Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Dokumentární

Recenze (101)

plakát

Amarcord (1973) 

Dokonalý obraz všech stránek italské mentality. A také presvědčivé vysvětlení, proč Italové ve 30. letech propadli fašistickému třeštění. Geniální jako takřka vše, co Federico vytvořil. Kdo dává míň než 5 hvězd, netuší, co je umění.

plakát

Americká noc (1973) 

Nejkrásnější vyznání lásky k filmu, jaké jsem kdy viděl. Truffautovi se povedlo nemožné: nezastírá směšnost svých postav, malichernost a dětinskost velkých hvězd i lidí z dalších profesí, a přece Americká noc vyznívá jako nejupřímnější a nejpokornější hold filmařskému světu.

plakát

Blade Runner (1982) 

Výtvarně sugestivní, takže v divákovi asi navždy zanechá zvláštní vzpomínku - podobně jako u Vetřelce nebo v pokleslé podobě u Promethea. Ale implantovat do této sci-fi detektivky s jasnými slabinami ve scénáři hlubokomyslné významy a filozofické přesahy (jako by šlo málem o druhého Tarkovského), to je hodně mimo. Velkým trapasem bylo obsazení podprůměrného herce Harrisona Forda do hlavní role.

plakát

Bolest a sláva (2019) 

Nejosobnější, nejintimnější Almodóvar. Méně humoru vyvažuje niterný výkon Banderasův v ústřední roli. Tak dobře snad ještě nikdy nic nezahrál. Nechybí typická barevnost. A nejvíc ze všeho překvapí to neokázalé vyznání lásky k filmařské profesi, zvlášť v úplně posledním jímavém záběru.

plakát

Brambůrkovy sny o Americe (2021) 

Skvěle stylizované, vtipné vyprávění očima malého kluka, později už skoro dospělého mladíka. Stylové odlišení života v Rusku, které se podobá tíživému snu, a pak druhá, radostnější část z USA působí smysluplně. Konfrontace života v ruské říši, který se ani po rozpadu sovětského molochu příliš nemění, a pak ve svobodném americkém světě je hodně výmluvná.

plakát

Brutální vedro (2023) 

Trošku zklamání. Spíš studentský postpubertální film, než vážně míněný debut. Je sympatické, že pan režisér objevil českou novou vlnu 60. let, ale jeho pokus o zkřížení Černého Petra se Sedmikráskami působí poněkud plytce.

plakát

Cesta (2017) (studentský film) 

Velká nafouklá nuda. Natočit film o všednosti a o obyčejném vztahu dvou lidí není snadné. Ale určitě to nejde tak, že kamera bude donekonečna zabírat hlavy, mluvící, usmívající se, líbající se... Skoky v čase působí zbytečně, nic nepřinášejí. Jedna hvězda za pár hezkých záběrů na Balt.

plakát

Citlivý člověk (2023) 

Nejlepší film letošní LFŠ v Uherském Hradišti. Kongeniální převedení nesnadné literární předlohy do ryze filmové řeči. Oceňuji výběr herců, práci s kamerou, hudbou, střihem. Uhrančivá podívaná s existenciálním přesahem. Na tuzemském nebi vyšla nová režisérká hvězda.Rozhodně musím.vidět znovu.

plakát

Červená, bílá a královsky modrá (2023) 

Je to romantická komedie se vším všudy, ale v gay verzi přece jen o dost snesitelnější, protože jí nechybí příchuť zakázaného ovoce. Scénář propracovaný. Herecky velmi přesvědčivé. A nic na tom nezmění ani poslední hrstka předpotopních homofobů, která na ČSFD řádí.