Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (485)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Letošní pohádka České televizi opět navrátila tvář. Sice to není kdovíjaký klenot, ale koukalo se na ní hezky. Nápad je poměrně jednoduchý, ale nápaditý. Hodně také dělá Marek Eben svojí galantností, která mě od něj neskutečně baví. Jen na pohádku to na mě působilo málo pohádkově. Kombinace Matouš Ruml a Karel Janák už tak nějak ale jde docela k sobě... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Už se stává tradicí, že štědrovečerní pohádky na ČT1 se předhánějí, která spadne do většího hnoje. Princezna a půl království se marně snaží z toho hnoje dostat, zapadla tam až po čepec. Herecké obsazení fakt nemá obdoby, polovina lidí ze Star dance a z dalších debilních pořadů a seriálů to rozhodně nemají jak zachránit, navíc jsou tak nesympatičtí, včetně princezny (nebo co to mělo být), prince i jeho rádce v podaní trapného Ebena. Scénář otřepaná šaškárna a hlavně - celkově je to nastrojené, přehrávané a nepřesvědčivé. Naštěstí si tvůrci odpustili digitální efekty, za což by se tato podívaná určitě potopila do hnoje i s čepcem. Oproti loňskému Kouzelníkovi Žitovi tahle patlanina v konkurenčním boji vychází tedy jako vítěz, avšak to nic nemění na situaci, že se Karel Janák nikdy kvalitně filmovat nenaučí. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Po mnoha nekoukatelných svátečních pohádkách natočených pro (a ve spolupráci s ČT) se tato zase konečně dala. Princeznu si zahrála moje oblíbená Evička Josefíková (a její maminku Veronika Freimanová, jak jinak, že), Marek Eben se velmi snažil a ostatní nic nepokazili. Jen, když jsem poté sledovala pohádku Anděl Páně 2, uvědomila jsem si, že téhle přece jen něco chybělo... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa milé prekvapenie a vlastne po dlhých rokoch sa podarilo natočiť výbornú vianočnú rozprávku, no nielen výbornú, ale hlavne originálnu, vtipnú, nečakane humornú takým iným spôsobom než sa to od rozprávky vianočného typu očakáva. V tomto prípade teda netreba hľadieť na herecké výkony, hoci Prachař tu u mňa zvíťazil, ale hlavne na scenár, ktorý Petr Hudský napísal naozaj takmer dokonale. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to sice vykradený Shrek 2 (Honza = Shrek, princezna = Fiona, Egon = princ Krasoň, a dokonce nechybí ani přepadení dostavníku a okradení tlustého a dlouhého pasažéra o šaty a vůz) od Thora si to bere kladivo, ale scénář docela šlape, repliky a některé situace jsou vtipné, líbí se mi, jak scénář pracuje s některými drobnostmi a udělá k nim postupem času pointu (práskání dveří, nosítka - ta mne pobavila asi nejvíc, služebné láska), postavy se chovají přiměřeně, žádné troškovské chichotání a pitvoření (třeba Honzovi rodiče jsou výborně uvěřitelní), takže za mne pohodová pohádka, zasmál jsem se a pobavil a buddy vsuvka patřila k tomu nejlepšímu z filmu, Eben s Rumlem si skvěle nahrávali, včetně výuky etikety. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (21)

  • Když Valerián (Marek Eben) a Honza (Matouš Ruml) jdou v čase 56:27 na střechu, jde vidět zalepený vypínač od světel. (Sika2)
  • Ve scéně, kde Honza (Matouš Ruml) přeskakuje z koně na koně, ho zastupuje kaskadér. (SONY_)

Reklama

Reklama