Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Pro charakteristiku mého dosud nejoblíbenějšího filmu stačí dvě slova: dokonalý western. Skvělý scénář, typická Leoneho režie, úchvatná Morriconeho hudba, ďábelský záporák a napínavý příběh jsou důvodem, proč tento film dalece převyšuje taktéž geniální Tenkrát na Západě. A není tam žádná romantika, takže u mě rozhodně 100%.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

"My name's Butch." - "What does it mean?" - "I'm an American, our names mean shit." Poprvé jsem to sledoval před pár lety v televizi, a jelikož to dávali dost pozdě večer, během reklamního bloku jsem nedopatřením usnul. Naštěstí jsem si časem opatřil DVD a příběh poznal v originále. Film obsahuje neskutečný počet legendárních momentů, namátkou Say what again, Jack Rabbit Slim's Twist Contest, zlatý hodinky, Comanche, Bonnie situation, fešný prase a v neposlední řadě geniální Jacksonovu paruku. Zpřeházení dějové linie navíc dodává snímku zcela nový rozměr. Proto ho máme všichni tak rádi.

Vyšší princip

Vyšší princip (1960)

Nesmírně důležitý film. Nejen z hlediska historie Československa, nýbrž z hlediska historie celosvětové. Je nezbytné, abychom si neustále připomínali zvěrstva a nespravedlnost nacistické diktatury a nedovolili její návrat. Sice by někomu mohl film připadat chvílemi trochu zdlouhavý či dokonce nudný, avšak jeho poselství je nezpochybnitelné, jeho atmosféra mrazivá a závěrečná scéna se bezpochyby řadí mezi nejpůsobivější, jaké jsem v životě viděl. Vyšší princip mravní mi nedovoluje neudělit pět hvězd.

Návrat do budoucnosti

Návrat do budoucnosti (1985)

Sice to je místy značně ztřeštěné a na spočítání všech nelogičností byste potřebovali přinejmenším pět párů rukou, i přesto se však jedná o velmi zábavný film, jenž je právem označován za kultovní. Scény o vynalezení skateboardu a rock'n'rollu jsou legendární.

Čistá duše

Čistá duše (2001)

Někteří lidé tento film zatracují kvůli faktickým nepřesnostem, skutečnost zde byla dosti výrazně upravena (jak si můžete přečíst v zajímavostech). Jenže kdyby se scénárista držel jen faktů, ubralo by to "A Beautiful Mind" na kráse. Vždyť i Babička Boženy Němcové byla z větší části zidealizována, postava babičky přehnaně velebena apod. Ale co na tom sejde, vždyť právě to dělá z těchto děl tak dojemné mistrovské kousky, na které se nezapomíná.

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Vizuálně dokonalý artový snímek doprovázený bezchybnou hudbou z jednoho nejznámějších alb skvělého art rockového kvarteta. Depresivně pohlcující atmosféra temně zrežírovaného filmu je umocněna charismatem hlavní postavy, úžasně ztvárněné Bobem Geldofem. Promyšleně zpracované dílo, v němž se prolínají mnohdy abstraktní hrané pasáže s dechberoucí animací, jejímž autorem je Gerald Scarfe. Pro někoho filmová extáze, pro jiné nesnesitelná magořina.

Sbal prachy a vypadni

Sbal prachy a vypadni (1998)

Na první zhlédnutí rozpačitý film, v jehož dějové linii mi nedělalo přílišné potíže se ztratit, napodruhé skvěle propletená a vtipná akční jízda s originálním závěrem, jenž si každý může domyslet dle libosti a fantazie.

Bowling for Columbine

Bowling for Columbine (2002)

Ostře satirický pohled na (severo)americkou mentalitu. Stručná historie USA podaná třeskutě zábavnou formou promítaná paralelně s děsivými záběry masakru na škole v Columbine. Předpojatost a relativní nepoučitelnost amerického obyvatelstva je zde ukázána v kontrastu s klidnou a racionální sousední Kanadou. Michael Moore je možná levičák a manipulátor, jak zde mnozí poukazují, ale na poselství tohoto filmu něco bude. Ostatně, případ Columbine se již párkrát opakoval...