdu zážitek, doporučuji.

plakát

Hotel Adlon (2013) (seriál) 

Očekávala jsem výpravnou historickou ságu rodiny Adlonových uprostřed významných dějinných událostí v Německu, ale dočkala jsem se povrchní telenovely se špatnými herci (až na mého oblíbence Toma Schilinga). Němečtí autoři se s tématem nacismu vyrovnali dle očekávání - většina obyčejných Němců byli antifašisté, kteří celou válku trpěli... celkově jsem velmi zklamaná a seriál nedoporučuji.

plakát

Černé vdovy (2019) (seriál) 

Pitomoučká "krimi" komedie  z kategorie "k žehlení dobrý".  Seriál má dobré herecké obsazení, někteří herci svoje role vystřihli skvěle (vyšetřovatelé z oddělení vražd Polívka+Vondráček, ze tří hlavních hrdinek pak L. Sipošová, které tu prostinkou naivku fakt věříte), proto alespoň 1*.

plakát

Yellowstone (2018) (seriál) 

Naprosto exkluzivní záležitost - propadla jsem tomuto modernímu westernu, kde je skvělé úplně všechno: příběh, kamera, příroda, úvodní titulky a hlavně naprosto skvělí herci (zejména trio H. Ford-K. Reilly-Cole Hauser).  A kdo mě opravdu dostal je indiánská aktivistka, ztvárněná Q'oriankou Kilcher (pořád mi vrtalo hlavou, kde jsem ji už viděla hrát a bylo to ve vynikajícím Psychiatrovi). Všechny série jsem viděla v jednom zátahu, takže jsem se logicky přesunula do 1883 a už se nemůžu dočkat 1923. T. Sheridan je pro mě díky Yellowstone objev a těším se na všechny jeho další avizované počiny.

plakát

Elvis (2022) 

Baz Luhrman opět nezklamal a natočil vizuální a hudební a (jak se často v jeho případě píše ) skutečně spektakulární podívanou. Herecky se nemohlo podařit obsadit lépe, A. Butler mě absolutně uhranul a T. Hanks byl neskutečný. Jedním slovem DOKONALÉ!