Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1947 nastupuje John Forbes Nash na Princetonskou univerzitu s pověstí velmi nadaného matematika. Na rozdíl od svých kolegů si Nash žije svůj poněkud podivínský život, který se velmi vymyká životu jeho okolí. Jeho kolegové sbírají různé malé úspěchy, Nash však stále s ničím nepřichází. Ve chvíli, kdy se zdá, že bude muset univerzitu opustit, se mu však podaří fenomenální úspěch. Jeho revize řízené dynamiky se dá aplikovat do ekonomických teorií. Objev ho ihned proslaví a navždy mu zajistí uznání ve vědeckém světě. V roce 1953 je Nash přizván do Pentagonu, aby se zde zúčastnil jakéhosi zkoumání možných sovětských šifer. V té době Nash pracuje ve Wheelerově laboratoři a učí na univerzitě. Právě při seminářích, které vede, se seznámí s Alicií Lardéovou, s dívkou, která ho svou vlastní iniciativou získá a kterou si Nash následně vezme. Nash v té době vyvíjí činnost, která je dle jeho pocitů spoluprací s tajemným mužem ze CIA Parcherem. Nash si však neuvědomuje, že Parcher i jeho kamarád z Princetonu Charles, kterého potkává s jeho malou sestrou Marcee, jsou jen jeho představami. Tyto představy jsou produktem jeho těžké schizofrenie. Právě v době, kdy je Alicia těhotná, se Nashova schizofrenie projeví v plné síle. Následuje nedobrovolná hospitalizace na psychiatrické klinice a těžká léčba, kterou vede dr. Rosen. Alicia se od dr. Rosena dozvídá, v jak vážném stavu je její muž, a také to, že se Nash schizofrenie nikdy nedokáže zbavit. Po léčbě bydlí oba manželé s nově narozeným synkem v malém domku a pro celou rodinu se jedná o těžké období. Nash přišel o práci na univerzitě. Jedinou jeho činností je snaha vyřešit Riemanovu hypotézu. Zklamání z toho, že kvůli lékům nemá ani sexuální život, dovede Nashe k rozhodnutí, aby léky přestal tajně brát. U Nashe se znovu projeví halucinace. Dojde to tak daleko, že málem utopí svého malého synka při koupání. Naštěstí Alicia včas zasáhne. Na základě proseb Nashe však Alicia svého manžela nevrátí do péče psychiatra Rosena. Nash si začne uvědomovat vážnost stavu, ve kterém se nachází, a sám začne aktivně hledat způsob, jak se i bez pomoci psychiatrů s nemocí vyrovnat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 142)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Russel Crowe (už to kdysi kdosi říkal) dostal Oscara předčasně. Nechápal jsem proč ho dostal za Gladiátora (v té době nominace Hankse za Trosečníka) a nechápal jsem, proč ho nedostal za Čistou duši (politické rozhodnutí pro Washingtona za Training Day). Croweův výkon v Čisté duši je skutečně fenomenální. Je velmi přesný v různých polohách a dává důraz na každý detail. Nádherná je hudba Jamese Hornera - především v okamžicích, kdy je v hlavní roli matematika či luštění kódů. A scénáristu bych ještě pochválil za zajímavý "úkrok stranou" - aneb jak může i tzv. skutečný příběh překvapit. Jinak souhlasím s názory, že Oscar pro film a režiséra byl nespravedlivý - měl to dostat Pán prstenů. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když se pohnutí mysli spojí s úžasným dramatem, dostaví se u mě dojetí, úsměv a pocit dokonalé komplexnosti. Přestože stopáž letící přes dvě hodiny trochu rozmázne konečné dojmy, stala se z Čisté duše překvapivě nadčasová záležitost, která se při poslechu Hornerova soundtracku vrací věčně živá a pulzující. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Někde před polovinou filmu přichází důležitý zvrat a přijde mi, že od toho okamžiku už u mě Čistá duše nikdy nenavodila ten fenomenální pocit. Tím samozřejme nemyslím, že by byla špatná, Russell je skvělej (mezi námi - toho Oscara by si zasloužil), ale film sám o sobě občas trochu ztrácí (mezi námi - Oscara bych mu nedala), režisérsky by to podle mě mohlo být udělané o něco zajímavěji (mezi námi je vám asi jasné, že by Howard ode mě cenu taky nezískal). Prostě a jednoduše by to bez Crowa nebylo ono. I díky němu je to moc emotivní a příjemný film. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Popravdě - čekala jsem víc. Ano - Russel Crowe hraje fantasticky, Jennifer Connelly také a ani k ostatním hercům nemůžu mít výhrady, ale ... od filmu, který dostal Oscara bych čekala trošku jinačí vyprávění. Je pravda, že život Johna Nashe nebyl opravdu tuctový, ale je to přesně ten film, na který akademici slyší. Je sice technicky skvělý, od hudby po kameru, ale ničím nevybočuje z řady jiných, také dobře natočených životopisných filmů, chybí mi tu některé blíže těžko specifikovatelné věci. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $58miliónovTržby USA $170,742,341Tržby Celosvetovo $313,542,341Famózny film s bravúrnym hereckým predstavením v podaní hercov ako Russell Crowe a Jennifer Connely. Od Rona Howard to je jednoznačne najlepší film čo natočil. V tomto filme všetko funguje(kamera, hudba) a nesmierne ľadí. /videl v kine: 100%/ ()

Galerie (46)

Zajímavosti (60)

  • Na pozici režiséra byl zvažován Robert Redford. Ten však tuto nabídku odmítl kvůli nabitému programu. (becki_tu)
  • Príbeh sa značne líši od skutočných životných udalostí Johna Nasha, čo dali filmoví kritici dostatočne najavo. Na svoju obranu filmári reagovali, že film nemá byť doslovným prerozprávaním jeho života. (Greenpeacak)

Související novinky

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Zemřel skladatel James Horner

Zemřel skladatel James Horner

23.06.2015

V 61 letech nás opustil držitel dvou Oscarů za Titanic, hudební skladatel James Horner. Zkušený letec havaroval ve vlastním stroji, který pilotoval na severu od kalifornské Santa Barbary. Horner byl… (více)

Reklama

Reklama