Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (11)

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Vlk z Wall Street je v podstatě kombinací velkého Gatsbyho a Chyť mě když to dokážeš, akorát jde víc o peníze. Přesto si tento tříhodinový kousek udržel originalitu. Drama, humor, drogy, sex a "fuck" téměř v každé větě. S kombinací tohoto všeho v jednom filmu se setkáte opravdu jen zřídka. Film hlavně závisí na hlavním hrdinovi, s jehož rolí si Leonardo poradil skvěle a bůhví, jak by bez něj snímek vypadal. Nejde o dokonalý film, ale spíš o něco nového/jiného (v tomto případě jiný neznamená špatný a film se tudíž povedl). Za mě 85%.

plakát

Dokonalý svět (1993) 

Nejlepší a nejkvalitnější road movie,co znám. Film o zloději Kevinu Costnerovi, který se postupně sbližuje s osmiletým chlapcem, kterého unesl, je velmi originální. Na konci jejich cesty je už velké a nezapomenutelné přátelství. Smutný závěr je sice předpokládaný, ale povedený. Clint prostě neumí točit špatné filmy.

plakát

Skyfall (2012) 

Skyfall přináší několik novinek. Bond je zraněný a vyčerpaný, padouch je homosexuální hacker a Moneypenny pracuje v terénu. Kamera, hudba i herecké výkony jsou kvalitní. Bohužel tu je pád z mostu (Bond sice vyvázne ze všeho, ale tohle je už trochu moc), Silvův, ne moc uvěřitelný plán a několik logických i technických chyb. Mendes chtěl Bonda dostat z quantumovské zabijácké podoby, do podoby spíše conneryovské (Bond vtipkuje, popíjí Martini) a to se nakonec povedlo. Rozhodně nejde o nejlepší Bondovku všech dob, ale oproti předchozímu dílu je to zlepšení. Doufám, že další díly budou mít tu správnou bondovskou atmosféru a že se nepromění v Mission Impossible, jen kvůli moderní době.

plakát

Gran Torino (2008) 

Walt Kowalski: (na pouliční gang) Už jste potkali někoho, do koho jste se neměli srát a pak jste litovali? (Odplivne si.) Tak to jsem já. Skvělý film nemusí mít převratné vizuální efekty ani akční scény. Občas stačí jen rasistický důchodce s dobrou károu. Eastwood je nejen dobrý herec (coby Kowalski působí opravdu přesvědčivě), ale i režisér. A to je vzácná kombinace. Chytrý, nikdy nenudící scénář, krásný Ford Gran Torino i nezapomenutelné hlášky hlavního hrdiny. To je precizní film natočený za pouhých 35 dnů. Za zmínku stojí i opravdu povedený závěr (kéž by víc filmů končilo originálně, jako tento, a ne trapným hollywoodským happyendem).

plakát

Milionář z chatrče (2008) 

V tomto filmu vyniká hlavně prostředí a atmosféra slumů. Nejlepší je asi první část, kdy je Jamal ještě malý. Scéna s kadibudkou je dokonalá. Dalšími skvělými scénami je Jamal coby průvodce dvou amerických turistů (netušil jsem že Tádž-Mahal byl postaven jako luxusní hotel, ale stavitelům došli peníze na výtahy a pokoje) nebo krádež jídla ve vlaku. Jamal je sice hlavní postava, ale mnohem výraznější je "hajzlík" Sallim. Latika je pěkná a film jako celek působí dobře. Velmi povedené romantické drama.

plakát

Trosečník (2000) 

Hanks je jako vždy skvělý a v roli Chucka Nolanda působí velmi přesvědčivě. Děj je také zajímavý. Hlavně Chuckovy nápady a využití fedexových balíčků k přežití na ostrově. Scéna s vyražením zubu bruslí mě přinutila chodit pravidelně k zubaři. Mr. Wilson se stal nejznámějším míčem stříbrného plátna (možná i světa). Jen škoda, že se nikdy nedozvíme, co bylo v tom posledním balíku. Ze všech filmových survivalů je Trosečník jedním z nejlepších.

plakát

Thunderball (1965) 

V pořadí jde vlastně o první opravdu akcí nabitou Bondovku, která tenkrát musela být trhákem ( i když Goldfinger je Goldfinger). Komu dojde, že jde o 46 let starý film? Podmořské akční scény jsou i z dnešního pohledu velmi profesionální. Pěknými doplňky jsou pak létající batůžek, jachta Disco Volante a krásná Domino. Jen Largo mohl být coby padouch trochu propracovanější. Pár dobrých hlášek se taky najde. Takhle má vypadat pořádná Bondovka.

plakát

Leon (1994) 

Sbližování negramotného zabijáka Leona s malou Mathildou funguje skvěle. Leon je bezpochyby jednou z Renových nejlepších rolí. Jen škoda, že jeho současná filmografie je kvalitou trochu někde jinde. No a padouch Gary Oldman s osobitým způsobem polykání prášků se navždy zapsal do dějin světové kinematografie. Mathilda: Is life always this hard, or is it just when you're a kid? Leon: Always like this.

plakát

Rivalové (2013) 

Na tomto filmu obdivuji hlavně to, že dokáže zaujmout i člověka, který o Laudovi či Huntovi nikdy neslyšel a nebo Formuli vůbec nesleduje. Jako jsem třeba já. Scénář je dobrý, ale nejlepší na filmu je kamera, která diváka doslova vtáhne na trať. Kombinace současných filmových záběrů s autentickými záběry z minulosti je vkusná a dělá z flmu takový 50% dokument a 50% film. Daniel Brühl za roli Laudy zaslouží Oscara. Hemswortův výkon byl o něco horší, ale je příjemné vidět ho projednou bez thorovského obleku a kladiva. Ron Howard je opravdu profesionál, co se týče filmů inspirovaných skutečností nebo filmů s odborným tématem (Apollo 13, Rivalové). Málem bych zapomněl na Zimmera, který udělá skvělou hudbu pro jakýkoliv film, jakéhokoliv žánru. Podle mě nejlepší film roku 2013.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Jsem velkým fanouškem Jamese Bonda a americké špionážní filmy příliš neuznávám. Tohle je však příjemné překvapení. Dobře plynoucí děj, profesionální akční scény. Hlavní hrdina je sice tvrďák, co přepere 20 chlapů za minutu, ale zároveň působí i trochu jemně. Díky tomu si ho diváci oblíbí a lépe se vžijí do jeho příběhu. Filmů o agentech bylo hodně. Příběh superagenta, který přišel o paměť a zjišťuje, kým vlastně je, je ale velmi originální. Mobyho skladba Extreme Ways se na konec filmu opravdu hodí a nutí mě dokoukat závěrečné titulky vždy až do konce. Spolu s Bondem nejlepší špionážní film a série, jakou znám.